Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać287
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać12
LubimyCzytać11
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Kto w Polsce ma HIV? . Epidemia i jej mistyfikacje

- zdrowie, medycyna
- 2013-05-01
- 2013-05-01
Książka dotyka kluczowego problemu – uprzedzeń wobec osób żyjących z HIV/AIDS. Autor zastanawia się dlaczego, przy postępujących osiągnięciach medycyny, życie samych chorych toczy się w ukryciu, na marginesie społeczności zdrowych. Zdrowi przedstawiciele społeczeństwa zdają się nie zauważać „realności” choroby. Autor analizuje stan zdrowia publicznego w Polsce, szczególnie w kontekście epidemiologicznym, pyta, jak funkcjonują instytucje i organizacje pozarządowe w aktualnych warunkach prawno-finansowych oraz jaką strategię prewencji najlepiej przyjąć w przyszłości.
Kup Kto w Polsce ma HIV? . Epidemia i jej mistyfikacje w ulubionej księgarnii
Oceny książki Kto w Polsce ma HIV? . Epidemia i jej mistyfikacje
137 użytkowników ma tytuł Kto w Polsce ma HIV? . Epidemia i jej mistyfikacje na półkach głównych- Chcę przeczytać 75
- HIV/AIDS 2
- Queer/gender/feminizm 1
- 2020 1
- HIV 1
- X - Kapuściński 2013/2014 1
Badania terenowe nad polskim seksem Magdalena Grzebałkowska, Jakub Janiszewski, Wojciech Staszewski, Marta Szarejko, praca zbiorowa
Równi. Zbiór reportaży o dyskryminacji z uwzględnieniem perspektywy prawnej Katarzyna Bogatko, Małgorzata Borowska, Michał Janczura, Jakub Janiszewski, Karolina Kędziora, Magdalena Kicińska, Maciej Kułak, Marta Mazuś, Karolina Oponowicz-Żylik, Justyna Pobiedzińska, Paweł Rzekanowski, Krzysztof Śmiszek, Monika Wieczorek, Agnieszka Wójcińska

Jakub Janiszewski
Jakub Janiszewski (1977) - dziennikarz radia Tok FM. Ukończył Wydział Wiedzy o Teatrze Akademii Teatralnej w Warszawie. Dziennikarstwem zajmuje się od 1999 roku. Współpracuje z „Gazetą Wyborczą”, gdzie publikuje reportaże i wywiady. W 2006 opisał historię czterech młodych kobiet zakażonych wirusem HIV przez Simona Mola - znanego działacza na rzecz imigrantów. Wkrótce potem zajął się innym tematem powiązanym z HIV - polityką narkotykową. W swoich audycjach próbuje pokazać problematykę społeczną w kontekście systemu legislacyjnego i praw człowieka. Był nominowany do nagrody Mediatory 2006.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kto w Polsce ma HIV? . Epidemia i jej mistyfikacje
Książę kartkowałem, bo była w bibliotece. Tytuł od razu przyciągnął moją uwagę. Kontrowersyjny, tak samo jak owa choroba na której temat od lat istnieje mnóstwo teorii spiskowych. Ostatnio w „Przekroju” przeczytałem dość wyczerpującą recenzję owej książki, której autorka w zasadzie nie ma do niej żadnych zastrzeżeń. Na pewno rzecz godna uwagi. Kiedyś na pewno jeszcze po nią sięgnę, mimo że temat epidemii HIV/AIDS nie jest już na szczęście tematem „trendy”, to jestem przekonany, że kwestia wirusa jest i nadal będzie aktualna. Szczęśliwie, że wymyślono już jakieś leki, które utrzymują stosunkowo długo chorych przy życiu.
Monografia choroby
Jakub Janiszewski, świetny dziennikarz radiowy, znany ze spektakularnego "coming outu" sprzed paru lat, zasiadł do pisania i wybrał jeden z najtrudniejszych tematów - HIV. Piszę o tym, bo on sam przypomina to w pierwszych zdaniach i uprzedza spekulacje, że nie jest nosicielem opisywanego wirusa. W swojej książce o mocnym, wyzywającym tytule „Kto w PoIsce ma HIV?" bynajmniej nie prezentuje listy tych, którzy zachorowali, umarli lub żyją z wirusem. Ta książka to monografia choroby jako zjawiska społecznego, której po 30 latach dobitnej, porażającej obecności w naszej rzeczywistości i świadomości wirus się domagał.
Janiszewski opowiada o pierwszych zdiagnozowanych zachorowaniach na początku lat 80. w Stanach Zjednoczonych, o wizji pandemii zabijającej miliony na wszystkich kontynentach, pamiętnej, transmitowanej przez media walce z HIV znanego hollywoodzkiego aktora Rocka Hudsona, przypomina teorię, według której HIV było chorobą tzw. 4 H, na którą zapadali głównie hemofilicy, homoseksualiści, heroiniści i Haitańczycy. Zawstydza nas postulatami prawicowych publicystów „New York Timesa” sprzed lat, by znakować tatuażami zarażonych [!], pokazuje i komentuje pierwsze wstrząsające opinią publiczną kampanie reklamowe dotyczące AIDS, w których kostucha zbierała żniwo, zbijając czarnymi kulami kolejnych graczy w kręgielni, a starcy o twarzach masowych morderców Hitlera, Stalina czy Husajna uprawiali seks z młodymi kobietami... By następnie przenieść nas na polskie podwórko i przypomnieć niechlubne sytuacje z agresywnym bojkotem domów Monaru, stworzonych specjalnie dla chorych, którzy pod naporem społecznej agresji i zagrożenia przenoszeni byli nocą przez policję do nieujawnionych lokacji. Opisuje także rozgrywki między Markiem Kotańskim i księdzem Arkadiuszem Nowakiem o prymat osoby najbardziej zasłużonej dla walki z chorobą, przytacza ministerialne przechwałki, że sytuacja w Polsce jest opanowana i zadowalająca, podczas kiedy liczba badań diagnostycznych wykonywanych w naszym kraju jest znikoma. Wszystko to przeplatane reportażowymi opowieściami o ludziach zarażonych, żyjących z wirusem i tych, którzy odeszli. Janiszewski sięga do źródeł naukowych, przytacza, co na temat HIV napisali zarówno lekarze, naukowcy, urzędnicy, jak i socjologowie oraz filozofowie. Wstrząsająca, emocjonująca, a jednocześnie rzeczowa opowieść o epidemii naszych czasów.
Autorka: Monika Brzywczy [„Przekrój” nr 20 / 2013 r.]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka z solidną podbudową faktograficzną (warsztat dziennikarski) i na dobrym poziomie językowo-stylistycznym; publikacja z pogranicza literatury faktu i eseistyki, poruszająca w warstwie emocjonalnej (ale bez tanich sensacji) i uświadamiająca wiele nie do końca oczywistych spraw.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca, ale zrozumiem jeśli kogoś temat tak zmęczy, że będzie miał ochotę ją odłożyć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTej książki nie czyta się łatwo, to w dużej mierze jakieś pseudonaukowe bzdury, faktycznie mistyfikacje - grubymi nićmi szyte, nic się kupy nie trzyma, mnóstwo dat, nazwisk, dla kogoś kto nie siedzi w temacie - nieczytelne. A wzięłam sobie z biblioteki, bo leżała na wierzchu:) Kto czyta coś takiego?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo długo marzyła mi się ta książka. Może to jakiś beznadziejny przypadek, ale po raz kolejny sprawdza się moja teza, że geje piszą książki, które w 100% trafiają w mój gust. Strona językowa i konstrukcyjna a także zastosowanie genialnych metafor w publicystycznej pozycji - genialne. Zapoznałam się z tą książką bardzo pobieżnie, muszę też przyznać, że nie doczytałam jej do końca, ponieważ doszłam do wniosku, że jest mi ona po prostu niepotrzebna w tak wielu szczegółach i detalach, jakie serwuje Janiszewski. Nie jest to jednak jej wada, a mój przypadek, kaprys, o którym uważam, że warto wspomnieć. Jak i warto wiedzieć, że taka książka istnieje, jest dobra i wartościowa.
Wielki plus dla autora za śledztwa i niezwykle obszerne przygotowanie do stworzenia tej pozycji. Wielu reporterów i dziennikarzy mogłoby się od Janiszewskiego takiej sumienności uczyć.
Bardzo długo marzyła mi się ta książka. Może to jakiś beznadziejny przypadek, ale po raz kolejny sprawdza się moja teza, że geje piszą książki, które w 100% trafiają w mój gust. Strona językowa i konstrukcyjna a także zastosowanie genialnych metafor w publicystycznej pozycji - genialne. Zapoznałam się z tą książką bardzo pobieżnie, muszę też przyznać, że nie doczytałam jej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tobardzo dobra książka o HIV. niewygodne pytania, drążenie źródeł, wnioski, ciekawe i mocne tezy. lektura obowiązkowa - to wycinek polskiej hipokryzji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudno w Polsce o bardziej obrośniętą miejskimi legendami tematykę niż HIV/AIDS. A jeszcze trudniej o kompendium, które by ten temat odczarowało za pomocą faktów i przystępnie opracowanych wyników badań naukowych. Książka Janiszewskiego też takim kompendium nie jest. Autor na początku zaznacza, że bardziej chodzi mu o pytanie niż udzielanie odpowiedzi. To raczej hifowa publicystyka wsparta historycznym rysem i kilkoma human stories; rzecz mocno autotematyczna, przez co bez szans na trafienie pod strzechy, choć biurowa klasa średnia mogłaby się książką zainteresować. Janiszewskiego znałem do tej pory przede wszystkim z radia, więc dodatkowy punkt za świetny język i erudycję.
Trudno w Polsce o bardziej obrośniętą miejskimi legendami tematykę niż HIV/AIDS. A jeszcze trudniej o kompendium, które by ten temat odczarowało za pomocą faktów i przystępnie opracowanych wyników badań naukowych. Książka Janiszewskiego też takim kompendium nie jest. Autor na początku zaznacza, że bardziej chodzi mu o pytanie niż udzielanie odpowiedzi. To raczej hifowa...