Książki. Magazyn do czytania, nr 6 / wrzesień 2012

Kup Książki. Magazyn do czytania, nr 6 / wrzesień 2012 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Książki. Magazyn do czytania, nr 6 / wrzesień 2012

OPINIE i DYSKUSJE o książce Książki. Magazyn do czytania, nr 6 / wrzesień 2012

Podczas porządków można znaleźć stare czasopismo. Radość nie trwała długo. Numer mało inspirujący, zapełniony sensacjami niczym plotkarski portal. :-(

Grzegorz Wysocki rozkminia trylogię sado-maso E.L. James.

Janusz Rudnicki przypomina, że w 2015 po raz pierwszy od 70 lat księgarnie i bilbioteki niemieckie zaleje "Mein Kampf."

Wojciech Orliński rozpatruje zachwyt popkultury nad mormonami, między których szeregami zdarzali się męczennicy, spiskowcy, seksualni popaprańcy.

O francuskiej kolaboracji w czasie II wojny światowej rozpisuje się niezawodny Marek Bieńczyk, frankofil.

O Jeremym Clarksonie prześmiewczo pisze Radosław Leniarski.

O spirytystycznym zakręceniu mieszkańców Zakopanego na początku XX w., i udziale w seansach ekscentrycznego Witkacego napomyka Jan Gondowicz.

Pani Dorota Masłowska i jej dywagacje, delikatnie ujmując, mnie nie zachwyciły.

Jedyną perełką w numerze okazała się rozmowa Łukasza Grzymisławskiego z Salmanem Rushdim. Autor “Dzieci Północy”, “Szatańskich wersetów” z całą mocą mówi o potrzebie buntu przeciw fundamentaliźmie, czego przejawem mogą być zwyczaje zachodnie, wolnomyślicielstwo, otwarty umysł ludzi. Pisarz wspomina też lata spędzone w Anglii, pod obligatoryjną ochroną rządu Wielkiej Brytanii ze względu na bardzo prawdopodobny zamach na jego życie (islamska fatwa z wyrokiem śmierci).
Dość przypomnieć, że zabiegi Arabii Saudyjskiej doprowadziły do wprowadzenia zakazów sprzedaży i kolportażu “Szatańskich wersetów” w Pakistanie, Republice Południowej Afryki, Egipcie, Bangladeszu, Malezji, Sri Lance i Sudanie (w 1989 r. do tej grupy dołączyły jeszcze: Kenia, Tanzania, Indonezja, Tajlandia, Singapur i Wenezuela).
Zaś 14. II 1989 Iran i cały świat z ust Chomeinego usłyszał klątwę:
„W imię Boga miłosiernego, litościwego. Wszyscy należymy do Allaha i do niego wrócimy. Informuję wszystkich nieustraszonych muzułmanów na świecie, że autor »Szatańskich wersetów«, które zostały przygotowane, wydrukowane i opublikowane przeciwko islamowi, Prorokowi i Koranowi, oraz wydawcy, którzy mieli świadomość, co książka zawiera, są skazani na śmierć.”

Ciekawa jest też lista 50 książek, które czytają aktualnie ludzie na całym świecie oraz rewelacyjny felieton Mariusza Szczygła.

Grzegorz Wysocki rozkminia trylogię sado-maso E.L. James.

Wojciech Orliński rozpatruje zachwyt...

Zacznę od Doroty Masłowskiej bo znajduje się na okładce. Mamy na temat tej pisarki dość obszerny artykuł będący próbą wyjaśnienia jej fenomenu. Możemy także przeczytać recenzję jej najnowszej książki "Kochanie, zabiłam nasze koty". Na pewno jest to ciekawa pozycja , warta uwagi. W pamięci utkwił mi także artykuł na temat introwertyków, o tym, że niekoniecznie muszą być spychani na margines a wręcz przeciwnie mają pewną przewagę nad innymi. Bardzo zabawny był artykuł o obyczajach Polaków, nie tylko przy stole. Konkluzja jest taka, że dobre maniery powinno się po prostu mieć, nie sposób się ich nauczyć:) Frapujący był również artykuł o kontaktach Witkacego z duchami. Numer dość ciekawy, na pewno o dużym bogactwie teamatów.

Za co lubię to czasopismo? Za różnorodność artykułów oraz za to, ze ciągle jestem zaskakiwana.
Przejdę do rzeczy - zdecydowana większość tekstów jest bardzo ciekawa (prym wiedzie Mariusz Szczygieł i jego zawsze dowcipne oraz interesujące felietony). Mamy tu recenzję głośnych ostatnio '50 twarzy Greya' (niekoniecznie pozytywną),opinię na temat Doroty Masłowskiej i pierwszej od 7 lat powieści czy o Witkacym i jego zaburzeniach psychicznych.
Najbardziej podobały mi się artykuły o Mormonach i introwertykach. Wywiad z Salmanem Rushidem też nie należy do najgorszych.

95 użytkowników ma tytuł Książki. Magazyn do czytania, nr 6 / wrzesień 2012 na półkach głównych
58 użytkowników ma tytuł Książki. Magazyn do czytania, nr 6 / wrzesień 2012 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Książki. Magazyn do czytania, nr 6 / wrzesień 2012

Okładka książki Słowa o winie Marek Bieńczyk, Wojciech Bońkowski, Tomasz Prange-Barczyński
Słowa o winie Marek Bieńczyk, Wojciech Bońkowski, Tomasz Prange-Barczyński
Okładka książki Hortus (In)Conclusus. Polska i Ukraina: rozmowy o filozofii i literaturze, pod red. Antona Marczyńskiego Marek Bieńczyk, Józef Bremer SJ, Anna Dziedzic, Mateusz Falkowski, Tadeusz Gadacz, Michał Głowiński, Dorota Hall, Zbigniew Kloch, Andrzej Kołakowski, Julia Marczyńska, Anton Marczyński, Zbigniew Mikołejko, Monika Milewska, Adam Pomorski, Jerzy Prokopiuk, Barbara Skarga, Władysław Stróżewski, Tomas Venclova, Jan Woleński, Arkadiusz Żychliński

Okładka książki Książki. Magazyn do czytania, nr 4 (11) / grudzień 2013 Marek Bieńczyk, Stefan Chwin, Jonathan Franzen, Jerzy Jarniewicz, Ignacy Karpowicz, Wojciech Nowicki, Wojciech Orliński, Walerij Paniuszkin, Redakcja magazynu Książki, Janusz Rudnicki, Marcin Sendecki, Katarzyna Surmiak-Domańska, Mariusz Szczygieł, Mariusz Zawadzki
Okładka książki Książki. Magazyn do czytania, nr 5 / czerwiec 2012 Joanna Bator, Katarzyna Bielas, Marek Bieńczyk, Piotr Cieśliński, Jerzy Jarniewicz, Wojciech Nowicki, Łukasz Orbitowski, Redakcja magazynu Książki, Marcin Sendecki, Katarzyna Surmiak-Domańska, Adam Wajrak, Dorota Wodecka
Okładka książki Coś na Progu, nr 3 / lipiec-sierpień 2012 August Derleth, Arthur Conan Doyle, Dashiell Hammett, Frank Herbert, Robert E. Howard, H.P. Lovecraft, Marcin Rusnak, Robert Sheckley, Łukasz Śmigiel, Bram Stoker, Jeff VanderMeer
Okładka książki Książki. Magazyn do czytania, nr 1 / lipiec 2011 Joanna Bator, Anna Bikont, Jan Gondowicz, Irena Grudzińska-Gross, Michel Houellebecq, Maria Janion, Zbigniew Mikołejko, Joanna Olczak-Ronikier, Jacek Podsiadło, Maria Poprzęcka, Redakcja magazynu Książki, Janusz Rudnicki, Witold Szabłowski, Mariusz Szczygieł, Olga Tokarczuk, Joanna Tokarska-Bakir, Krzysztof Varga
Okładka książki Kontynenty nr 1/2012 Jurij Andruchowycz, Jacek Hugo-Bader, Wojciech Jagielski, Ryszard Kapuściński, Aleksandra Krzyżaniak-Gumowska, Marcin Kydryński, Krzysztof Miller, Lidia Ostałowska, Redakcja kwartalnika Kontynenty, Andrzej Stasiuk, Adam Wajrak, Paulina Wilk, Mariusz Zawadzki

Cytaty z książki Książki. Magazyn do czytania, nr 6 / wrzesień 2012

Dodaj cytat z książki Książki. Magazyn do czytania, nr 6 / wrzesień 2012