Kra Kra Krakowski kryminał

Okładka książki Kra Kra Krakowski kryminał autora Paweł Oksanowicz, 9788392802914
Okładka książki Kra Kra Krakowski kryminał

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kra Kra Krakowski kryminał

No cóż - bez rewelacji. Tak bym to w skrócie ujęła

No cóż - bez rewelacji. Tak bym to w skrócie ujęła

ehhh mięso, mięso!
Kryminał jakich mało. W trakcie czytania co chwilę wybuchałam śmiechem.
Nietuzinkowe, momentami głupawe dialogi, postaci, które przywodzą na myśl najbardziej nierozgarniętych durniów no i Fajfusówna wokół której kręci się większość akcji. Wszystko to skłąda się na niezły ubaw dla czytelnika :)

Duży minus za brak zakończenia z happy endem :(

ehhh mięso, mięso!
Kryminał jakich mało. W trakcie czytania co chwilę wybuchałam śmiechem.

Duży minus za brak zakończenia z happy endem :(

No niestety, panie Oksanowicz, mój pociąg do pańskiego dzieła dumnie nazwanego "krakowskim kryminałem" wykoleił się przed metą. Choć próbowałam przesiadać się do różnych przedziałów, zmieniać pozycje, pory czytania, punkt widzenia i siedzenia, czytać w deszczu pod rynną, czy też w pocie w upały... nie! Po prostu mówię, że "Kra Kra" to dla mnie k(r)atastrofa. I stwierdzam to już po 110 stronach (całość 303)! Zastanawiam się, czy czarę goryczy przelały gacie w słoniki, czy może historia widelca i pośladka. Oj, nie trafił pan w mój humor, moje gusta, czy też moment życia, w którym podobne płytkie czytadło mogłoby mnie kręcić.

"- Nie znam pana i nie mam ochoty znać.
- Wstań i załatwmy to jak mężczyźni.
- Co? Wszyscy załatwiamy się jednakowo."

Ale żeby tak nie zaczynać od gołosłownego hejtu, to napiszę co mi się w tej książce podobało. To porównanie:

"Pioruny, zaczajone w górze, co rusz wypadały z chmur, jak pijacy z wiejskiej knajpy - w dużej ilości i niespodziewanie."

Tak, to zdanie było niezłe i tylko ono były brzytwą, którą chwyciłam, kiedy wydawało mi się, że tonę w morzu rozczarowania. Niegłupim było również kończenie podrozdzialików słowami, które zaczynały podrozdział kolejny. Jednak na dłuższą metę ten zabieg był irytujący, zwłaszcza, że ogromnie nie lubię powtórzeń. Bo ileż można? Może jednym kojarzyły się z klapsami filmowymi, mnie to bardziej przypominało "klapsy" w nadzieję, że mnie to rozbawi...

"(...) Rozmarynowi zapaliła się nogawka spodni.
W pensjonacie paliło się światło, domownicy jeszcze nie spali. (...)"

I jeszcze jeden przykład:

"(...)- Tak, miłosny list, w którym wyznasz wszystko i poprosisz o spotkanie.
Rozmaryn szybkim krokiem wyszedł z hotelu Cracovia, jakby spieszył się na jakieś spotkanie. (...)"

To zabieg autora, który pewnie jest godny docenienia, bo tak zręcznie połączyć oddalone od siebie miejsca zdarzenia, czy też postacie, to rzeczywiście sztuka. Ja go jednak nie kupuję, choćby był w promocji jak książka, którą właśnie opisuję.

Zastanawiam się czym ten Kraków tak zalazł autorowi za skórę przez te trzy lata jego pobytu w tym magicznym mieście, że zrobił mu taką antyreklamę? Owszem mamy tu od groma uliczek, wycieczek po knajpach przy rynku i na Kazimierzu (doceniam znajomość planu miasta i rozkładów jazdy tramwajów, a zwłaszcza ulubionej "jedynki" na Salvator),jednak magii w tym nie ma za grosz, no chyba, że magią nazwiemy gadające głowy u babci Jadwigi....

"- Przecież strzelałeś!
- Tak, ale do pioruna!
- Do pioruna, do czego?!
- Dobrze słyszałeś, do pioruna. Siedem kul jest w ścianach mojego pokoju, dwie pozostałe w piorunie. Wystarczy go odnaleźć i po sprawie."

Może tę książkę trzeba było czytać po niejednym drinku z krakowskiego pubu, a z racji tego, że jestem abstynentką moje spojrzenie było zbyt trzeźwe? Może wyrosłam z żartów tak wysokich lotów, że mrówka wyżej skacze? Możliwe.

Aż zakończę moją opinię rymem, równie zabawnym jak żarciki autora "Kra Kra":

Jeśli chcesz krakowski kryminał, to czytaj Zajasa,
Nie marnuj czasu na tego... Oksanowicza.*

*gdyby ktoś miał wątpliwości oczywiście w rymie chodziło o ananasa :P

Opinia opublikowana na moim blogu: www.erpgadki.pl/blog

71 użytkowników ma tytuł Kra Kra Krakowski kryminał na półkach głównych
31 użytkowników ma tytuł Kra Kra Krakowski kryminał na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kra Kra Krakowski kryminał

Okładka książki Technologiczne magnolie 2.0 Dominika Bettman, Paweł Oksanowicz
Technologiczne magnolie 2.0 Dominika Bettman, Paweł Oksanowicz
Okładka książki Dekada polskiego e-commerce Dorota Bachman, Szymon Bujalski, Witold Chomiczewski, Jakub Gierszyński, Marta Kasztelan, Jacek Kinecki, Marta Mikliszańska, Zbigniew Nowicki, Paweł Oksanowicz, Łukasz Piech, Patrycja Sass-Staniszewska, Justyna Skorupska, Marta Szymborska, Łukasz Szymula, Wojciech Tomaszewski, Grzegorz Wójcik, Marek Zagórski
Okładka książki Technologiczne magnolie Dominika Bettman, Paweł Oksanowicz
Technologiczne magnolie Dominika Bettman, Paweł Oksanowicz
Okładka książki I. Refleksje o przywództwie jutra Paweł Oksanowicz, Jacek Santorski
I. Refleksje o przywództwie jutra Paweł Oksanowicz, Jacek Santorski
Okładka książki Sztuczna Inteligencja. Nieludzka, arcyludzka Paweł Oksanowicz, Aleksandra Przegalińska
Okładka książki Rozmowy o odpowiedzialności. Tom II. Zachłanność Małgorzata Bonikowska, Justyna Dąbrowska, Łukasz Grass, Anna Kamińska, Piotr Mazik, Grzegorz Nawrocki, Paweł Oksanowicz, Krystyna Romanowska, Agnieszka Rosner, Jarosław Traczyński, Artur Włodarski
Okładka książki Rozmowy o odpowiedzialności. Tom III. Gniew Bartosz Bartosik, Małgorzata Bonikowska, Justyna Dąbrowska, Magdalena Derezińska - Osiecka, Zbigniew Gajewski, Anna Kamińska, Paweł Łukasiak, Jędrzej Malko, Eliza Michalik, Marcin Napiórkowski, Grzegorz Nawrocki, Paweł Oksanowicz, Marek Rabij, Grzegorz Sroczyński
Paweł Oksanowicz
Paweł Oksanowicz
Urodzony w 1970 roku, dziennikarz radiowy i telewizyjny, autor książek. Ukończył kulturoznawstwo na Uniwersytecie Łódzkim. Od 2000 roku pracował w warszawskim Radiu Kolor, gdzie prowadził m.in. audycję Muzyczne popołudnie. Od 28 września 2006 roku do 31 sierpnia 2009 roku był dziennikarzem RMF FM. Na antenie krakowskiej rozgłośni prowadził programy w godzinach 21:00-1:00, 1:00-4:00 oraz 4:00-6:00. Wspólnie z Tomaszem Olbratowskim i Przemysławem Skowronem był gospodarzem niedzielnej audycji Wolne żarty. Następnie był dziennikarzem Radia PiN. Współpracował także z telewizją RTL7 i TVP. Jako autor książek debiutował w 2004 roku powieścią Ostatnia prawdziwa historia miłosna. 1 października 2008 roku ukazała się następna książka Pawła Oksanowicza Zlew. Poza tym jest autorem Kra Kra Krakowskiego Kryminału (2012),współautorem książek biograficznych: Stanisław Mikulski. Niechętnie o sobie (2012) oraz Jutro w Nowym Jorku (2015) o ojcu Paczkomatów InPost Rafale Brzosce.

Cytaty z książki Kra Kra Krakowski kryminał

Dodaj cytat z książki Kra Kra Krakowski kryminał