Przelotem

- poezja
- 2008-01-01
- 2008-01-01
- 978-83-08-04102-4
Najnowszy piękny liryczny „żalnik” Urszuli Kozioł to pożegnania ze światem, powroty pamięcią do spraw odległych, nawiązania do mistrzów, oswajanie śmierci. Subtelna poezja opisowa, kontemplacja chwili, pejzażu, natury, ukazująca znaczenie słowa/wiersza jako istotnego elementu wiążącego podmiot liryczny tych utworów z żywiołem życia.
Kup Przelotem w ulubionej księgarni
- 2019 1
- Poezja 1
- Nike 2008 1
Cytaty z książki Przelotem
znalazłam się w punkcie/skąd życie jawi się nie jako przeżyte/ale jako przeczytane/lub zasłyszane od kogoś
noc zrównała szczyty gór/z głębią doliny
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przelotem
Tomik poetycki z 2007 r. nagrodzonej Literacką Nagrodą Nike w 2024 polskiej poetki, zaliczanej do "pokolenia Współczesności", która debiutowała dawno bo w 1953 r. O ile nagrodzony "Raptularz" jest według słów Dariusza Żółtowskiego "lekcją z antropologii starości" i "pamiętnikiem z okresu umierania", o tyle w "Przelotem" mamy refleksję nad odchodzeniem, nad przemijaniem, nad przelotnością życia na ziemi.
Obecna jest tu nostalgia, poczucie nieuchronności, ale też światło nadziei pozwalające na katharsis.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻYCIE PŁCIOWE GŁOSEK
„Głoska na oślep dryfuje ku innej głosce
by się zespolić z nią
do pełnego wyrazu” (s. 50.)
TRAKTACIK O PRZECINKU
„(…)
Przecinek zbija kropkę z tropu
podważa ją
Wszelkie pewniki
odsyła do lamusa”(s.63.)
Urszula Kozioł Przelotem, Wydawnictwo Literackie, Kraków 2007.
Przelotem – to niewielki zbiór poetycki U. Kozioł,
napisany jakby mimochodem, przy sposobności.
A sposobnością może być wszystko,
co napotka na swej drodze poetycka wyobraźnia.
Sen, podróż, świt,
kosmos…
Na plan pierwszy wysuwa się
jednak
NATURA i CZAS.
Uświadamia Czytelnikowi,
że jest jej częścią
i podlega (czy tego chce, czy nie)
temu samemu prawu, czyli
przemijaniu.
Jak na jeden poetycki tomik – wystarczy.
(…)
„trzeba by uciec stąd
choćby tam
gdzie właśnie się wylęga
młoda makolągwa
jedyny gwarant dzisiaj” (s.36.)
(...)
Przelotem U. Kozioł,
to chwila poetycka, ale chwila
znacząca.
10/10
ŻYCIE PŁCIOWE GŁOSEK
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Głoska na oślep dryfuje ku innej głosce
by się zespolić z nią
do pełnego wyrazu” (s. 50.)
TRAKTACIK O PRZECINKU
„(…)
Przecinek zbija kropkę z tropu
podważa ją
Wszelkie pewniki
odsyła do lamusa”(s.63.)
Urszula Kozioł Przelotem, Wydawnictwo Literackie, Kraków 2007.
Przelotem – to niewielki zbiór poetycki U. Kozioł,
napisany jakby mimochodem, przy...
Według mnie tomik jest nierówny pod względem formalnym i treściowym. Niektóre wiersze mnie oszołomiły, niektóre wprost przeciwnie.
Odpowiada mi myśl główna zbiorku - przemijanie, przygotowanie do spotkania ze śmiercią - ujęte z perspektywy kobiety i człowieka. Wnioski są smutne - czas biegnie, a my nie mamy na to wpływu. Możemy tylko ratować co się da z pięknych chwil i nie godzić się z własnym końcem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdpowiada mi myśl główna zbiorku - przemijanie, przygotowanie do spotkania ze śmiercią - ujęte z perspektywy kobiety i człowieka. Wnioski są smutne - czas biegnie, a my nie mamy na to wpływu. Możemy tylko ratować co się da z pięknych chwil i...
W tomiku "Przelotem" często, może nawet częściej niż w pozostałych pojawia się motyw oczekiwania na... tak, napiszę bez eufemizmów, na śmierć. Pani Kozioł pięknie opisuje to co już minęło i to, coraz mniejsze, co pozostało. Świadomość tego, że nie wróci się już do tak wielu znanych miejsc najmocniej podkreślona jest w wierszu "Absurd" i to właśnie ten wiersz głównie sprawił, że nie jestem w stanie wystawić niższej oceny niż 10/10.