Sługa Boży

Okładka książki Sługa Boży autora Jacek Piekara, 9788375747010
Okładka książki Sługa Boży
Jacek Piekara Wydawnictwo: Fabryka Słów Cykl: Cykl Inkwizytorski (tom 1) fantasy, science fiction
Cykl Inkwizytorski (tom 1)
2012-04-06

W imię wyższego dobra

1649 92 42

Oceny książki Sługa Boży

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sługa Boży

Spalony pomysł. Myślałam, że świat będzie jakoś zmieniony, skoro Chrystus zatriumfował, ale mamy po prostu zwykłe, brudne średniowiecze. Ciągłe tortury, nie da się tego czytać. W pierwszym kontakcie wydało się fajne, ale to tyle. Z leciutkim tylko żalem robię dnf.

Czytałem będąc nastolatkiem i bardzo mi się wtedy podobała. Wręcz mój nick na lubimy czytać jest właśnie stąd. Przeczytałem ponownie, ponad naście lat później i jestem strasznie zawiedziony.

Jednak gusta się zmieniają, nawet waszemu biednemu uniżonemu słudze Mordimerowi.

Czy doczekam się kiedyś polskiej fantastyki, gdzie główny bohater nie jest przemądrzały, zapatrzony w swoją "fajność", nie rzuca przaśnych żartów i spostrzeżeń, traktując wszystkich "z góry"? Kiedy autor próbuje napastliwie, mnie - czytelnika przekonywać na każdym kroku, jakiego to on "zajebistego" gościa napisał i jaką on to "czaderską" historię mi tu prezentuje, to wiem, że tak naprawdę nie ma mi nic do zaoferowania.

Pierwsza część serii o Inkwizytorze, to lekkie i przyjemne opowiadania. Łatwo przez nie przebrnąć, jeszcze łatwiej o nich szybko zapomnieć. Jestem świeżo po lekturze i już mi się powolutku zacierają w pamięci. Może jedynie postać Kostucha, gdzieś mi dłużej zostanie, ale i to jedynie jako niewykorzystany potencjał, niż pełnoprawny charakter do polubienia.

Ponadto nie jestem w stanie wymienić żadnych elementów, za które mógłbym jakoś szczególnie "Sługę Bożego" pochwalić, a co za tym idzie, zapamiętać. Poszczególne historie mają złożoność i kreatywność na poziomie standardowych questów pobocznych w komputerowych grach RPG. Jako pocieszenie, to samo można powiedzieć o wadach tej książki - jak chociażby jej przaśność - oczywiście są one obecne na każdym kroku, ale nie powodują one zbyt dużego bólu głowy, ani nie sprawiają, że nie da się tego czytać.

17399 użytkowników ma tytuł Sługa Boży na półkach głównych
3788 użytkowników ma tytuł Sługa Boży na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Sługa Boży

Jacek Piekara
Jacek Piekara
Jeden z najpopularniejszych pisarzy fantastycznych. Prowokujący. Zaskakujący. Potrafi rozbawić, zbulwersować, dotknąć do żywego. Wymyka się oczekiwaniom i nie daje zaszufladkować. Należał do grup literackich TRUST oraz Klub Tfurcuf. Był redaktorem naczelnym czasopisma Click! i Fantasy. Prowadził rubryki w czasopismach komputerowych takich jak Secret Service, Gambler, Świat Gier Komputerowych, Click. Pracował w Radiu Wawa, w korporacjach, emigrowal zarobkowo do Wielkiej Brytanii. Współtworzył scenariusz do gry komputerowej „Książę i Tchórz”, w której stworzył postać Arivalda z Wybrzeża. Postać tę uczynił później bohaterem zbioru opowiadań „Ani Słowa Prawdy” (Fabryka Słów) Pomimo, iż jest wytrawnym graczem tworzenie gier bawi go nieporównywalnie bardziej, niż granie. Jak sam twierdzi „największa radość tkwi przecież w dziele kreacji”. Debiutował w sierpniu 1983 r. opowiadaniem „Wszystkie twarze szatana” na łamach miesięcznika „Fantastyka” Jego pierwszą powieścią był „Labirynt” wydany w 1986 r. Od tego czasu opublikował kilkadziesiąt opowiadań i powieści, z których największą sławę przyniósł mu Cykl Inkwizytorski – opis świata, w którym Jezus nie umarł na krzyżu, ale zstąpił z niego i pokarał swych wrogów ogniem i żelazem ( Fabryka Słów 2003, 2004, 2006, 2008, 2010, 2011, 2014, 2015). Główny bohater, Mordimer Madderdin, jest Inkwizytorem Kościoła głoszącego wiarę w Jezusa karzącego. Zmienione słowa modlitwy „ I daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom” dają obraz świata, w jakim przyszło mu funkcjonować. Jest surowo, okrutnie a główny bohater często zmuszony jest wybierać pomiędzy tym, co słuszne a tym, co sprawiedliwe. Cykl jeszcze nie został zakończony, czytelnicy z niecierpliwością czekają na ostatni, wieńczący dzieło tom „Czarna Śmierć”. W dorobku autora można znaleźć także obrazoburczą antyutopię „Przenajświętsza Rzeczpospolita” (Fabryka Słów 2008) czy osadzoną w realiach przedrozbiorowych dylogię „Charakternik” (Fabryka Słów 2009) W 1990 r. otrzymał Nagrodę Europejskiego Stowarzyszenia Science Fiction dla autora roku, w 1989 r nominowany do Nagrody im. J.A. Zajdla. Fanatyk historii, wytrawny kucharz i miłośnik adrenaliny.

Cytaty z książki Sługa Boży