Życie sportowe w drugiej Rzeczypospolitej : sukcesy, ciekawostki, sensacje

Okładka książki Życie sportowe w drugiej Rzeczypospolitej : sukcesy, ciekawostki, sensacje autora Krzysztof Szujecki, 9788311122611
Krzysztof Szujecki Wydawnictwo: Bellona historia
historia
2012-05-31
2012-05-31

Kup Życie sportowe w drugiej Rzeczypospolitej : sukcesy, ciekawostki, sensacje w ulubionej księgarnii

Oceny książki Życie sportowe w drugiej Rzeczypospolitej : sukcesy, ciekawostki, sensacje

OPINIE i DYSKUSJE o książce Życie sportowe w drugiej Rzeczypospolitej : sukcesy, ciekawostki, sensacje

Ciekawa książka. Dużo nazwisk i danych powoduje, że nieco trodno się ją czyta.

Ciekawa książka. Dużo nazwisk i danych powoduje, że nieco trodno się ją czyta.

Okres II Rzeczypospolitej był bardzo ciekawym czasem, trwającym od odzyskanie przez Polskę niepodległości w 1918 roku do wybuchu II wojny światowej w 1939 roku. W czasie tych prawie 21 lat państwo nie tylko odbudowywało się po byciu przez 123 lata pod zaborami, ale też rozwijało pod względem społecznym i kulturowym. Taką dziedziną, która niewątpliwie rozwinęła się w tym okresie, był sport. Zaczynaliśmy praktycznie od zera, bez związków sportowych, z Towarzystwami Gimnastycznymi "Sokół", promującymi kulturę fizyczną. W ciągu kilku lat w Polsce rozwinęły się praktycznie wszystkie znane wtedy dyscypliny sportowe, a w niektórych z nich odnosiliśmy prawdziwe sukcesy. Wiele sportowych historii z tamtego okresu przybliża książka Ryszarda Szujeckiego - "Życie sportowe w drugiej Rzeczypospolitej".
"Życie sportowe w drugiej Rzeczypospolitej" jest spójnym zarysem rozwoju sportu w Polsce tamtego okresu. Całość skupiła się w czterech rozdziałach. Pierwszy rozdział opowiada o początkach polskiego sportu w odradzającej się Polsce do 1924 roku. W drugim rozdziale opisano najważniejsze wydarzenia sportowe z lat 1925 - 1929. Trzeci rozdział to polski sport w latach 1930 - 1934. Czwarty rozdział przedstawia rozwój sportu w ostatnich latach istnienia II Rzeczypospolitej. W każdym rozdziale Szujecki przedstawia najważniejsze wydarzenia sportowe w Polsce, Europie i na świecie oraz przybliża najważniejszych przedstawicieli w danych dyscyplinach sportowych. Nie zgłębia się jednak w ich biografie. Niewątpliwym atutem książki jest to, że opracowuje temat w kompleksowy sposób, nie skupiając się tylko na jednej dyscyplinie sportowej. Oczywiście na tyle, na ile dana dyscyplina była w tamtym momencie rozwinięta. Pozwala to spojrzeć na problem rozwoju polskiego sportu w tamtym okresie w szeroki sposób. Język, wyłączając oryginalne relacje i artykuły, które ukazywały się w tamtym czasie, jest bardzo przystępny i zrozumiały nawet dla najbardziej wymagającego czytelnika. Po prostu "dobrze się to czyta".
Książka Ryszarda Szujeckiego to doskonałe kompendium wiedzy na temat rozwoju polskiego sportu w dwudziestoleciu międzywojennym. Chronologiczny układ treści ułatwia odnalezienie informacji interesujących czytelnika. Liczne ciekawostki, jak również artykuły z "epoki" okraszone fotografiami sprawiają, że całość czyta się w bardzo przyjemny sposób. A osobom, które interesują się w jakimś stopniu sportem, mogę polecić inną książkę tego samego autora, tym razem dotyczącą sportu w PRLu.

Dobra książka, chociaż mam wrażenie, że autor skupił się bardziej na prezentacji wyników, niż na próbie odpowiedzi na pytanie ile znaczył dla mieszkańców międzywojennej Polski sport.

44 użytkowników ma tytuł Życie sportowe w drugiej Rzeczypospolitej : sukcesy, ciekawostki, sensacje na półkach głównych
17 użytkowników ma tytuł Życie sportowe w drugiej Rzeczypospolitej : sukcesy, ciekawostki, sensacje na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Życie sportowe w drugiej Rzeczypospolitej : sukcesy, ciekawostki, sensacje

Cytaty z książki Życie sportowe w drugiej Rzeczypospolitej : sukcesy, ciekawostki, sensacje

Dodaj cytat z książki Życie sportowe w drugiej Rzeczypospolitej : sukcesy, ciekawostki, sensacje

Ciekawostki historyczne