Pokonywanie trudności w uczeniu się dzieci z dysleksją

Okładka książki Pokonywanie trudności w uczeniu się dzieci z dysleksją autora Leokadia Wiatrowska, 9788378500858
Okładka książki Pokonywanie trudności w uczeniu się dzieci z dysleksją
Leokadia Wiatrowska Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Impuls popularnonaukowa
popularnonaukowa
2013-05-01
2013-05-01

Kup Pokonywanie trudności w uczeniu się dzieci z dysleksją w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pokonywanie trudności w uczeniu się dzieci z dysleksją

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pokonywanie trudności w uczeniu się dzieci z dysleksją

Autorska koncepcja Leokadii Wiatrowskiej to poprawna konstrukcja metodyczna wywiedziona z podstaw teoretycznych. Została dopracowana aż do formy bezpośredniego zastosowania. Nie jest to jednak efekt naukowych analiz. Istotnym elementem tej książki jest ukazanie owej koncepcji dydaktycznej poprzez weryfikację eksperymentalną. Eksperyment prowadzony w klasach pierwszych szkoły podstawowej oraz tzw. klasie zerowej wykazał, iż wyniki uzyskiwane przez dzieci były zdecydowanie wyższe niż przy tradycyjnych sposobach pomocy uczniom w przyswajaniu liter. Ważne, że efekty korzystniejszego przyswajania liter dotyczyły także dzieci, u których zagrożenia ryzykiem dysleksji nie stwierdzono. Odważnym podejściem badawczym było zatem wypracowanie metody opartej na wielostronnym aktywizowaniu dzieci możliwym w zbiorowym/zespołowym ich nauczaniu, a więc z szansą wprowadzenia jej w zwykły tryb szkolnej pracy lekcyjnej.
Z recenzji prof. zw. dr hab. Krystyny Ferenz

Zastosowana przez Autorkę metoda to propozycja indywidualnego przebiegu działań edukacyjnych, który z powodzeniem może być modyfikowany i dostosowywany do potrzeb i możliwości […] danej klasy. Na podkreślenie ze wszech miar zasługuje zwrócenie […] uwagi na postawę nauczyciela jako kreatora indywidualnych podejść i preferencji dla każdego dziecka z osobna. Nauka pisania i czytania to niezwykła powinność i odpowiedzialność ze strony nauczyciela, wyzwalająca działania twórcze i kreatywne, jakie drzemią w świadomości ucznia. Rola i zadania, jakie stoją przed nauczycielem w przypadku dzieci o specyficznych trudnościach w nauce pisania i czytania, powodują zwiększenie skali kompetencji i odpowiedzialności nauczyciela profesjonalisty w tym zawodzie.
Z recenzji dr hab. Urszuli Ordon, prof. AJD

8 użytkowników ma tytuł Pokonywanie trudności w uczeniu się dzieci z dysleksją na półkach głównych

Tagi i tematy do książki Pokonywanie trudności w uczeniu się dzieci z dysleksją

Cytaty z książki Pokonywanie trudności w uczeniu się dzieci z dysleksją

Dodaj cytat z książki Pokonywanie trudności w uczeniu się dzieci z dysleksją

Ciekawostki historyczne