Zanim spłonę

2011-10-19
2011-10-19
978-83-7799-376-7
Maria Gołębiewska-Bijak

Kup Zanim spłonę w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zanim spłonę

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zanim spłonę

Najgorszy gniot jaki miałam okazję czytać. ZDECYDOWANIE NIE POLECAM

Najgorszy gniot jaki miałam okazję czytać. ZDECYDOWANIE NIE POLECAM

Jak dla mnie przyjemne zaskoczenie. Zupełnie nie znałam tego autora i nastawiałam się poniekąd na skandynawskie smęcenie, ale wychodzi z tego całkiem niezły thriller psychologiczny. I nie, nie szukamy w nim, kto jest piromanem, bo to wiadomo od początku. W tej książce bardziej chodzi o grę przestępcy z otoczeniem, i długotrwałą nieświadomość tego drugiego.
Poza tym powieść łączy 2 motywy - autor opisuje swoje wspomnienia z dzieciństwa i czasów dorastania, opowiada jak został pisarzem, a w tle tego rozgrywa się dramat małego miasteczka, w którym grasuje piroman, sam będący mężczyzną w podobnym przedziale wiekowym co autor, i można tylko domyślać się próby nakreślenia paralleli między losami tych dwóch mężczyzn - oraz konkluzji "co w jego życiu poszło nie tak". A może w moim?
Polecam, przeczytałam ze szczerym zainteresowaniem.

Poza tym...

2045

Nie wiem czy książka miała być biografią piromana, czy autobiografią Gaute Heivolla. Wyszedł z tego pewien mix, dla którego punktem zaczepienia była miejscowość, w której obaj mieszkali i dorastali. Łączyli ich ludzie, ci sami, ale poznani przez obu w różnym wieku. Na początku trochę mnie to irytowało, jakby autor w opowieść chciał wcisnąć swoje życie, ale trzeba przyznać, wyłania się z tego obrazu spójna całość. Nie mógł pamiętać pożarów bo dopiero co się urodził, ale z łatwością dociera do opowieści, z których tworzy interesującą historię, obracając się w znanym sobie świecie, który dla każdego innego autora byłby obcy. Ciekawie to wyszło.

294 użytkowników ma tytuł Zanim spłonę na półkach głównych
96 użytkowników ma tytuł Zanim spłonę na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zanim spłonę

Okładka książki Niebo za domem Gaute Heivoll, Øyvind Lauvdahl
Niebo za domem Gaute Heivoll, Øyvind Lauvdahl
Gaute Heivoll
Gaute Heivoll
Pisarz norweski. Studiował prawo na Uniwersytecie w Oslo i psychologię na Uniwersytecie w Bergen. Przez pewien czas pracował jako nauczyciel. Zadebiutował w 2002 roku zbiorem opowiadań "Liten dansende gutt" ["Mały tańczący chłopiec"], a po nim wydał w 2003 roku "Omars siste dager" ["Ostatnie dni Omara"]. Jego dziewiąta powieść "Før jeg brenner ned" (wyd. polskie pt. "Zanim spłonę", Świat Książki 2011) została przetłumaczona na ponad 20 języków, m.in. niemiecki, szwedzki, duński, francuski, angielski, rosyjski, hebrajski i włoski.

Cytaty z książki Zanim spłonę