Pomidory. 180 wyjątkowych przepisów

Okładka książki Pomidory. 180 wyjątkowych przepisów
praca zbiorowa Wydawnictwo: Publicat kulinaria, przepisy kulinarne
264 str. 4 godz. 24 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Publicat
Data wydania:
2012-01-01
Data 1. wyd. pol.:
2012-01-01
Liczba stron:
264
Czas czytania
4 godz. 24 min.
Język:
polski
ISBN:
978-83-245-1876-0
Tagi:
pomidory kuchnia przepisy kulinaria
Dodaj do pakietu
Dodaj do pakietu
Średnia ocen
8,0 8,0 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Poczekaj, szukamy dla Ciebie najlepszych ofert

Pozostałe księgarnie

Informacja

Reklama
Reklama

Książki autora

Podobne książki

Reklama

Oceny

Średnia ocen
8,0 / 10
4 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
43
16

Na półkach: ,

Na rynku wydawniczym jest mnóstwo poradników dobrego żywienia, książek kucharskich, przepisów na każdy dzień itd. Nie każda jednak z tych publikacji zaspokaja potrzeby czytelnika, z tego względu, że często brakuje w niej istotnych elementów. Oczywiście, są książki wypełnione tylko i wyłącznie przepisami, co w zupełności wielu wystarcza, ale są i tacy, którzy poszukują w takich poradnikach innych, przydatnych informacji na temat uprawy, wykorzystania cz nawet historii danego warzywa czy owocu. Taka jest właśnie ta publikacja.


Zanim przejdziemy do ogromnej liczby przepisów na przygotowanie tradycyjnych i oryginalnych potraw z pomidorów (zupy, sałatki, potrawki, pizze) zaprezentowanych krok po kroku na barwnych fotografiach, przeczymy „Opowieść o pomidorze”. Cenne informacje dotyczą przede wszystkim historii nazwy oraz początków uprawy. Jest to wyjątkowa podróż do początków, znanego przecież wszystkim warzywa, ale jak się okazuje dla wielu tylko z nazwy i słyszenia. Nie każdy wie, że pierwsze pomidory sprowadzone do Europy były małe i żółte a nazywano je uroczą nazwą – jabłkami peruwiańskimi albo złotymi jabłkami. Ciekawostką jest także to, iż pomidor uznawany był za afrodyzjaki, podejrzewano, ze jest roślina silnie trojąca (od łac. Lycopersicon esculentum – jadalna wilcza brzoskwinia), a inne właściwości przypisywano im w medycynie - leczono nimi zmiany skórne i ropiejące oczy. Jako potrawa, na stół trafiły najwcześniej w Hiszpanii i we Włoszech, w miejscach gdzie najłatwiej się je oprawiało, ze względu na sprzyjające warunki atmosferyczne. Pierwszy przepis natomiast z tym warzywem został napisany w roku 1692 w Europie.
Kolejne kartki poradnika zwracają uwagę na współczesne pomidory, ich wartościach odżywczye, uprawie, szkodniki i choroby. Cenne wskazówki dotyczą kwestii zakupu pomidorów i ich odmian (np. zielone, śliwkowe, gruszkowe, sałatkowe). Dowiemy się także jak wykorzystać kuchenne przyrządy do przygotowywania potraw z udziałem tego warzywa, a także w jaki sposób przygotowywać pomidory do spożycia (obieranie, opalanie, siekanie, krojenie). Autorka proponuje m.in. wycinanie z nich artystycznych figur – różyczek, słoneczek, wachlarzyków czy lilii. Kolejno zapoznamy się z wekowaniem, suszeniem, czy robieniem domowego keczupu z dokładnym pokazaniem czynności krok po kroku. Bardzo ważne informacje przynosi rozdział zatytułowany „Towarzystwo dla pomidorów”, gdzie omówione są zioła i przyprawy uzupełniające i wzmacniające smak potraw z pomidorów. „Przewodnik po odmianach pomidorów”, kończy dość obszerną i bogatą w informacje część wstępną książki. Dalej są już przepisy. Cała gama wyszukanych potraw, a każda opatrzona barwnym zdjęciem i przedstawionym w punktach instruktażem przegotowania. Przepisy podzielone są na takie część, jak: zupy i zakąski, sałatki i przystawki, mięsa i drób, ryby i owoce morza, wegetariańskie dania główne, napoje, salsy i pieczywo. Na końcu znajduje się przejrzysty indeks, co z pewnością ułatwi poruszanie się po książce i odszukanie interesującej strony. I jeszcze ważna informacja, każda z części książki kończy się jednostronicowym tekstem na temat pomidora.


Także serdecznie polecam, bo warto sięgnąć do tej wyjątkowej publikacji. Dla zaprawionych kucharek i kucharzy jak i dla laików w dziadzienie gotowania książka ta będzie dużą pomocą i radością w każdej kuchni. No i dodać należy, że wydanie (okładka ze skrzydełkami, masa zdjęć i błyszczący papier) za rozsądną cenę są miłym dodatkiem do cennej zawartości.

Na rynku wydawniczym jest mnóstwo poradników dobrego żywienia, książek kucharskich, przepisów na każdy dzień itd. Nie każda jednak z tych publikacji zaspokaja potrzeby czytelnika, z tego względu, że często brakuje w niej istotnych elementów. Oczywiście, są książki wypełnione tylko i wyłącznie przepisami, co w zupełności wielu wystarcza, ale są i tacy, którzy poszukują w...

więcej Pokaż mimo to

0
Reklama

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Pomidory. 180 wyjątkowych przepisów


Reklama
zgłoś błąd