Komendant podziemnej Warszawy

- historia
- 2012-01-01
- 2012-01-01
Od 20 września 1944 dowodził Warszawskim Korpusem AK. Za walkę w powstaniu rozkazem gen. Kazimierza Sosnkowskiego awansowany do stopnia generała brygady. Po kapitulacji osadzony w Oflagu XIII D Nürnberg-Langwasser, a następnie w Oflagu IV C w Colditz, gdzie doczekał końca wojny. Wyemigrował do Londynu, by stamtąd w 1956 roku wyjechać do Waszyngtonu. Przez władze PRL-u w 1946 roku pozbawiony obywatelstwa polskiego. Szczątki generała 30 lipca 2004 spoczęły na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach, w kwaterze żołnierzy Polski Walczącej. Był to już trzeci pogrzeb generała. Życiorys generała, jego drogę bojową odtwarza znany polski historyk, Andrzej Kunert.
Kup Komendant podziemnej Warszawy w ulubionej księgarni
Oceny książki Komendant podziemnej Warszawy
28 użytkowników ma tytuł Komendant podziemnej Warszawy na półkach głównych- Przeczytane 15
- Historia 3
- Powstanie Warszawskie 1944🇵🇱 1
- Biografie polityka 1
- Historia 22, 23, 24 1
- Historia polski 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Komendant podziemnej Warszawy
Niestety, moim zdaniem, autor nie wykorzystał w pełni możliwości, jakie daje przedstawienie postaci w pozycji biograficznej. Najbardziej brakuje według mnie zagłębienia się w życie osobiste, rodzinne. Bez tego otrzymujemy trochę „pomnikowe” i nieskazitelne przedstawienie bohatera, , bez codziennych życiowych problemów i wyborów. Nie dowiemy się, co Antonii Chruściel lubił jeść, co pić, jak spędzał wolny czas, jakim był ojcem, jakim mężem. Recenzowana praca przedstawia bohatera wyłącznie jako żołnierza, a nie osobę prywatną. Tego najbardziej mi brakuje w tej książce.
Kolejną sprawą, na którą pragnąłbym zwrócić uwagę, jest to, że wiele cytatów przytacza sam autor. Relacje, fragmenty dokumentów, rozkazów, oceny, elementy innych opracowań stanowią bardzo znaczną część pozycji. Nie jestem w pełni przekonany, czy tych cytatów nie jest po prostu zbyt wiele. Może lepszym rozwiązaniem byłoby umieszczenie np. relacji Jana Rzepeckiego, Kazimierza Iranka-Osmeckiego, Stanisława Webera (tych dotyczących „Montera”),czy też ocen A. Chruściela przez jego przełożonych z przedwojennej armii, w zamieszczonych na końcu książki Aneksach.
(https://historia.org.pl/2012/11/30/komendant-podziemnej-warszawy-a-k-kunert-recenzja/)