Drogowskazy

Okładka książki Drogowskazy autora Wiktor Osiatyński, 9788324403073
Okładka książki Drogowskazy
Wiktor Osiatyński Wydawnictwo: Wydawnictwo Iskry biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2013-04-01
2013-04-01

Kup Drogowskazy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Drogowskazy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Drogowskazy

📚🌟 ODKRYJ PRAWDĘ O TRZEŹWIENIU 🌈💭

💡 Czy zastanawiałeś się kiedyś nad sensem życia? Czy uczucie pustki czasem Cię nie ogarnia? 🤔✨

📘 "Refleksje nad trzeźwieniem" to fascynujący zbiór wywiadów, artykułów i przemyśleń Janusza Wiktora Osiatyńskiego, który zgłębia tajemnice uzależnienia i duchowej odnowy. Autor, prawnik, pisarz i działacz społeczny, skupia się na duchowej warstwie człowieka uzależnionego, ale jego słowa poruszają serca nie tylko osób zmagających się z nałogiem. 🌱🧠

🌠 Ta pozycja jest aktualną odpowiedzią na współczesny chaos i nacisk na wartości materialne. Osiatyński kieruje nasze myśli na drogę odkrywania prawdziwych wartości, odczarowując złudzenia, które utrudniają nam osiągnięcie pełni życia. 🌟🗝️

🧭 Zawarte tu teksty nie tylko skłonią Cię do głębokiej refleksji, ale także pomogą wypełnić pustkę i odnaleźć sens w codziennych wyborach. Przekonasz się, że droga trzeźwienia to także podróż do wnętrza siebie, by poznać siebie naprawdę i odnaleźć harmonię. 💫💕

❤️ Książka, która zainspiruje Cię do poszukiwań i autentycznego życia. Odkryj mądrość ukrytą w słowach autora i pozwól, by jego przemyślenia ożywiły Twoje serce. Czas na odkrywanie sensu i piękna życia! 🚀🌈

#RefleksjeNadTrzeźwieniem #SensŻycia #DuchowaOdnowa #Autentyczność #Mądrość #Książka #Inspiracja #Harmonia #OdkrywanieSensu #Trzeźwienie #JanuszWiktorOsiatyński

📚🌟 ODKRYJ PRAWDĘ O TRZEŹWIENIU 🌈💭

Polecam wszystkim współuzależnionym i uzależnionym, studentom psychologii, resocjalizacji, socjologii i innych nauk humanistycznych. Podkreśliłam tam sporo rzeczy a to znak ze wiele informacji zabieram dla siebie. Generalnie książka o etiologii picia, o źródłach, przyczynach, o tym co jest skuteczne w walce z ta chorobą a co nie. Jest Ok.

Po lekturze wzrosła moja wdzięczność do losu/siły wyższej, że wśród wszystkich demonów, które postawili na mojej drodze, alkoholizm znany jest mi jedynie z nazwy, obserwacji i lektur.

Mamy tu zbiór wywiadów, przeprowadzonych przez autora z ludźmi, zajmującymi się ruchem AA, a także teksty samego Osiatyńskiego O ile wywiady dotyczą stricte choroby alkoholowej i wychodzenia z niej, o tyle eseje profesora są na tyle uniwersalne, że skorzystać z nich może i ktoś alkoholizmem (lub innym uzależnieniem) niedotknięty.

Największe wrażenie wywarła na mnie część druga, dotycząca popędów i emocji. Czytając ją, łatwiej zrozumieć ludzi dotkniętych chorobą, uświadomić sobie, co się stało, że do tej choroby w ich przypadku doszło. Emocjami, nad którymi autor pochylił się w sposób szczególny, są złość, strach, wstyd i przemoc.

Złość przedstawia jako częste uzasadnienie picia. Alkoholik tłumi ją w sobie, ponieważ sobie z nią nie radzi, a takie stłumienie wywołuje eksplozję. Osiatyński podkreśla, jak istotne jest kontrolowanie własnych myśli w celu wychwycenia i powstrzymania tych negatywnych, aby uniknąć samonakręcenia się spirali złości. W skrócie wygląda to tak: Chcę czegoś. Jestem niezadowolony, ponieważ tego nie dostaję. Myślę, jak ogromna niesprawiedliwość spotyka mnie w związku z tym. Potem następuje szukanie winnego, wszak ktoś mi czegoś nie dał. Wtedy myślimy o nim, że nie powinien stawać nam na drodze, bo ma być tak, jak ja chcę. Mamy już winnego naszej złości, więc potępiamy go, zacierając różnicę pomiędzy całym człowiekiem, a jego pojedynczym czynem. Stanął nam na drodze, a więc musi być zły. Konsekwencją potępienia całego człowieka za pojedynczy jego czyn jest przeświadczenie, że źli ludzie powinni być ukarani. Całość na: https://www.facebook.com/ksiazkikawaija/

105 użytkowników ma tytuł Drogowskazy na półkach głównych
19 użytkowników ma tytuł Drogowskazy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Drogowskazy

Okładka książki Ludzkie sprawy. Pyta i odpowiada Wiktor Osiatyński Wiktor Osiatyński, Dorota Wodecka, Ewa Woydyłło
Okładka książki Psychologia Okrągłego Stołu Andrzej Friszke, Janusz Grzelak, Mirosław Kofta, Adam Leszczyński, Wiktor Osiatyński, Janusz Reykowski
Okładka książki Wojny narkotykowe. Doniesienia z pola walki Joanne Csete, Artur Domosławski, Rubém Cesar Fernandes, Wojciech Jagielski, Adam Leszczyński, Wiktor Osiatyński, Jan Smoleński

Okładka książki Ogarnij się, czyli jak wychodziliśmy z szamba Artur Nowak, Marek Sekielski
Ogarnij się, czyli jak wychodziliśmy z szamba Artur Nowak, Marek Sekielski
Okładka książki Imperator. Sekrety Ojca Rydzyka Piotr Głuchowski, Jacek Hołub
Imperator. Sekrety Ojca Rydzyka Piotr Głuchowski, Jacek Hołub
Okładka książki Moja czarna skrzynka Edmund Klich, Michał Krzymowski
Moja czarna skrzynka Edmund Klich, Michał Krzymowski
Okładka książki Erik Jan Hanussen. Jasnowidz Hitlera Przemysław Słowiński, Danuta Uhl-Herkoperec

Cytaty z książki Drogowskazy

Dodaj cytat z książki Drogowskazy