Poezje wybrane

- poezja
- Biblioteka Poetów
- 1967-06-01
- 1967-06-01
Wybór wierszy i wstęp autorki.
Kup Poezje wybrane w ulubionej księgarni
Oceny książki Poezje wybrane
- 0 A 2
- AUTOR: Laureat literackiej Nagrody Nobla 2
- FORMA: Poezja 2
- Biblioteka poetów 2
Tagi i tematy do książki Poezje wybrane
Cytaty z książki Poezje wybrane
Pokój samobójcy / Myślicie pewnie, że pokój był pusty.
A tam trzy krzesła z mocnym oparciem.
Tam lampa dobra przeciw ciemności.
Biurko, na biurku portfel, gazety.
Budda niefrasobliwy, Jezus frasobliwy.
Siedem słoni na szczęście, a w szufladzie notes.
Myślicie, że tam naszych adresów nie było?
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Poezje wybrane
Słoneczna wiedźma i jej strzeliste cuda. Lekki krok i dal - banały? Pewne wejście i zanurzenie się - pozorna prostota, odkrywczość, czystość, odwaga, ostrość, piękno. Miło chłodne pudełeczka z niespodzianką, śmiałe wizje i klucze. Forma - wygaszone i świetlne, treść - cięcia noża, 'naukowy' ton i sztuka japońska. Też jakby kosmicznie o uczuciach . Pozostawia przyjemny osad laboratorium po eksperymencie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwiat realny i świat magiczny, rzeczywistość i ulotność, żart, przygoda, przeszkody życia, ból i niedomaganie przeplatają się w wierszach poetki.
Szczególnie uderza prawdziwe uwielbienie przyrody.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczególnie uderza prawdziwe uwielbienie przyrody.
Zawiera ok. 59 wierszy w tym: Woda; W rzece Heraklita; Wiersz ku czci; Rozmowa z kamieniem; Radość pisania; Pejzaż; Album; Dworzec; Żywy; Urodzony; Niewinność; Przylot; Tarsjusz; Do serca w niedzielę; Akrobata; Fetysz płodności z Paleolitu; Sto pociech; Szkielet jaszczura; Fotografia tłumu, Wszelki wypadek; Zdumienie; Urodziny, Wrażenie z teatru; Listy Umarłych; Prospekt; Powroty; Odkrycie; Przemówienie w biurze znalezionych rzeczy; Allegro, Ma Non Troppo; Klasyk; Pochwała snów; Miłość szczęśliwa; ***; Pod jedną gwiazdką; Wielka liczba; Podziękowanie; Psalm; Żona Lota; Widziane z góry; Eksperyment; Parada wojskowa; Terrorysta, on patrzy; Miniatura średniowiecza; Portret kobiecy; Ostrzeżenie; Cebula; Pokój samobójcy; Jabłonka; Pochwała złego o sobie mniemania; Życie na poczekaniu; Nad Styksem; Utopia; Liczba Pi; Dzieci epoki; Tortury; Pisanie życiorysu; W biały dzień; Krótkie życie naszych przodków i na dodatek 10 stron noty biograficznej.