Moja bliskość największa

- 2012-10-18
- 2012-10-18
- 978-83-03-04999-0
Bettina szuka miłości w popularnych serwisach randkowych. Kilka razy się sparzyła, mimo to nadal ma nadzieję. Czy znajdzie miłość swego życia?
Patryk ma wszystko, co tylko można sobie wymarzyć. Jego ojciec, producent kombajnów, zapewnia mu najlepsze szkoły, kupuje mu kolejne mieszkania i samochody. Ale Patryk ma inne marzenie – woli układać kwiaty w małej kwiaciarni.
Wiśniewski jest mistrzem krótkiej formy. Za pomocą kilku obrazków, czasem kilku zaledwie zdań potrafi przekazać prawdę o ludzkiej naturze. Nikt tak jak on nie pisze o seksualności, marzeniach, tajemnicach i bolesnych rozczarowaniach.
Czytajmy Wiśniewskiego! Jego felietony pomogą Ci lepiej zrozumieć siebie, a także nasz coraz bardziej zwariowany świat!
Kup Moja bliskość największa w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oficjalne recenzje książki Moja bliskość największa
Opowiadania bliskie sercu
Nie lubię czytać opowiadań i powieści Janusza Leona Wiśniewskiego. Nie, bynajmniej nie dlatego, że są złe. Ale Wiśniewski zawsze mnie zasmuca. Nawet kiedy pisze o szczęściu i kończy happy endem, zawsze wyczuwam w powietrzu, między słowami, ukryte ostrzeżenie, że szczęście w każdej chwili może prysnąć jak bańka mydlana. Bez ostrzeżenia i zapowiedzi. Z drugiej jednak strony, cenię sobie prozę Wiśniewskiego, bo fascynują mnie ludzie i ich historie. Wiśniewski udowadnia, że każdy z nas ma jakąś wyjątkową historię do opowiedzenia, nawet jeśli sam uważa siebie za nudnego i wiodącego zwyczajne życie. A może to Wiśniewski potrafi z tych zwyczajnych żyć napisać niezwyczajne historie? Nigdy bowiem nie opowiada o całkowitej normalności. Jego bohaterowie zawsze są w jakiś sposób naznaczeni. Może normalność po prostu nie istnieje?
W najnowszym zbiorze opowiadań Wiśniewski jak zwykle jawi się jako dobry słuchacz. Słuchacz kobiet. „Moja bliskość największa” to piętnaście tekstów, które kryją w sobie przeróżne historie o miłości. Kluczowe słowo, czy raczej kluczowe uczucie, podkreślane w tych tekstach to tytułowa bliskość. Piszę „teksty”, bo Wiśniewski nie tylko opowiada historie ludzi, którzy jej pragną, ale też sięga – do czego nas przyzwyczaił - do naukowych danych, by wyjaśnić skąd w nas takie, a nie inne potrzeby. Trzeba przyznać, że te dwa rodzaje tekstów świetnie się ze sobą komponują i uzupełniają. To zresztą sedno prozy Wiśniewskiego, w którym należałoby upatrywać jego popularności wśród czytelników. Autor wydaje się sugerować, że jego nową książkę należałoby odczytywać w kontekście tzw. rewolucji neoseksualnej, definiowanej przez dostępność seksualności wszędzie i w każdej formie. Współcześnie swoboda seksualna i zmienianie partnerów jak rękawiczki nikogo już nie gorszy, a seks przestał być tematem tabu i mówi się o nim bez zażenowania w telewizji śniadaniowej. Wiśniewski – naukowiec, jasno i rzeczowo pisze o badaniach, które udowadniają, że mimo wszystko, wbrew trendowi neoseksualności, ludzie pragną prawdziwej monogamistycznej miłości na całe życie. Potwierdzają to jego opowiadania, z których wyziera jednak niespełnienie.
Jest tu historia pary, która rozstaje się z powodu nagłej zaborczości męża, jest historia mężczyzny, który zostawia żonę, gdy rodzi im się dziecko z zespołem Downa, jest też opowieść o niemożności spełnienia mężczyzny transpłciowego…W trend neoseksualności chyba najbardziej jednak wpisuje się poruszające opowiadanie o chorym na autyzm mężczyźnie, który potrzebę bliskości zaspokaja ze specjalnie wynajętą do tego asystentką seksualną. Galeria bohaterów Wiśniewskiego obfituje w postaci skrajnie różne, które jednakże łączy jedno – bycie człowiekiem, a więc pragnienie miłości. Co ważne, w jego historiach obecna jest nie tylko miłość romantyczna, ale też miłość rodzicielska czy siostrzana.
Gdybym miała określić jednym słowem opowiadania autora „Samotności w sieci”, powiedziałabym, że są szczere. Czytając je, zawsze zastanawiam się, czy sam je wymyślił, czy tylko spisał prawdziwe, zasłyszane historie. Jakkolwiek by nie było, trącą one nostalgią, która skłania do myślenia. Nad sobą i nad tym dziwnym światem, na którym żyjemy. Choć „Moja bliskość największa” to lektura na jeden wieczór (ba! nawet na jedną godzinę),warto ją sobie dawkować, by każdemu z opowiadań poświęcić chwilę refleksji.
Jedyne, co może razić w twórczości Wiśniewskiego, to korzystanie z ogranych schematów. Sięgając po jego kolejną książkę, w ciemno można bowiem przewidzieć, o czym będzie i do jakich emocji będzie się odwoływać. Autor i tym razem niczym nie zaskakuje, dla miłośników jego prozy moja recenzja jest więc zupełnie zbędna. Jeśli jednak spojrzeć na to z drugiej strony, czy nie o to chodzi, by nasz ulubiony pisarz dawał nam to, czego od niego oczekujemy? To za co go lubimy właśnie? Gorzej, jeśli nie jest tym ulubionym…Świat z kart opowiadań Wiśniewskiego niektórych może denerwować. Opowiadania są bardzo krótkie (przeciętnie cztery strony),pełne niedopowiedzeń, przedstawiają jedynie pewien wyimek czyjegoś świata. Dają niepełny obraz ludzkich historii, są pourywane i skonstruowane tak, by wzbudzić w czytelniku współczucie.
Ponieważ to ma być recenzja, a nie esej, nie będę się rozwodzić nad tym, czy Wiśniewski jest dobrym pisarzem czy złym, zrobili to już przede mną inni. Mogę natomiast każdemu z czystym sumieniem polecić lekturę „Mojej bliskości największej”, zwłaszcza tym, dla których będzie to pierwsze spotkanie z autorem. Trudno przejść obojętnie obok opowiadań, których tematyka dotyka każdego z nas. Trudno nad nimi się chwilę nie zadumać, nie odnieść ich do własnego życia. Takie momenty refleksji są nam w życiu potrzebne. Dlatego uważam, że lektura nowej książki Wiśniewskiego każdemu dobrze zrobi.
Malwina Sławińska
Opinia społeczności książki Moja bliskość największa
Książka jest zbiorem publikowanych wcześniej przez autora felietonów w miesięczniku „ Pani”. W krótkich opowiadaniach Autor w mądry i ujmujący sposób pisze o potrzebie bliskości człowieka, o miłości i erotyce . Poszczególne opowiadania są niczym w mierzonej skali, potrzebie bliskości nie tylko z drugim człowiekiem, ale również z ojczystym krajem, którego koleje losu zmusiły do opuszczenia. Szeroka gama uczuć : poprzez bliskość dwojga ludzi, zachłanna, zaborcza prowadząca do nienawiści i chorobliwej zazdrości, poprzez bliskość pozorną i przelotną jaka często tworzy się na portalach społecznościowych, po bliskość zróżnicowanych więzi emocjonalnych, jakie tworzą się pomiędzy rodzeństwem w tej samej rodzinie. Jak zwykle u Wiśniewskiego - autor potrafi w minimalistycznym formacie utworu oddać maksimum uczuć, wrażeń, emocjonalnych doznań wplatając elementy filozofii, fizyki i chemii.
Oceny książki Moja bliskość największa
1269 użytkowników ma tytuł Moja bliskość największa na półkach głównych- Przeczytane 734
- 2013 23
- 2014 20
- 2012 11
- 2018 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Moja bliskość największa
Najlepszym dla mnie opowiadaniem, czy też krótką formą literacką, jest w tej kolekcji "Pożegnanie z Afryką". Reszta taka sobie, ale warto poczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie zawiodłam się, bardzo dobre opowiadania.
Nie zawiodłam się, bardzo dobre opowiadania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKróciutkie historie, bardzo różne, w założeniu wszystkie krążą wokół szeroko pojętej bliskości. Jedne podobały mi się bardziej, inne mniej. Zasadniczo była to przypadkowa lektura, niezbyt często sięgam po tego typu literaturę i już wiem, dlaczego ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrotkie opowiadania traktujace o wymiarach milosci - wymiarze biologicznym, fizycznym, duchowym itd. Jak zwykle u Wisniewskiego podpora sa wyniki badan roznych dziedzin nauki. Do szybkiego przeczytania i, po krotkiej refleksji, do jeszcze szybszego zapomnienia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO "Samotności w sieci" nie potrafię przejść obojętnie wobec twórczości Janusza L. Wiśniewskiego. Krótkie historie wydawałoby się bez znaczenia wkraczają w nasze umysły na długi czas łącząc w sobie doskonałość i chęć zatrzymania się na dłużej wśród nowo poznanych bohaterów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak zawsze rewelacja nic dodaj nic ująć, Wiśniewski potrafi człowieka rozwalić w 3 stronach i nawet nie obejrzeć się za siebie. Polecam Każdemu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrótkie opowiadania o różnych odcieniach miłości. Do przeczytania i przemyślenia. Warto.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię nawet Wiśniewskiego, lubię krótkie formy, a krótkie formy Wiśniewskiego to już lubię najbardziej. Czyta się superszybko, nie ma żadnej egzystencjalnej głębi, jeśli jakaś refleksja nas dopadnie to szybka i niezakłócająca porządku czytania. Autor pisze zwięźle, co cenię, ale i na temat. W zbiorze znalazły się bardzo krótkie opowiadania, ale i dziwne rozdziały, w których to autor debatuje, np. po co światu kobiecy orgazm. Nie ma w nim żadnej wulgarności (w żadnej z jego książek się z nią nie spotkałam),taniej sensacji, nic z tych rzeczy, nad swoimi bohaterami pochyla się niczym nad własnymi dziećmi, to się wyczuwa i milej się czyta.
Poruszane tematy się powtarzają u Wiśniewskiego, a więc generalnie jest o miłości (każdej),ale też o pożądaniu, o przemocy (w każdej formie, zarówno psychicznej, jak i fizycznej wersji). To co pisze jest bardzo prawdziwe, dlatego mi się podoba, takie zwyczajne, a przerażające zarazem.
Lubię sobie Wiśniewskiego poczytać i mogę polecić każdemu, kto lubi tematy okołoromatyczne, ale jednak te bardziej skomplikowane i cięższe niźli lżejsze w formie.
Lubię nawet Wiśniewskiego, lubię krótkie formy, a krótkie formy Wiśniewskiego to już lubię najbardziej. Czyta się superszybko, nie ma żadnej egzystencjalnej głębi, jeśli jakaś refleksja nas dopadnie to szybka i niezakłócająca porządku czytania. Autor pisze zwięźle, co cenię, ale i na temat. W zbiorze znalazły się bardzo krótkie opowiadania, ale i dziwne rozdziały, w których...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlasyczna książka Wiśniewskiego z serii Wydawnictwa Literackiego. Krótkie, zgrabne opowiadania, poruszające ważny i konkretny temat, z dobrą pointą.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiśniewski jest na swój sposób genialny. Ja, kobieta, czytam coś i nagle odkrywam, że znane są mi te myśli, te emocje.... Ale przecież o nich pisze mężczyzna! :)