Felek i Tola

Okładka książki Felek i Tola autorstwa Thé Tjong-Khing, Sylvia Vanden Heede
Okładka książki Felek i Tola autorstwa Thé Tjong-Khing, Sylvia Vanden Heede
Sylvia Vanden HeedeThé Tjong-Khing Wydawnictwo: Dwie Siostry Cykl: Felek i Tola (tom 1) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Felek i Tola (tom 1)
Vos and Hass
2011-01-01
2011-01-01
Jadwiga Jędryas
W ciepłej, przytulnej norce w środku lasu mieszka nierozłączna para: lis Felek i zając Tola. Felek to łakomczuch i grubasek. Ale jak tu powstrzymać się przed jedzeniem, gdy Tola tak świetnie gotuje? Razem z sąsiadem z pobliskiej dziupli - puchaczem Heniem - przyjaciele wiodą spokojne życie, obserwując, jak świat dookoła zmienia się wraz z upływem pór roku.

Książka powstała z myślą o dzieciach uczących się czytać - dzięki niezwykle prostemu językowi i podziałowi na krótkie rozdziały doskonale sprawdza się jako pierwsza samodzielna lektura lub książka do wspólnego rodzinnego czytania. Wielkim atutem książki są znakomite, ciepłe ilustracje holenderskiego mistrza grafiki książkowej Thé Tjong Khinga.

Zapoczątkowana "Felkiem i Tolą" seria o przygodach sympatycznej pary bohaterów przez lata rozrosła się do kilkunastu tomów, zdobyła ogromną popularność w Belgii i Holandii i została przetłumaczona na wiele języków. Uznaje się ją za wzorcową serię książek dla początkujących czytelników.

Sylvia Vanden Heede (ur. w 1961 r.) - flamandzka autorka książek dla dzieci i młodzieży. Popularność zdobyła przede wszystkim jako autorka bestsellerowej serii książek o Felku i Toli. Jest laureatką wielu nagród, m.in. holenderskiej Zilveren Griffen (Srebrny Rysik). W jej twórczości szczególnie istotną rolę odgrywają zwierzęta.

Thé Tjong Khing (ur. w 1933 r.) - jeden z najważniejszych i najwybitniejszych holenderskich ilustratorów. W ciągu ostatnich 40 lat zilustrował ogromną liczbę książek, w tym wiele tytułów najwybitniejszych holenderskich autorów. Jest również twórcą znakomitych książek obrazkowych. Zdobył wiele prestiżowych wyróżnień, w tym Max Velthuijs Prijs, przyznawaną za całokształt osiągnięć w dziedzinie ilustracji, Woutertje Pieterse Prijs i - trzykrotnie - Gouden Penseel (Złoty Pędzel),najważniejszą holenderską nagrodę dla ilustratorów książek dziecięcych. W 2008 roku był nominowany do nagrody im. Hansa Christiana Andersena. W Polsce dotychczas ukazał się jeden jego tytuł - książka obrazkowa "Gdzie jest tort?".

Kup Felek i Tola w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Felek i Tola

Opinie i dyskusje o książce Felek i Tola

Na półkach: , , , , , ,

Wspaniała. Z humorem i cudownymi bohaterami. Nas złapała za serce. Czytana po wielokroć.

Na półkach: , , , ,

Trochę nie wiem co powiedzieć.

W książce znajdziemy przygody Toli i Felka i ich przyjaciół, opisane w bardzo krótkich i prostych zdaniach. No i te proste zdania, przyznaję, że trochę mnie męczyły podczas czytania. Niektóre sceny całkiem śmieszne, inne dłużące się, ale mam nieodparte wrażenie, że książka napakowana jest przywarami typowo dla dorosłych ludzi. W innych książkach też znajdują się takie ukryte znaczenia, ale tutaj widać to nazbyt wyraźnie i nie wiem czy mi się to podoba czy nie.
Córka przyznała, że na początku książka była dziwna ale później już okej, więc chyba jest okej. 😉
Nasza ulubiona scena, to ta gdy Felek zorientował się, że Pip nie jest już kurczakiem.

Ogólnie książka nie jest zła, ale dla osób, które uwielbiają długie formy, może to być odrobinę męczące.

Trochę nie wiem co powiedzieć.

Krótkie urocze opowiastki okraszone rysunkami bohaterów. Przyjemna lektura.

Krótkie urocze opowiastki okraszone rysunkami bohaterów. Przyjemna lektura.

173 użytkowników ma tytuł Felek i Tola na półkach głównych

Okładka książki Felek i Tola ratują las Thé Tjong-Khing, Sylvia Vanden Heede
Felek i Tola ratują las Thé Tjong-Khing, Sylvia Vanden Heede
Okładka książki Olle. Pies, który umiał mówić Guus Kuijer, Thé Tjong-Khing
Olle. Pies, który umiał mówić Guus Kuijer, Thé Tjong-Khing
Okładka książki Felek i Tola. Gdzie jest lód? Thé Tjong-Khing, Sylvia Vanden Heede
Felek i Tola. Gdzie jest lód? Thé Tjong-Khing, Sylvia Vanden Heede
Okładka książki Felek i Tola i śnieg Thé Tjong-Khing, Sylvia Vanden Heede
Felek i Tola i śnieg Thé Tjong-Khing, Sylvia Vanden Heede
Okładka książki Felek i Tola i porządki Thé Tjong-Khing, Sylvia Vanden Heede
Felek i Tola i porządki Thé Tjong-Khing, Sylvia Vanden Heede
Thé Tjong-Khing
Thé Tjong-Khing
Jeden z najważniejszych i najwybitniejszych holenderskich ilustratorów. W ciągu ostatnich 40 lat zilustrował ogromną liczbę książek, w tym wiele tytułów najwybitniejszych holenderskich autorów. Jest również twórcą znakomitych książek obrazkowych. Zdobył wiele prestiżowych wyróżnień, w tym Max Velthuijs Prijs, przyznawaną za całokształt osiągnięć w dziedzinie ilustracji, Woutertje Pieterse Prijs i – trzykrotnie – Gouden Penseel (Złoty Pędzel),najważniejszą holenderską nagrodę dla ilustratorów książek dziecięcych. W 2008 roku był nominowany do nagrody im. Hansa Christiana Andersena.

Czytelnicy Felek i Tola przeczytali również

Prezent dla Cebulki Frida Nilsson
Prezent dla Cebulki
Frida Nilsson
Bożonarodzeniowy klimat, dziecięce emocje, marzenia, rozczarowania, a także nadzieję, ciepło i miłość - wszystko to znajdziecie w tej przepięknie wydanej książce w formie kalendarza adwentowego. Została ona podzielona na 25 krótkich rozdziałów, więc można czytać ją codziennie po fragmencie od 1 do 25 grudnia. Głównym bohaterem jest Cebulka, tak mama nazywa Stiga, chłopca uczęszczającego do pierwszej klasy podstawówki. Mieszka on z mamą w niewielkim miasteczku. Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a on marzy o rowerze, choć wie, że jego mamy nie stać na tak kosztowny prezent. Cebulka ma również inne pragnienie - bardzo chciałby poznać swojego tatę. Gdyby jego rówieśnicy wiedzieli, że on, Stig ma tatę, nie współczuliby mu, a on sam wypełniłby pustkę w sercu. Bardzo kocha swoją mamę, ale chciałby być taki jak inni i po prostu mieć tatę. W międzyczasie Cebulka nawiązuje relację z miejscowym mechanikiem, który uważany jest przez inne dzieci za dziwaka. Niespodziewanie dla chłopca, Karl staje się mu bliski, ale potrzeba akceptacji ze strony kolegów i koleżanek jest silniejsza. Przecież Karl kompletnie nie odpowiada wyobrażeniu taty, jaki malował się w głowie Cebulki. Ale chłopiec udowodni wszystkim, że jego tata istnieje. Wie, że ma na imię Joppe i mieszka w Sztokholmie przy długiej ulicy. Znajdzie go, a ten od razu go rozpozna i ucieszy się na jego widok. Czy marzenie Cebulki spełni się? Czy jego świat wreszcie będzie kompletny? Świat przedstawiony w książce jest bardzo autentyczny. Dziecięce emocje, sposób postrzegania i wyobrażenia otaczającej rzeczywistości, czasem wręcz naiwność i przede wszystkim silna potrzeba przynależności i akceptacji. To bardzo wzruszająca opowieść o dziecięcych pragnieniach, a także o tym, że czasami to, czego szukamy, jest tuż obok nas.
mama_wie_co_czyta - awatar mama_wie_co_czyta
oceniła na101 rok temu