O Szwejku i o nas

- publicystyka literacka, eseje
- 1992-01-01
- 1992-01-01
W tej książce maszerujemy tropem epopei Jarosłava Haszka, dowiadując się zaskakujących rzeczy nie tylko o naszych sąsiadach - Czechach i Słowakach - ale również o nas samych. Autor stara się patrzeć na Polskę czeskimi oczyma, a na Czechy polskimi oczyma, bawiąc się w zestawianie tych punktów widzenia. Mowa jest także o Słowakach, Wegrach i Ukraińcach, o narodowych fobiach i stereotypach w naszej części Europy, o zywych pierwowzorach "Przygód dobrego wojaka Szwejka" i o tym, że w naszym kącie Europy pierwsza wojna światowa trwa do dziś. Dowcip, erudycja, literacka zabawa.
Kup O Szwejku i o nas w ulubionej księgarni
Oceny książki O Szwejku i o nas
70 użytkowników ma tytuł O Szwejku i o nas na półkach głównych- Chcę przeczytać 48
- Historia, polityka i okolice 2
- W mojej biblioteczce 1
- Literatura faktu 1
- Metaksiążki (książki o książkach) 1
- 2019 1
- O Czechach lub Słowacji 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce O Szwejku i o nas
Dla mnie książka bardzo ciekawa. Ukazuje złożoność CK monarchii, Czechy i Słowację dawniej i dziś, relacje polsko-czeskie. A przede wszystkim "rozszyfrowuje" mojego ulubionego "Szwejka " - sporo tu zaskakujących, jak dla mnie, informacji o samym dobrym wojaku, jak i jego autorze. Książka i bardzo zabawna, i pokazująca twardą wojenną rzeczywistość. Dla miłośników Szwejka lektura obowiązkowa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużo interesujących informacji o kwestiach narodowościowych w c-k monarchii i o tym jaki miało to wpływ na współczesne czasy. Sporo ciekawych anegdot i objaśnień do "Szwejka". (Końcówka nieco męcząca)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla miłośników Szwejka,historii Galicji pozycja obowiązkowa.
Dla miłośników Szwejka,historii Galicji pozycja obowiązkowa.