Wiersze

- 1988-01-01
- 1988-01-01
- 83-08-01675-8
- Feliks Przybylak
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Kup Wiersze w ulubionej księgarni
- (04) PRZECZYTANE w 2023 roku 1
- Literatura (nie)piękna - poezja 1
- Literatura austriacka 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wiersze
Albowiem śmierć jest mistrzem z Niemiec.
- "Fuga śmierci".
Albowiem śmierć jest mistrzem z Niemiec.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- "Fuga śmierci".
O Paulu Celanie nie wiedziałam nic do momentu sięgnięcia po jego wiersze. Nic, poza tym, że jego twórczość znalazła się na liście 100 najlepszych książek Norweskiego Klubu Książki.
I wiersze pokazują ten roztrzaskany świat. Krzyczącą samotność, wykorzenienie, brak poczucia bezpieczeństwa i wielkie tym wszystkim zmęczenie. Czytamy o zagładzie, śmierci, masowych grobach i ulotnych duszach. Poczułam pokrewieństwo poszczególnych wierszy Celana fragmentami „Nadchodzącego chłopca” Han Kang.
Mocne wrażenie zrobiła na mnie „Fuga śmierci”, „Tenebrae” i „Psalm”, ale najpiękniejszym wierszem są dla mnie „Pola”.
„Pola”
Zawsze ta jedna, topola
Na krańcach myśli.
Zawsze ten palec, co sterczy
Na miedzy.
Daleko przed nim
waha się bruzda w wieczorze.
Jednakże chmura:
Wędruje.
Zawsze to oko.
Zawsze to oko, którego powiekę
Otwierasz przy blasku
Opadłym jego bliźniaka.
Zawsze to oko.
Zawsze to oko, którego spojrzenie
Tę jedną osnuwa, topolę
PS Przejęta i zafascynowana wierszami Celana, ale też nierozumiejąca ich wystarczająco, sięgam właśnie po „Tam, za kasztanami jest świat” obszerną biografię poety.
WYZWANIE CZYTELNICZE III 2023
Przeczytam tom poezji
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoją uwagę przykuły dwa stwierdzenia dotyczące autora. Pierwsze, że poeta to „bezpaństwowiec ze schedą Austro – Węgier”, a drugie, że jest „lirycznym odpowiednikiem Kafki”.
I wiersze pokazują...
Gwiazdki nijak się mają do tej poezji.
Gwiazdki nijak się mają do tej poezji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoezja musi brzmieć. Ta tutaj brzmi. Na głos. W pustym pokoju. Dźwięcznie. Kolorowe. Gorzko. I wojennie.