A Mere Formality

Okładka książki A Mere Formality autora Ilona Andrews,
Okładka książki A Mere Formality
Ilona Andrews Wydawnictwo: Online Short Story Cykl: Kinsmen (tom 3) fantasy, science fiction
e-book
Kinsmen (tom 3)
2008-01-01
2008-01-01
angielski

Kup A Mere Formality w ulubionej księgarnii

Oceny książki A Mere Formality

OPINIE i DYSKUSJE o książce A Mere Formality

Trzeci tom, to już jest tak krótki, że nie mogłam uwierzyć, że już koniec. Można było rozbudować, ale cóż.
Dobrze się czyta, i mamy specyficzne poczucie humoru , przyjemna lektura.

Dobrze się czyta, i mamy specyficzne poczucie humoru , przyjemna lektura.

Trochę przesadzona ta historia. Ale jest doskonała nauczką dla mężczyzn. Nigdy nie igraj z kobietą a zwłaszcza z inteligentną kobietą, ponieważ zwróci przeciwko tobie twój niecny plan. Pomysł jak zyskać na czasie w negocjacjach tak mi się spodobał, że jak o tym pomyślę, mam banana na twarzy. Ogólnie żadna rewelacja ale nie żałuję, że przeczytałam.

Jest to bardzo krótkie opowiadanie sf, które opowiada o skutkach dramatycznego wydarzenia podczas międzykolonialnego bankietu, na którym umiera przywódca militarnej rasy, Reigh. Winą zostają obarczeni gospodarze imprezy, a z żądaniami zadośćuczynienia w dość zabawny oraz kurtuazyjnie niestosowny musi poradzić sobie Deidre, analityk kultur, wraz ze swoim zespołem.

Musicie wiedzieć, że mam bardzo dużą słabość wobec daleko posuniętego pragmatyzmu u bohaterek literackich, a tu właśnie z czymś takim mamy do czynienia, więc Oksa z miejsca jest szczęśliwa. :-) Nawet poboczne postacie, jakkolwiek słabo zarysowane, wywołują sympatię. Nagrad to mój ulubiony po Curranie bohater męski wykreowany przez Andrewsów. Sama do końca nie wiem, co mnie tak w nim ujęło. Może połączenie inteligencji, sprytu oraz zdolności do każdego poświęcenia dla dobra swego ludu?

Sama historyjka jest zabawna, bardzo szybko się ją czyta oraz z przyjemnością do niej wraca. Mnie się to zdarza co jakiś czas :-)

Musicie...

114 użytkowników ma tytuł A Mere Formality na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł A Mere Formality na półkach dodatkowych

Ilona Andrews
Ilona Andrews
Ilona Andrews to w istocie duet pisarski, w skład którego wchodzą Ilona i Andrew Gordon. Małżeństwo piszące przede wszystkim powieści z gatunku urban fantasy. Ich styl, to połączenie cech charakterystycznych fantasy, horroru oraz magii. Ilona urodziła się w Rosji. Wyemigrowała do USA w wieku lat nastu. Studiowała na wydziale biochemii Western Carolina University. Podczas studiów poznała swojego obecnego męża, z którym wspólnie w 2007 napisała pierwszą powieść Magic Bites. Jej główna bohaterka Kate Daniels, błyskawicznie zyskała rzesze wielbicieli. Napisana w 2008 roku kontynuacja przygód charyzmatycznej 26-latki – Magic Burns znalazła się na 32 miejscu na liście bestsellerów New York Timesa. Tom Magic strikes znalazł się na 16 miejscu listy bestsellerów New York Timesa i 109 miejscu na liście USA Today Bestseller List. W 2009 roku książka zwyciężyła Romantic Time Reviewer Choice Award w kategorii Najlepsze Urban Fantasy. Tom Magic breaks- 2014 Australian Romance Readers Award Opowiadania Ilony Andrews były publikowane także w antologiach, m.in. Mammoth Book of Paranormal Romance.

Cytaty z książki A Mere Formality

Dodaj cytat z książki A Mere Formality