Zły wpływ

Okładka książki Zły wpływ autora Ramsey Campbell, 9788376741499
Okładka książki Zły wpływ
Ramsey Campbell Wydawnictwo: Replika horror
horror
The Influence
2011-11-28
2011-11-28
978-83-76741-49-9
Marcin Kiszela

Kup Zły wpływ w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zły wpływ

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zły wpływ

Queenie, despotyczna seniorka rodu, która trzyma całą rodzinę żelazną ręką, umiera i zostaje pochowana z medalionem zawierającym kosmyk włosów jej wnuczki. Niedługo potem dziewczynka poznaje Vicky - dziwne dziecko; jakby z innej epoki. Rowan zmienia się pod jej wpływem; staje się krnąbrna, buntuje się i prezentuje zachowania zgoła inne niż typowa ośmiolatka. Jej matka domyśla się, że to Queenie powróciła do żywych w ciele jej dziecka, a tajemniczy medalion odgrywa tu jakąś rolę. Czy da się to jakoś odwrócić?
Cóż, może się i da, ale ja się raczej tego nie dowiem. Przeczytałam dokładnie pół tej książki i więcej nie jestem w stanie. Bynajmniej nie ze strachu; to najnudniejsza i najmniej straszna ze wszystkich powieść grozy, jaką zdarzyło mi się czytać. Szkoda czasu na kiepszczyznę, odkładam i biorę się za inną powieść, która da mi więcej satysfakcji - mam nadzieję. Do tej na pewno nie wrócę. Nie bardzo mam nawet co napisać na jej temat oprócz tego, że po prostu zabija nudą.
Ocena: 1/10

Do przeczytania książki przekonał mnie opis i okładka i zaczynając czytać spodziewałem się horroru/dreszczowca podobnego do horrorów z lat 80/90. I powiem szczerze , że się rozczarowałem. Książka jest nudna i ma irytujących bohaterów

Na samym wstępie pragnę uczciwie zaznaczyć, iż przygody ze “Złym wpływem” nie mogę uznać za domkniętą. Czytania powieści zwyczajnie nie skończyłam (choć przebrnęłam przez więcej niż połowę),co - jakby nie patrzeć - samo w sobie mówi niemało o osobistych odczuciach względem tytułu. Mimo to w mojej głowie znalazło się parę słów, którymi chciałabym podzielić się z potencjalnymi czytelnikami książki Ramsey’a Campbella.

Do propozycji autora podeszłam z otwartymi ramionami, czego nie zrujnowała nawet niekoniecznie dopieszczona graficznie okładka egzemplarza, który akurat wpadł mi w ręce. Wydawało się, że komponenty niezbędne do stworzenia dobrego, porywającego horroru są w “Złym wpływie” na miejscu: opis z tyłu wydania obiecywał tajemnicę, a rychłego spotkania z duchami czy podobnymi nierealnymi istotami oczekiwałam z uwagi na specyfikę gatunku. Niestety, choć motywy rodzinnego sekretu, jak i niewyjaśnionych zjawisk rzeczywiście trafiły w tandemie na karty powieści, nie skleiły się w całość, którą byłabym w stanie pochłonąć z wypiekami na policzkach.

Opowieść zaczęła się obiecująco. Za pomocą raczej oszczędnych, acz zdolnych do zaintrygowania opisów autor namalował w mojej głowie ciekawą wizję posępnego, starego domu. Przekonał mnie też, że postacie umierającej staruszki i trwających w szponach jej mentalnego wpływu krewnych naprawdę mogłyby istnieć. Momentami dawałam się miło zaskoczyć malującymi krwawe obrazki rozwiązaniami fabularnymi, a po namyśle doceniłam i rodzinny wątek historii. To właśnie on wydaje się najmocniejszym punktem powieści - rozmowy krewnych śledziłam z zaciekawieniem, próbując odgadnąć, jakie zdarzenia z przeszłości ukształtowały ich wzajemne stosunki.

To jednak nie wystarczyło, by skraść moje żądne horrorowych wrażeń serce. Sądzę, że największą przeszkodę stanowiło w tym przypadku to, iż naprawdę - mimo szczerych chęci - nie mogłam ani wsiąknąć, ani wczuć się w opisywaną scenę czy też ogólną sytuację bohaterów. Za podobny stan rzeczy najbardziej obarczam styl, w jakim książka została napisana. Im dalej w las (to znaczy - tekst),tym więcej pojawiało się praktycznie nic niewnoszących dla rozwoju fabuły scen czy drobnych (ale licznych!) napomknięć. Co więcej, chwilami akcja toczyła się praktycznie zdanie za zdaniem, w zawrotnym, trudnym do śledzenia tempie. Oczywiście - zabieg ten bywa uzasadniony i potrafi wyprawiać z wyobraźnią czytelnika równe cuda, co często obserwowane w publikacjach z gatunku horror stopniowe tkanie klimatu, jednak w tym konkretnym przypadku galop uznałam za zbyt intensywny, a przez to uniemożliwiający głębsze zaangażowanie się w opowieść.

Za największy “stylowy grzeszek” uznałam jednak błyskawiczne skoki narracyjne. Czytając, chwilami nie miałam pojęcia, z perspektywą jakiego z bohaterów mam w danym momencie do czynienia. Zwyczajnie gubiłam się w narracji, czy to z uwagi na nieumiejętne rozłożenie akapitów czy językowy przekład.

Wszystko to sprawiło, że poddałam się ze studiowaniem “Złego wpływu”, co zaczynało przypominać bardziej brnięcie niż sympatycznie spędzony czas z lekturą w dłoni. Czy zamierzam zrobić kolejne podejście do dorobku literackiego autora? Pewnie, czemu nie, może był to po prostu “dobrego zły początek”. Osobiście - na ten moment - nie mogłabym jednak z czystym sumieniem polecić lektury “Złego wpływu” fanom gatunku.

549 użytkowników ma tytuł Zły wpływ na półkach głównych
110 użytkowników ma tytuł Zły wpływ na półkach dodatkowych

Okładka książki Lśnienie w ciemności. Dla uczczenia dwudziestolecia Lilja’s Library Clive Barker, P. D. Cacek, Ramsey Campbell, Richard Chizmar, Brian Keene, Jack Ketchum, Stephen King, Stewart O'Nan, Edgar Allan Poe, Kevin Quigley, Bev Vincent
Okładka książki Widma nad Innsmouth Ramsey Campbell, Adrian Cole, Basil Copper, Neil Gaiman, David Langford, D.F. Lewis, H.P. Lovecraft, Brian Lumley, Brian Mooney, Kim Newman, Nicholas Royle, Guy N. Smith, Michael Marshall Smith, Brian Stableford, David A. Sutton, Peter Tremayne, Jack Yeovil
Ramsey Campbell
Ramsey Campbell
John Ramsey Campbell (ur. 4 stycznia 1946 roku w Liverpoolu),angielski pisarz, twórca horrorów. W latach 70. pod pseudonimem Carl Dreadstone napisał 3 powieści będące książkowymi adaptacjami klasycznych filmowych horrorów. Pozostałe książki z tej serii wydane pod tym pseudonimem tj. Mumia (The Mummy) (wydana również w Polsce),The Werewolf of London oraz The Creature from the Black Lagoon nie zostały jednak napisane przez Campbella. Innym pseudonimem użytym przez niego tylko raz był Jay Ramsay.

Cytaty z książki Zły wpływ

Ramsey Campbell Zły wpływ Zobacz więcej
Ramsey Campbell Zły wpływ Zobacz więcej