Muszkieter z Itamariki

Okładka książki Muszkieter z Itamariki autora Michał Rusinek, 8306002180
Okładka książki Muszkieter z Itamariki
Michał Rusinek Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy Cykl: Trylogia historyczna o Krzysztofie Arciszewskim (tom 2) powieść historyczna
powieść historyczna
Trylogia historyczna o Krzysztofie Arciszewskim (tom 2)
1980-01-01
1960-01-01

Kup Muszkieter z Itamariki w ulubionej księgarnii

Oceny książki Muszkieter z Itamariki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Muszkieter z Itamariki

1933
1933

Auror, to nie ten Michał Rusinek, były sekretarz Szymborskiej, a po jej śmierci prezes fundacji jej imienia, no cóż, z czegoś trzeba żyć, mam nadzieję, że nie jest spokrewniony z autorem.
Książki czytałem jako nastolatek, teraz jakoś nieszczęśliwie razem z jej twórcą, zapomniane.
To wielka niesprawiedliwość !!!
Proza autora jest na dużo wyższym poziomie niż wypociny wielu współczesnych " pisarzy ".
Dla miłośników powieści historycznych, zwłaszcza o polskiej tematyce, pozycja która nie powinna być obojętna !!!
POLECAM !!!

To wielka niesprawiedliwość !!!
Proza autora jest na dużo wyższym poziomie niż wypociny wielu...

Druga część bardzo dobrej trylogii historycznej. Fabularne odniesienie do wyczynów admirała Arciszewskiego w Brazylii. Bardzo mądra i życiowa powieść o tym, jak kapryśne bywa powodzenie w życiu. Więcej: https://pansamochodzik.net.pl/viewtopic.php?p=493231#493231

61 użytkowników ma tytuł Muszkieter z Itamariki na półkach głównych
24 użytkowników ma tytuł Muszkieter z Itamariki na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Muszkieter z Itamariki

Michał Rusinek
Michał Rusinek
Urodzony w Krakowie, ukończył wyższe studia handlowe i wydział filologiczny Uniwersytetu Jagiellońskiego. Pracował w Ministerstwie W.R. i O.P., a w latach 1933-39 był dyrektorem biura Polskiej Akademii Literatury. W czasie okupacji hitlerowskiej wykładał w tajnej Wyższej Szkole Handlowej w Warszawie. Po upadku powstania warszawskiego więziony był w obozach koncentracyjnych Mauthausen, Melk, Ebense. Po wojnie był dyrektorem departamentu teatru w Ministerstwie Kultury i Sztuki (1946-48) a w latach 1964-72 pełnił funkcję dyrektora Agencji Autorskiej. Od 1947 r. był członkiem prezydium polskiego PEN-Clubu a jednocześnie wiceprezesem polskiego centrum SEC - Stowarzyszenia Kultury Europejskiej. Ważniejsze utwory prozatorskie pisarza to:Burza nad brukiem, Człowiek z bramy, Pluton z dzikiej łąki, Ziemia miodem płynąca, Niebieskie ptaki, Z barykady w dolinę głodu, Prawo jesieni, Igraszki nieba. [Ludowa Spółdzielnia Wydawnicza] W latach 1931-1932 był redaktorem Gazety Literackiej, czasopisma wychodzącego w Krakowie. Od 1933 r. pełnił też funkcję dyrektora biura Polskiej Akademii Literatury. W okresie przedwojennym najpierw reprezentował nurt futurystyki, później stał się naturalistą. W czasie wojny brał udział w powstaniu warszawskim. Po powstaniu był więźniem obozów koncentracyjnych Mauthausen, Ebensee i Melk. Po wojnie działał w Związku Literatów Polskich (1947-1972 jako sekretarz generalny) i Stowarzyszeniu Autorów ZAiKS. Od 1980 r. pełnił funkcję prezesa Centrum Polskiego Stowarzyszenia Kultury Europejskiej. Był także długoletnim sekretarzem generalnym PEN Clubu, członkiem honorowym Brazylijskiej Akademii Literatury, oraz wiceprezesem Międzynarodowej Federacji SEC w Wenecji. W 1992 r. za wybitne zasługi dla kultury polskiej w twórczości literackiej został odznaczony Krzyżem Wielkim Orderu Odrodzenia Polski. Jego ksiazki tłumaczone były na wiele języków. Zmarł 6 stycznia 2001 roku a został pochowany 16 stycznia na cmentarzu na Starych Powązkach. [Wikipedia]

Cytaty z książki Muszkieter z Itamariki

Dodaj cytat z książki Muszkieter z Itamariki