Olle. Pies, który umiał mówić

- Olle
- 2024-10-23
- 2024-10-23
- Jadwiga Jędryas
Olle lubi węszyć w ogrodzie, bawić się gumową kaczuszką i biegać po plaży. Jak to pies. Ale zdecydowanie nie jest zwykłym psem!
To marzyciel i filozof, wiecznie z nosem w chmurach. Czyta wiatr, żałuje motyla zaplątanego w pajęczynie i uwielbia małe puchate zwierzątka. Nie słucha komend i zawsze patrzy ludziom prosto w oczy.
Nie wytresujecie go do głupich sztuczek. Za to może to i owo doradzić. Bo – no właśnie – Olle umie mówić! Ten, kto potrafi słuchać, może się od niego wiele nauczyć. Także tego, co najważniejsze: jak dobrze żyć.
Wydany po raz pierwszy w 1990 roku Olle to już współczesna klasyka – lekka książka o ważnych sprawach, do której można wracać przez całe życie. Nic dziwnego – w końcu to dzieło dwóch światowej sławy holenderskich mistrzów!
Kup Olle. Pies, który umiał mówić w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Olle. Pies, który umiał mówić
30 użytkowników ma tytuł Olle. Pies, który umiał mówić na półkach głównych- Przeczytane 18
- 2024-books 1
- {Fantastyka i Literatura dziecięca} 1
- Wypożyczone z bibliotek 1

Czytelnicy Olle. Pies, który umiał mówić przeczytali również
Cytaty z książki Olle. Pies, który umiał mówić
Chwilę milczymy. Na kolanach trzymam papier, w ręku pióro. Często tak siedzę, bo wyglądam wtedy, jakbym pracował. Olle siedzi obok. Lubi na mnie patrzeć, kiedy pracuję. (str. 114).
Rozwiń ZwińOdchodzę. Jestem zły, bo się przestraszyłem. W sumie plan Ollego był dość sensowny, ale nawet z sensownych planów może wyjść coś durnowatego. Popatrzcie sobie na przykład na dziennik telewizyjny dla dzieci i młodzieży. (str. 78).
Odchodzę. Jestem zły, bo się przestraszyłem. W sumie plan Ollego był dość sensowny, ale nawet z sensownych planów może wyjść coś durnowatego...
Rozwiń ZwińOlle przygląda się umierającemu gołębiowi. Ptak już się nie boi. Czuje, że nie zrobimy mu krzywdy. Spokojnie czeka na śmierć. Jego lepek opada coraz niżej. Nogi nie są już w stanie utrzymywać ciężaru ciała. Pierś dotyka ziemi. Gołąb powoli zapada się w sobie, aż w końcu leży na boku. Jeszcze chwilę oddycha, a potem ulatuje z niego życie. (str. 122).
Olle przygląda się umierającemu gołębiowi. Ptak już się nie boi. Czuje, że nie zrobimy mu krzywdy. Spokojnie czeka na śmierć. Jego lepek opa...
Rozwiń Zwiń

Opinie i dyskusje o książce Olle. Pies, który umiał mówić
Refleksyjna i nietuzinkowa opowieść o psie, przypomina mi chwilami "Małego Księcia" Antoine de Saint- Exupery'ego. Przede wszystkim z uwagi na przekazywaną "między wierszami" mądrość życiową oraz niezwykłe emocje i nawiązujące się relacje między zwierzętami a ludźmi. Wchodzimy do tej specyficznej rodziny i żyjemy ich codziennością. Czasem jest zwyczajnie, może nawet monotonnie, ale bywa i wyjątkowo. Spacer psiej pary po plaży i scysja z aroganckim samcem czy sentymentalna opowieść o gęsiach Flip i Flecie są tego najlepszymi przykładami.
Z tej książki dowiedziałam się również czegoś, co już dawno u siebie podejrzewałam, czyli że jestem hmm... "szurnięta" ;)). Autor sugeruje bowiem, że wyłącznie dzieci zrozumieją tę historię i lepiej trzymać ją z daleka od dorosłych, chyba że są to "szurnięci rodzice", podobnie jak opiekunowie Ollego, wtedy spokojnie można im książkę pokazać. Niech to będzie najlepszą zachętą do jej przeczytania, bo być pozytywnie szurniętym w dzisiejszych czasach, oznacza coś naprawdę dobrego. I tego się trzymam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFinalnie po skończeniu książki i nie do końca jestem przekonany aby zwroty takie jak "bzykać się" (str. 31) lub "wypierdalaj" (str. 98) są potrzebne 10-latkom, bo to jest zalecana kategoria wiekowa dla tego tomiku. Nie czuję, by to tłumaczenie pasowało do serii "filigrany". Pani Jadwigo, z pewnoscia można było użyć lepszych wyrazów. Panie Guus, nie wiem czy to intencjonalne czy nie, ale pisanie rozdziału o kopulowaniu psów chyba nie do końca będzie zrozumiałe przez dzieci. Dorośli z pewnością rozumieją drugie dno lektury, ale dla dzieci będzie to jeszcze przekraczającą lektura.
Finalnie po skończeniu książki i nie do końca jestem przekonany aby zwroty takie jak "bzykać się" (str. 31) lub "wypierdalaj" (str. 98) są potrzebne 10-latkom, bo to jest zalecana kategoria wiekowa dla tego tomiku. Nie czuję, by to tłumaczenie pasowało do serii "filigrany". Pani Jadwigo, z pewnoscia można było użyć lepszych wyrazów. Panie Guus, nie wiem czy to intencjonalne...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSkandaliczne, że wydawnictwo książek dla dzieci wydaję taką książkę z założeniem, że to książka dla dzieci. To jest książka dla dorosłych! Nie kupujcie tego dzieciom. Książka zawiera wiele wulgaryzmów, ordynarnych słów, nawiązania do seksu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUWAGA: Ze względu na pojawiające się w książce wulgaryzmy oraz nawiązania do seksu, „Ollego” uważam za książkę przeznaczoną dla dorosłych Czytelniczek i Czytelników!
„Olle. Pies który umiał mówić” to czuła, czasami zabawna, a czasami smutna opowieść o relacji pewnego małżeństwa ze swym wiernym towarzyszem [i jego towarzyszką]. Olle, jak sam tytuł wskazuje, potrafi mówić ludzkim głosem. Zabieg ten, poza swoją wyjątkowością, pozwala na zacieśnienie więzi pomiędzy człowiekiem a zwierzęciem. Pies, który może opowiedzieć o sobie, czy choćby opisać świat z własnej perspektywy, pokazuje nam, że coś, co jest dla nas oczywiste, wcale nie musi takie być dla kogoś innego.
Ta odmienność spojrzenia raz bawi, a kiedy indziej zmusza do refleksji. Od czasu do czasu Ollemu przychodzi mierzyć się z problemami, które dla nas – ludzi – są naprawdę ciężkie: trudności w relacji, przemoc, czy choćby – uwaga – kwestia eutanazji.
I jak bardzo bym nie chwalił książki Guusa Kuijera za oddanie świata z psiej perspektywy, tak muszę przyznać, że całkowicie nie zgadzam się z tym, aby była to książka dla dzieci powyżej dziesiątego roku życia [na stronie Dwóch Sióstr widnieje informacja „wiek: 10+”]. W książce padają dwa przekleństwa: cipk* [s. 43] i wyp******** [s.98] oraz nawiązania do seksu.
I jak tu ocenić taką książkę? Z jednej strony, „Olle” to mój ulubiony z trzech wydanych do tej pory filigranów. Oryginalny i dobrze napisany, słodko-gorzki tekst, który daje przy tym do myślenia. Ale piszę to z pozycji osoby dorosłej. Mi nawet najbardziej kontrowersyjne treści w literaturze nie zaszkodzą. Ba, „Ollego” mogę potraktować jak bajkę skierowaną dla dorosłych. I jako taki sprawdza się rewelacyjnie.
Ale właśnie – nigdzie nie jest zaznaczone, że „Olle” to książka dla dorosłych.
Jaki jest więc wniosek? Czytajcie książki, które dajecie swoim dzieciom. Nawet, gdy wszystko wskazuje, że jest to pozycja skierowana do młodszych, zajrzyjcie do środka i zapoznajcie się z treścią. Wiem, że żyjemy w pędzie i wiecznym niedoczasie, ale naprawdę warto zatrzymać się na chwilę i poświęcić uwagę na to, co serwujemy dzieciom.
Książkę do recenzji otrzymałem od Wydawnictwa Dwie Siostry w ramach współpracy barterowej.
Więcej o książce – a zwłaszcza o argumentach, dlaczego uważam ją za publikację dla osób dorosłych – piszę na swoim blogu. Link: https://karols.pl/olle-pies-ktory-umial-mowic-guus-kuijer-recenzja/
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Olle. Pies który umiał mówić” to czuła, czasami zabawna, a czasami smutna opowieść o relacji pewnego małżeństwa ze swym wiernym towarzyszem [i jego towarzyszką]. Olle, jak sam tytuł wskazuje, potrafi mówić...
Opis, który znajdziemy na okładce książki bardzo mocno wprowadza w błąd. Książka owszem, opowiada o przyjaźni człowieka z psem ale w mojej opinii zupełnie nie nadaje się dla dzieci. Głównie dlatego, że porusza tematy, które nie bardzo można tak otwarcie przekazać małym dzieciom - jak sam akt seksualny. Jest w niej także propagowana eutanazja, kiedy stary już piesek prosi właściciela żeby zadzwonił po weterynarza, który go uśpi bo piesek jest już stary i niedołężny. Pojawiają się w niej też przekleństwa i agresywny język. Zdecydowanie nie polecam. Ja na tą książkę trafiłam przypadkiem, na szczęście dziecko nie czytało jej samo.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW moje ręce trafiła kolejna książka z serii FILIGRANY od Wydawnictwa Dwie Siostry. OLLE PIES, KTÓRY UMIAŁ MÓWIĆ Guusa Kuijera, to filozoficzna nowela, która porusza w interesujący sposób bardzo dojrzałe tematy, ważne sprawy... ale nie uważam, że jest to opowieść dla dzieci - prędzej dla młodych dorosłych i dla dorosłych po prostu.
W tej krótkiej historii pisarz zawarł całe swe przywiązanie do psa OLLEgo i uczynił go przewodnikiem po życiu. Ten pies prowadził go przez problemy życia codziennego z prostotą, reagował na otaczający go świat naturalnie, kochał instynktownie i był mądry w tej swojej czteronożnej filozofii... ach! I OLLE oczywiście potrafił mówić.
Mamy tu do czynienia ze wspomnieniem o kudłatym przyjacielu. To podróż sentymentalna i próba wytłumaczenia sobie świata oczami psa... ale tak naprawdę, są to oczy człowieka, który z psem spędził trzynaście lat - a to szmat czasu. KUIJER pisze z prostotą, ale też i z pewną ostrością, która dla dorosłego jest odświeżająca, ale dla dziecka raczej nieodpowiednia. Oczywiście każdy rodzic sam oceni, lecz polecam przed podarowaniem małemu czytelnikowi tej historii - OLLEgo przeczytać i wtedy zdecydować... lub czytać książkę wspólnie.
W środku znajdziemy także naprawdę ładne ilustracje, bardzo proste, ale przez to czytelne i przypominające stare publikacje. Ich autorem jest The Tjong-Khing i uważam, że doskonale pasują do klimatu opowieści Kuijera.
Ta seria FILIGRANY jest ślicznie wydawana. Poręczny. niewielki rozmiar, z pięknym grzbietem i zawsze filozoficznym wydźwiękiem. Powtórzę, że te książeczki są bardziej dla dorosłych - zwłaszcza ta o OLLEim. Znam jeszcze POWIEDZ MI, KIM JESTEM Paoli Mastrocolii - tę akurat uwielbiam całym serduchem i polecam każdemu!
ten pies mówi
seria filigrany
Wydawnictwo Dwie Siostry
egzemplarz recenzencki
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej krótkiej historii pisarz zawarł całe...