Tragedia na wieży: Opowieści nadzwyczajne
-Dwie potęgi
-Miłość
-Więzień
-Zwycięstwo
Niniejszy tomik jest zbiorem opowiadań niesamowitych w stylistyce E. A. Poe. Zawiera on utwory dwóch polskich mistrzów gatunku, z których Stefan Grabiński (1887-1936) zdobywa sobie powoli popularność w kraju i za granicą, zaś Jan Huskowski (1883-?) jest jak dotąd praktycznie nieznany.
Warto go przypomnieć, nie tylko dlatego, że na jego prozę jako na bardzo udaną próbę gatunku wskazywał sam Grabiński, ale przede wszystkim dlatego, że czerpiąc z symbolizmu i zapowiadając surrealizm oraz odwołując się do filozofii (Nietzsche, Schopenhauer),wykracza poza ciasne ramy fantastyki. Niezwykły, wizjonerski "Sen" czy "Tragedia na wieży" wyróżniają się nie tylko wśród twórczości Huskowskiego preferującego zazwyczaj groteskę, ale i w całej literaturze przedwojnia nie znajdują odpowiedników.
Wybór nowel Grabińskiego jest komplementarny wobec tych już znanych z antologii Hutnikiewicza czy Lema. Jest to więc ukłon w stronę osób, które nie mają dostępu do przedwojennych, kompletnych wydań. Czytelnik otrzymuje przekrój przez jego twórczość, mogąc zaobserwować jej rozwój i różnorodność.
Kup Tragedia na wieży: Opowieści nadzwyczajne w ulubionej księgarni
Oceny książki Tragedia na wieży: Opowieści nadzwyczajne
27 użytkowników ma tytuł Tragedia na wieży: Opowieści nadzwyczajne na półkach głównych- Chcę przeczytać 18
- Niesamowite zbiory 1
- Polska 1