Hervor i jej bracia

Okładka książki Hervor i jej bracia autora Jadwiga Żylińska,
Okładka książki Hervor i jej bracia
Jadwiga Żylińska Wydawnictwo: Czytelnik Seria: Głowy Wawelskie literatura piękna
Głowy Wawelskie
1971-01-01
1969-01-01

Kup Hervor i jej bracia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Hervor i jej bracia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Hervor i jej bracia

Pięknie napisane średniowieczne historie niekoniecznie o miłości - tu najlepsze "Stig Ulsen i Rozamunda", historia osamotnionej królowej i jej tragicznego kochanka. Podobnie samotna była angielska pani na Longthorpe. Opowieść o życiu św. Brygidy z Kildare, która rzeczywiście jako jedyna kobieta została biskupem traktuje o wprowadzaniu chrześcijaństwa w Irlandii, występuje tam postać św. Patryka. Tytułowe opowiadanie o Atylli, Hunach i Ostrogotach chyba najmniej ciekawe.

Opowiadania historyczne o mało znanych postaciach, z niepowtarzalną, melancholijną atmosferą. Najprzyjemniej czytało się ostatnie, o prawdziwie świętej, choć nie w pełni ortodoksyjnej Brygidzie. Opowiadanie tytułowe, najdłuższe i najmocniej trącące stylem germańskiej sagi, było najtrudniejsze w odbiorze, głównie przez mnogość postaci (wśród których Hervor wcale nie odgrywa wiodącej roli),ale wspaniale oddaje nastrój przemijania ziemskiej chwały. Dwa pozostałe teksty - o idealistycznej królowej Zweibrucken, przedstawicielce teologii wyzwolenia avant la lettre, oraz o angielskiej arystokratce-czarownicy - mają zacięcie bardziej romansowe. Szczególnie podobało mi się to drugie, z którego dowiedziałam się o fascynujących średniowiecznych malowidłach w Longthorpe Tower oraz o rzekomym pochodzeniu posępnej ballady Three Ravens/Twa Corbies. Jednym słowem - pouczająco i przyjemnie.

14 użytkowników ma tytuł Hervor i jej bracia na półkach głównych
7 użytkowników ma tytuł Hervor i jej bracia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Hervor i jej bracia

Jadwiga Żylińska
Jadwiga Żylińska
Pisarka, eseistka, felietonistka, publicystka. Autorka powieści historycznych (Złota włócznia, Gwiazda spadająca),opowiadań historycznych (Hervör i jej bracia),fantastycznych (Wyspa dziwnego żartu) i współczesnych (Gospoda samobójców, Dzikie ptaki). W jej literackim dorobku ważne miejsce zajmują także słuchowiska radiowe (ponad 30 tytułów),scenariusze filmowe (Rozstania w reż. W.J. Hasa),twórczość dla dzieci i młodzieży (zróżnicowana pod względem gatunkowym),a nade wszystko szkice historyczne (Piastówny i żony Piastów, Do kogo należy świat?, Spotkania po drugiej stronie lustra) i mitograficzne (Kapłanki, amazonki i czarownice). Wśród rozlicznych tekstów autobiograficznych można wyróżnić tomy wspomnieniowe (stanowiące całość: Dom, którego nie ma oraz Drogi, które prowadzą dalej, a także późniejsze: Podróż w głąb czasu),obok których, na takich samych warunkach, funkcjonują teksty apokryficzne, łączące historię Europy, historię rodziny pisarki, mity i fantastykę naukową: np. Podróż brekiem, niepublikowane w całości Opowiadania greckie (Lament Demeter) oraz rozproszone w czasopismach i dziennikach mikroformy: Rzeczy prawdziwe i fantasmagorie.

Okładka książki Nie mówię już szeptem Żaneta Brudzińska, Klaudia Chrapko, Ewelina Glinka, Czuły Krąg Pisarski, Joanna Krzemińska, Karolina Majewska-Sarna, Paulina Merz, Joanna Moczulska, Ola Mucha, Dominika Nowakowska, Aga Pankau, Angelika Skrzypa, Agnieszka Sobczak, Patrycja Wójtowicz

Cytaty z książki Hervor i jej bracia

Dodaj cytat z książki Hervor i jej bracia