Historie świąteczne. Kulinarny przewodnik na Boże Narodzenie i karnawał

- kulinaria, przepisy kulinarne
- 2025-12-01
- 2025-12-01
Jesteśmy coraz bardziej zapracowani, zabiegani i często gubimy magię świąt Bożego Narodzenia. Kupujemy, sprzątamy, gotujemy... Wszystko naraz i na ostatnią chwilę... A potem, w tym bogactwie rzeczy i jedzenia, siedzimy tak zmęczeni, że o awanturę nietrudno. Takie doświadczenia powodują, że – zamiast czekać z utęsknieniem na kolejne święta – wzdrygamy się na myśl o tak wyczerpującym obowiązku. Buntujemy się przed tradycją dwunastu potraw i idziemy do restauracji albo wręcz uciekamy z domu na wakacje... Byle dalej.
Tymczasem potrawy wigilijne mają tę ogromną zaletę, że można je przygotowywać z kilkunastodniowym nawet wyprzedzeniem. Barszcz musi się ukisić, piernik – im starszy, tym lepszy, pierniczki też zyskają, jeśli poleżą kilka dni.
Ta praktyczna publikacja zawierająca 40 przepisów na potrawy przyrządzane na wigilijny stół, Boże Narodzenie i w czasie karnawału, nie tylko podpowie wiele ciekawych, sprawdzonych receptur, ale także bezstresowo przeprowadzi przez ten szczególny czas w roku stanowiący kulinarne i organizacyjne wyzwanie dla niejednej pani domu.
W „Historiach świątecznych” znajdziemy tradycyjną polską kuchnię, w której królują zapachy miodu, czekolady i przypraw, a także receptę na to, jak – mimo natłoku obowiązków – cieszyć się przygotowaniami do tych najcudowniejszych dni w roku.
Kup Historie świąteczne. Kulinarny przewodnik na Boże Narodzenie i karnawał w ulubionej księgarni
Oceny książki Historie świąteczne. Kulinarny przewodnik na Boże Narodzenie i karnawał
5 użytkowników ma tytuł Historie świąteczne. Kulinarny przewodnik na Boże Narodzenie i karnawał na półkach głównych- Chcę przeczytać 4
Cytaty z książki Historie świąteczne. Kulinarny przewodnik na Boże Narodzenie i karnawał
Dodaj cytat z książki Historie świąteczne. Kulinarny przewodnik na Boże Narodzenie i karnawał
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historie świąteczne. Kulinarny przewodnik na Boże Narodzenie i karnawał
Brawa dla Wydawnictwa Bernardinum. Na początku grudnia premierę miała niepozorna książeczka „Historie świąteczne. Kulinarny przewodnik na Boże Narodzenie i karnawał” Barbary Czaykowskiej-Kłoś. Książeczka bardzo niepozorna i formatem, i objętością, ale bogata w opowieści rodzinne i znakomite domowe przepisy. A poza tym, coś, co na naszym rynku jest niespotykane – kosztuje 12,90 zł. I jeszcze jedno: jak zwykle każda publikacja wydawnictwa z Pelplina dopracowane edytorsko – od papieru po skład i zdjęcia.
Mówi się, że są książki, które powinien mieć każdy, i przy tym tytule w pełni się zgadzam. Nie zajmuje wiele miejsca, można ją trzymać z rodzinnym przepiśnikiem w kuchni i sięgać po niesamowite receptury. Są pierniki i pierniczki, zupy: chlebowa i migdałowa, kompot z suszu, potrawy z maku (na pewno na naszym stole znajdzie się torcik makowy!),jest śledź, karp, czyli wszystko, co potrzeba. Autorka proponuje także dania na Boże Narodzenie z kaczką nadziewaną jabłkami albo pomarańczami! A na karnawał takie słodkie hity jak pączki, chruściki czy tort orzechowy.
A wszystko to podlane aromatycznym sosem… rodzinnych opowieści. Ja poddałem się urokowi i wspomnieniom po przeczytaniu opisu domowej wieczerzy: „...kolorowe drobiazgi pod choinką i Mama rozradowana, że wreszcie wszyscy w komplecie. Takie mam wspomnienia – pisze Autorka. - Cudowne. Grzejące serce.” W kontraście stawia te nasze obecne: „…jesteśmy coraz bardziej zapracowani, zabiegani i często gubimy magię tych pięknych dni. (...) Wszystko naraz i na ostatnią chwilę... A potem (...) siedzimy tak zmęczeni, że o awanturę nietrudno. Takie doświadczenia powodują, że zamiast czekać z utęsknieniem na kolejne święta – wzdrygamy się na myśl o tak wyczerpującym obowiązku.” Autorka pokazuje, że można wyhamować, że można wszystko zrobić szybciej, że można zrobić to wspólnie. Może dzięki tej książeczce komuś się uda tego dokonać, a jeśli nie w tym roku, to może w przyszłym, sięgając po „Historie świąteczne”, które teraz kupimy.
Czasami tak niewiele potrzeba, by cieszyć się pięknem świąt z najbliższymi, a może także z kimś, dla kogo stawiamy wolne nakrycie. Czy jeszcze je przygotowujemy, a może już kogoś zaprosiliśmy do stołu...