To trzeba wyrazić

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 1995-01-01
- 1995-01-01
- Dorota Ben-Ghorbal
Książka jest autentyczną historią Francuzki, która w wieku trzydziestu lat, na granicy obłędu i depresji, podejmuje psychoanalizę. W toku psychoanalizy krok po kroku wyłaniają się z zakamarków nieświadomości uczucia nienawiści wobec toksycznej matki oraz lęku i poczucia braku związanego z postacią utraconego ojca, zagrożenia nadużyciem seksualnym w dzieciństwie, dziwnych doświadczeń erotycznych i niespełnienia w miłości w późniejszym życiu, pomieszania w roli matki i córki zarazem...Postępy leczenia owocują odblokowaniem możliwości twórczych autorki. Jest to stale aktualna lektura i dla terapeutów i dla pacjentów.
Kup To trzeba wyrazić w ulubionej księgarni
Oceny książki To trzeba wyrazić
63 użytkowników ma tytuł To trzeba wyrazić na półkach głównych- Chcę przeczytać 38
- 2020 2
- 2017 2
- Popularnonaukowa 1
- Psychologia 1
- Na faktach 1
- Psycho-powieści 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce To trzeba wyrazić
Książka jest szczerą, subiektywną, kilkuletnią relacją (oczami francuskiej pacjentki) procesu terapeutycznego w nurcie psychoanalitycznym. Autorka krok po kroku opisuje terapię - z jakimi problemami przyszła (napady lęku, myśli samobójcze i nieustanne krwawienia),co pojawiało się w trakcie (jak chociażby wspomnienia głęboko zagrzebane w pamięci),analiza znaczenia nawracających snów oraz przełomowe punkty, ale i też kryzysy w trakcie terapii. Wizyty u psychoanalityka, sprawiły, że poczuła się lepiej, przestała krwawić i zaczęła żyć po swojemu. Droga nie łatwa, ale postępy leczenia owocują odblokowywaniem różnych obszarów np. twórczej, dzięki czemu powstała ta właśnie książka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo trudna. Prawdziwa. O podrozy w glab siebie. Siegnelam po ksiazke bedac sama w procesie psychoanalitycznym - po okolu 5 latach nieprzerwanej psychoanalizy. Ta ksiazka jest tak prawdziwa, tak obnazajaca dusze i tyle mowiaca o procesie zdrowienia dzieki psychoterapii. Pomogla mi pchnac swoj proces dalej i towarzyszyla mi do konca w myslach. Wazna, ale zdaje sobie sprawe ze nie dla wszystkich.
Bardzo trudna. Prawdziwa. O podrozy w glab siebie. Siegnelam po ksiazke bedac sama w procesie psychoanalitycznym - po okolu 5 latach nieprzerwanej psychoanalizy. Ta ksiazka jest tak prawdziwa, tak obnazajaca dusze i tyle mowiaca o procesie zdrowienia dzieki psychoterapii. Pomogla mi pchnac swoj proces dalej i towarzyszyla mi do konca w myslach. Wazna, ale zdaje sobie sprawe...