Steve Jobs: Sztuka prezentacji. Jak świetnie wypaść przed każdą publicznością

Okładka książki Steve Jobs: Sztuka prezentacji. Jak świetnie wypaść przed każdą publicznością autorstwa Carmine Gallo
Carmine Gallo Wydawnictwo: Znak Literanova Seria: Punkty Przełomowe poradniki
poradniki
Punkty Przełomowe
The Presentation Secrets of Steve Jobs. How to Be Insanely Great in Front of Any Audience
2011-09-26
2011-09-26
Kamila Sławińska, Robert Sławiński
Nikt nie potrafi oczarować publiczności tak jak Steve Jobs.

Ta książka zdradzi wam, jak być tak samo skutecznym jak on.

Prezentacje to podstawa. Od nich często zależy sukces lub porażka firmy.
Nie ma lepszego mówcy niż Steve Jobs. Tylko on potrafi skutecznie zamienić potencjalnych nabywców w klientów, a klientów - w wyznawców. Tylko ta książka zdradzi wam, jak Steve Jobs to robi.

Ta książka jako pierwsza odkrywa sekrety leżące u podstaw technik, jakich Jobs używa, by porwać swoją widownię. Co jednak ważniejsze, uczy nas, jak zastosować te techniki do własnych prezentacji. Dzięki tej książce sami będziemy mogli oczarować każdą, nawet najbardziej wymagającą, publiczność.
Carmine Gallo uczy nas jak trzymać słuchaczy w napięciu i skutecznie sprzedawać swoje pomysły. Pokazuje, jak tworzyć twitterowe hasła, które wszyscy będą chcieli powtarzać. Podpowiada, jakie błędy popełniamy przy tworzeniu slajdów w PowerPoincie i jak ich uniknąć. Dowiemy się, ile powinna trwać prezentacja doskonała i w co się powinniśmy na nią ubrać. Gallo zdradza nawet, jak za pomocą szklanki z wodą przestać wtrącać do swoich wypowiedzi irytujące „yyyy”, „hmmm” i „prawda?”.
Od projektowania slajdów poprzez mowę ciała, techniki modulacji głosu i korzystanie z rekwizytów do nauki improwizacji - wszystko to składa się na wiedzę, która sprawi, że po waszej prezentacji publiczności z wrażenia opadnie szczęka.

Steve Jobs: Sztuka prezentacji to książka, która stała się międzynarodowym bestsellerem i zyskała sobie status pozycji kultowej.

Niezależnie od tego, czy jesteś dyrektorem firmy, wprowadzającej na rynek nowy produkt, czy nauczycielem, starającym się zainteresować uczniów, ta książka zrobi z ciebie mistrza prezentacji.

Steve Jobs: Sztuka prezentacji to biblia dla wszystkich, którzy występują publicznie.

Kup Steve Jobs: Sztuka prezentacji. Jak świetnie wypaść przed każdą publicznością w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Steve Jobs: Sztuka prezentacji. Jak świetnie wypaść przed każdą publicznością

Oceny książki Steve Jobs: Sztuka prezentacji. Jak świetnie wypaść przed każdą publicznością

Opinie i dyskusje o książce Steve Jobs: Sztuka prezentacji. Jak świetnie wypaść przed każdą publicznością

Bardzo praktyczny poradnik struktury prezentacji. Widzę tutaj połączenie kilku koncepcji w jeden poradnik wzorowany przykładami prezentacji Apple przez Steva Jobsa.

Warto przeczytać. Każdy wyciągnie z niej coś wartościowego dla siebie. Najlepiej czytać powoli, stopniowo, tak, aby możliwie najwięcej nasiąknąć zawartymi w niej ciekawostkami.

Jestem zadowolona. Jako osoba prowadząca szkolenie w formie inline i na żywo, wyciągnęłam z książki wiele wskazówek. Sądzę, że jeśli ktoś nigdy nie przemawiał, jeśli ktoś totalnie nie czuje się w wystąpieniach, to ta lektura niewiele pomoże. ( Tylko czy takiego człowiekowi cokolwiek pomoże? Może terapia?) Podsumowując myślę, że warto zainteresować się tą lekturą, a potem wzbogacić ją filmami z wystąpień Jobsa

652 użytkowników ma tytuł Steve Jobs: Sztuka prezentacji. Jak świetnie wypaść przed każdą publicznością na półkach głównych
127 użytkowników ma tytuł Steve Jobs: Sztuka prezentacji. Jak świetnie wypaść przed każdą publicznością na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Steve Jobs: Sztuka prezentacji. Jak świetnie wypaść przed każdą publicznością

Carmine Gallo
Carmine Gallo
Carmine Gallo słynie z tego, że potrafi zamienić każdego - od menadżerów po gwiazdy pop - w mistrzów prezentacji. Jest specjalistą do spraw komunikacji marketingowej, który pracował jako coach m.in. dla IBM, L'Orèal czy Nokii. Jego znakiem firmowym są umiejętności dotyczące komunikacji kryzysowej. Kieruje własną firmą szkoleniową Gallo Comunications Group. Felietonista „BusinessWeek"; często gości w najważniejszych amerykańskich mediach biznesowych - od CNBC do „The Wall Street Journal".

Czytelnicy Steve Jobs: Sztuka prezentacji. Jak świetnie wypaść przed każdą publicznością przeczytali również

DRIVE. Kompletnie nowe spojrzenie na motywację Daniel H. Pink
DRIVE. Kompletnie nowe spojrzenie na motywację
Daniel H. Pink
Bardzo ciekawa książka na temat tego, jak podchodzić do motywacji w wymiarze osobistym i w skali organizacji. Omawia 3 różne rodzaje motywacji oraz to, kiedy działają, a kiedy nie. Wskazuje głównie, że im bardziej świat oraz praca i wyzwania stają się skomplikowane, tym bardziej ważniejszy jest trzeci rodzaj motywacji. Na początek omówmy motywacje 1.0, 2.0 oraz 3.0: Motywacja 1.0 – podstawowe impulsy i instynkty, które sprowadzają się do „nieumarcia”. Głód, pragnienie, sen. Motywacja 2.0 – kij i marchewka. Klasyczny system kar i nagród. Motywacja 3.0 – samozaangażowanie, większe idee, zaangażowanie dla dobra sprawy i czegoś większego od nas samych. Kilka fajnych myśli z książki i moich uwag: ● Pink dzieli zadania na algorytmiczne i heurystyczne. Zadania algorytmiczne to takie, gdzie masz zestaw instrukcji i jedną ścieżkę do końca – jest algorytm rozwiązania. Zadania heurystyczne wymagają eksperymentowania i wymyślania nowatorskich rozwiązań, bo takiego algorytmu nie ma. Badaczka Teresa Amabile z Harvard Business School odkryła, że zewnętrzne nagrody i kary działają dobrze przy zadaniach algorytmicznych. No ale potrafią w niszczycielski sposób wpływać na zadania heurystyczne. Ambitne zadania – rozwiązywanie nowych problemów czy tworzenie czegoś, czego światu brakowało – są w wysokim stopniu uzależnione od motywacji wewnętrznej. ● Niestety paradoksalnie nagrody mogą utrudniać realizowanie pewnych celów i zmienić ciekawe zajęcie w harówkę. Marchewka i kij mają siedem fatalnych wad: mogą zgasić wewnętrzną motywację, obniżać wyniki, zmiażdżyć kreatywność, wyprzeć dobre zachowanie, zachęcać do oszukiwania i korzystania ze skrótów oraz do nieetycznego zachowania, uzależniać, a także sprzyjać myśleniu krótkowzrocznemu. ● Jeden z rozdziałów omawia też, jak ważny jest growth mindset. Dzięki niemu ciężka praca jest postrzegana jako wartość, a nie dowód na to, że jesteśmy niewystarczający. ● Jeden z głównych wniosków z książki to taki, że firmy muszą uczyć się, jak angażować pracowników na wyższym poziomie niż jedynie poprzez premie finansowe. I nie, jeśli jakiś Janusz biznesu już zaciera ręce, że nie trzeba pracownikom płacić, tylko dać im „super-misję”, to tak nie działa :). Badania przytoczone w książce jasno wskazują, że by motywacja 3.0 miała rację bytu, tacy pracownicy muszą wiedzieć, że zarabiają standardowe stawki lub powyżej średniej. Ulubiony cytat: Badacze tacy jak Teresa Amabile z Harvard Business School odkryli, że zewnętrzne nagrody i kary – i marchewki, i kije – mogą dobrze działać przy zadaniach algorytmicznych. Ale potrafią w niszczycielski sposób wpływać na zadania heurystyczne. Tego typu ambitne zadania – rozwiązywanie nowych problemów albo tworzenie czegoś, czego światu brakowało, a on nawet o tym nie wiedział – w wysokim stopniu uzależnione są od trzeciego popędu Harlowa. Fajna książka. Głównie pewnie skorzystają z niej menedżerowie oraz właściciele firm. Najlepiej ci starej daty, bo publikacja podważa wiele standardowej wiedzy.
Daniel Podgórski - awatar Daniel Podgórski
Niskobudżetowy startup. Zyskowny biznes i życie bez frustracji Chris Guillebeau
Niskobudżetowy startup. Zyskowny biznes i życie bez frustracji
Chris Guillebeau
"Niskobudżetowy startup" Chrisa Guillebeau to książka, która obiecuje wiele, ale dostarcza zaskakująco mało konkretnych wskazówek. Autor opisuje historie ludzi, którzy rzekomo z minimalnym budżetem (często poniżej 1000 dolarów) zbudowali dochodowe biznesy, jednak prezentacja tych case studies jest powierzchowna i pozostawia czytelnika z więcej pytaniami niż odpowiedziami. Guillebeau porusza się przede wszystkim w bardzo amerykańskim kontekście biznesowym, który nie zawsze przekłada się na realia innych krajów - od specyficznych rozwiązań prawnych po mentalność konsumentów. Opisywane przykłady często opierają się na szczęśliwych zbiegach okoliczności lub unikalnych umiejętnościach bohaterów, bez jasnego wyjaśnienia, jak ktoś bez tych atutów mógłby osiągnąć podobne rezultaty. Książka cierpi na chroniczny brak konkretów - zamiast praktycznych kroków i actionable advice otrzymujemy mglistą inspirację i ogólniki. Autor spędza zbyt wiele czasu przekonując czytelnika, że niskobudżetowy biznes jest możliwy (co większość już wie przed sięgnięciem po tę pozycję),a zbyt mało na wyjaśnianiu, JAK dokładnie go zbudować. Choć niektóre koncepcje, jak szukanie nisz rynkowych czy testowanie pomysłów bez dużych inwestycji, są wartościowe, to brakuje im głębi i operacyjnego wymiaru, który pozwoliłby na faktyczne wdrożenie. Jeśli ktoś się waha, czy po nią sięgnąć, albo chce sobie przypomnieć jej kluczowe idee, polecam zajrzeć na moją stronę Lumeo.pl, gdzie znajdziecie jej szczegółową analizę.
Mateusz - awatar Mateusz
Grywalizacja. Jak zastosować mechanizmy gier w działaniach marketingowych Paweł Tkaczyk
Grywalizacja. Jak zastosować mechanizmy gier w działaniach marketingowych
Paweł Tkaczyk
Audiobook. Autor w interesujący sposób zestawił ze sobą rzeczywistość wirtualnych gier wraz z życiem zawodowym, społecznym i prywatnym. Po głębszym zastanowieniu jestem skory do przyznania mu sporo racji. Bo gdy analizuje się zachowanie człowieka to nie sposób oprzeć się wrażeniu, że całe nasze życie to jedna wielka gra. Różne mechanizmy np. nagrody i kary, funkcje popytu i podaży czy też malejąca użyteczność krańcowa - są przecież codziennością, choć na pierwszy rzut oka nie rzucającą się na widok. W swoim życiu kierujemy się (podobnie jak w grze wirtualnej) wieloma motywacjami, zasadami i zachowaniem etycznym lub nie. Błyskotliwy Czytelnik zapytałby zapewne - no i na co to wszystko? Myślę, że uświadomienie sobie tych faktów pozwoli je wykorzystać i to nie tylko w życiu zawodowym. Myślę, że osoby nieco bardziej świadome życiowo stosują wiele z tych zasad nawet nieświadomie - ku własnej korzyści. Lektura tej książki jest również przydatna ze względu na wyrobienie w sobie mechanizmów obronnych dla różnego rodzaju manipulacji. Bardzo podobał mi się przykład z policjantem, który celowo zawyża taryfikator mandatowy, aby później w toku "negocjacji" z obywatelem mógł go zaniżyć - i w konsekwencji upiec dwie pieczenie na jednym ogniu - obniżyć poczucie winy w obywatelu i wyrobić "normy mandatowej". Reasumując - każdy człowiek w mniejszym lub większym stopniu w swoim życiu uczestniczy w jakiejś "grze". Robi to świadomie lub nieświadomie - ale nie sposób "wypisać się z rzeczywistości". Warto poznawać takie książki - poszerzają one wiedzę, uczą i są też przestrogą. Dlatego polecam tę książkę wszystkim Czytelnikom. Starsi - mogą mieć nieco problemów w odbiorze - bo rzeczywistości wirtualnej jest w niej sporo. Młodszym nie powinna sprawić problemów.
maly1394 - awatar maly1394
Maksimum osiągnięć. Jak być sobą, cieszyć się życiem i osiągać to, co dla ciebie najlepsze Brian Tracy
Brian Tracy
3/32 w 2026 roku Bardzo bogata w wiedzę z rozwoju osobistego. To moje pierwsze zetknięcie się dłońmi w akcie powitania z książkami Briana. Wcześniej odbijało się mi jego imię i nazwisko od kogoś, z internetu, ale ja wciąż pochłaniałam bestsellery. Dużo wiedzy z zakresu praw, trzech rodzajów miłości. Zdobyłam nowe spojrzenie, bardziej doświadczone. Minus było to, że mało opowiedział o swoim życiu, być może w innej książce o tym dogłębniej opowiadał. Mogę go uznać za jeden z niepodważalnych autorytetów ludzi sukcesu, którzy osiągnęli wyższość mimo przeciwności w życiu. Miłość jest celem, sensem życia. Mierz wysoko, doceniaj siebie za to co już osiągnąłeś w życiu. Unikaj destruktywnie krytyki, narzekania i kłamstwa, nie wnoszą nic dobrego do twojego życia. Skupiaj się na tym, co chcesz osiągnąć małymi działaniami w ciągu każdego dnia, eliminuje rozproszenie i marnowanie czasu. Miej własną doskonałość. Akceptuj siebie poprzez powtarzanie "lubię siebie" Więcej daj od siebie, niż otrzymuj. To co dajesz, pomnaża się. Siedem składników sukcesu Zdrowie i energia Niezależność finansowa Zdrowe związki Samorealizacja Wysoka samoświadomość i samopoznanie Wartościowe ideały i cele Spokój ducha Ważne pytania dla ciebie : Jak wyglądałoby twoje idealne życie? Co byś robił zawodowo? Jak twój codzienny dzień wyglądałby? Jakie są wcześniejsze twoje dobre decyzje? Co powiedziałbyś sobie za 10 lat, gdybyś podjął taką a nie inną decyzję? Czy ta zmiana przynosi korzyść,czy stratę? Co jest dla ciebie najważniejsze? 7 praw psychiki 1. Prawo opanowania 2.prawo przyczyny i skutku 3. Prawo wiary 4.prawo oczekiwania Względem siebie Względem rodziców To współmałżonka, rodziny, przyjaciół Od pracodawcy 5. Prawo przyciągania 6. Prawo zgodności 7.prawo ekspresji Umysł Pole kwantowe Podświadomość Świadomość (CW+CN)xP= IPN CW- cechy wrodzone CN-cechy nabyte P – postawa IPJ-inwidualny potencjał jednostki CW przklady : – odruchy, – temperament, – ogólne zdolności umysłowe CN przykłady: – lęki, przekonania, stereotypy – własne opinie i zdania – umiejętności – nastawienie, cechy charakteru Postawa: – asertywna – uległa – manipulancka – agresywna – otwarta – pozytywna – zamknięta – pesymistyczna – chłodna Zmiana z "czy" na "jak" 21 dni – tyle wyrabia się średnio nowe przyzwyczajenie (nawyk) Jakie są składniki zmiany? Pierwszym z nich jest pragnienie tej zmiany Drugim jest pozytywne nastawienie Trzecim składniku zaś, musisz chcieć być kimś lepszym Siedem sposobów na kontrolowanie psychiki 1. Wizualizacja 2.afirmacje 3.werbalizacja 4. Odgrywanie ról 5. Pokarm dla umysłu 6. Kontakty z pozytywnymi ludźmi 7.nauczanie innych Wizualizacja – to nic innego, jak fantazjowanie, wyobrażanie siebie, swojego działania, swego zachowania Częstotliwość Jasność Intensywność Trwanie Jak ustalać cele metodą Smart? Metoda Smart – podstawowa metoda ustalania celów, które muszą być zgodnie z tą metodą: – spójne, – konkretne, – mierzalne, – określone w czasie Rodzaje celów Cele śmiało można podzielić na : 1. Cele krótkoterminowe 2. Cele średnioterminowe 3.cele długoterminowe 4 cele finansowe 5. Cele zawodowe 6. Cele osobiste 7.cale rozwojowe/hobbystyczne 8. Cele zdrowotne 12 etapów stosowanych do celów 1.silne pragnienie, 2.wiara, 3. Zapisz to, 4.określ korzyści płynące z osiągnięcia celu, 5. Przeanalizuj swój punkt widzenia, 6. Wyznacz deadline, 7. Określ przeszkody na drodze, 8.określ dodatkowe informacje lub wiedzę, których będziesz potrzebować, 9.ustal, jaki współpracy będziesz potrzebować, 10. Stwórz plan, 11.wizualizacja, 12. Wytrwałość. Białe króliki = wymówki "Jestem za stara", "Jestem za młody", "Brakuje mi wykształcenia", "Jest zimno", "Jest już za późno", "Mam za dużo długów", "Nie mam czasu", "Nie jestem jeszcze gotowa", "Nie potrafię tego", "Nie chcę", "Nie mogę tego zrobić ze względu na mojego szefa, dzieci, rodziców", Odpowiedzialność = panowanie = wolność Odpowiedzialność = pozytywne uczucia Nieodpowiedzialność = brak panowania = brak wolności Nieodpowiedzialność = negatywne uczucia Najczęściej spotykane negatywne uczucia u ludzi – lęk, – zwątpienie, – wina, – żal, – gniew, – zawiść, – złość, – zazdrość, Co wywołuje negatywne uczucia? – usprawiedliwianie – branie wszystkiego do siebie (identyfikacja) – brak uwagi – obwinianie się Zmiana to proces, To wdrożenie nowego nawyku, nowej rutyny do planu dnia Zmiana nie może być : 1.impulsywna 2. Pochopnie podejmowana 3.zbyt gwałtowna, zbyt dużo zmian Język ofiary : "Nie mogę", "Muszę", "Spróbuję", "Chciałabym", "Przepraszam", "Nie wiń mnie", "To nie moja wina". Jak uwolnić się od winy? 1. Pozbądź się destruktywnej krytyki 2. Nie wiń nikogo za nic 3. Nie pozwól innym manipulować to było za pomocą poczucia winy Sztuka wybaczania : 1. Rodzicom – osobiście, – w sercu, – na liście, 2. Wszyscy pozostali 3. Ty sam
masztylkowska - awatar masztylkowska
oceniła na83 miesiące temu
Biznes po prostu Leszek Czarnecki
Biznes po prostu
Leszek Czarnecki
📚💼 Odkryj sekrety sukcesu w biznesie dzięki "Biznes po prostu"! 💡✨ Ta wyjątkowa książka to prawdziwe kompendium wiedzy dla wszystkich, którzy pragną osiągnąć sukces w biznesie, niezależnie od tego, czy dopiero rozpoczynają swoją przygodę, czy też już prowadzą swoje małe firmy. "Biznes po prostu" jest skierowane również do doświadczonych przedsiębiorców, którzy pragną utrzymać pozycję lidera na rynku. 💼🌟 Napisana przez autora, który sam rozpoczynał od skromnych początków, a później osiągnął pozycję lidera w polskim biznesie, książka przekazuje nie tylko refleksje i porady, ale przede wszystkim autentyczne doświadczenia. To praktyczny przewodnik po świecie biznesu, osadzony w polskich realiach, którym towarzyszy pasja autora do osiągania celów. 💪🔥 "Biznes po prostu" to także zbiór cennych praktyk, które mają uchronić przed popełnianiem rażących błędów. Dowiesz się, jak kalkulować ryzyko, jak radzić sobie ze stresem, oraz jakie wartości są kluczowe dla osiągnięcia sukcesu finansowego. 💰🎯 Ta książka nie tylko dostarczy Ci niezbędnych narzędzi i wskazówek, ale również zainspiruje i pobudzi Twoją motywację do działania. Odkryjesz, jakie wartości kierują autorem, i jakie zasady kierują jego drogą do sukcesu. 🚀💡 Nie zwlekaj! Jeśli marzysz o własnym biznesie lub pragniesz rozwijać już istniejący, "Biznes po prostu" jest pozycją obowiązkową na Twojej półce. To praktyczny przewodnik, który pomoże Ci osiągnąć Twoje cele i odnieść sukces w biznesie. 🌟📈 #BiznesPoProstu #PraktycznyPrzewodnik #SukcesWBiznesie #Motywacja #Doświadczenia #PolskieRealiaBiznesu #LiderNaRynku #Przedsiębiorczość #Wartości #Pasja #KsiążkaOBiznesie #ZasadySukcesu #RozwijajSwojąFirmę #CzytajMądrze #Inspiacja #KalkulujRyzyko #StresIWyzwania #CeleIBiznes #SukcesFinansowy #ZakładamFirmę #InwestujWiedzę
Patryk_k - awatar Patryk_k
Zarządzanie czasem Brian Tracy
Zarządzanie czasem
Brian Tracy
20/32 w 2026 roku Nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że każda książka briana Tracy jest ciągle o tym samym. Otóż, nie. To już druga książka, którą przeczytałam od niego, a wcześniej też widziałam wywiad z nim w internecie, prowadzony był przez eksperta w bentley'u. Jest bardzo bogata w różne praktyczne porady, to w niej lubię najbardziej. To jedna z przebojowych książek, przebojowego autora. Bardzo przejrzyście wszystko napisane. Dużo ciekawych pytań, które można wdrożyć w swoje życie. Techniki na oszczędzanie czasu 1. Dokonuj zakupów online 2. Rób większe zakupy od razu 3. Nie zawsze odbieraj telefonu 4.nie marnuj czasu innym 5. Bądź punktualny 6.przeznacz konkretną porę na spotkania/zebrania z zespołem 7. Sporządź listę tematów poruszanych na zebraniu/spotkanie 8. Pomyśl zanim zaczniesz działać o konsekwencjach i o korzyściach 9.ruszaj się energicznie Rodzaje decyzji Decyzję można podzielić na: 1. Osobiste 2. Do powierzenia innym 3. Na zbyt ryzykowny 4. Konieczne do rozstrzygnięcia 5. Kierownicze Jak ustalić priorytety? 1. Zastanów się nad swoimi wartościami 2 Zawsze kieruj się intuicją, słuchaj siebie 3. Oddzielaj to, co nagląca od tego, co ważne 4. Określ przeszkody, ograniczenia 5. Pomyśl o skutkach ubocznych 6.unikaj prokrastynacji 7. Stosuj metodę a b c d e w kwestii pilności zadań 8. Rezygnuj z nieistotnych zadań 9 Skocz w przyszłość 10. Inwestuj czas w przyszłość 11. Upraszczaj swoje obowiązki Pamiętaj także że: 1. Twój wizerunek określa twoje wyniki 2. 3 tygodnie – tyle utrwala się jeden nawyk 3. Obiecaj sobie, że będziesz świetny w zarządzaniu czasem 4. Zaufaj, że da ci się sprawnie zarządzać czasem. 5. Stosuj metodę prób i sukcesów. 6.energicznie wprowadzaj nowe nawyki. 7. Zacznij od tej dziedziny, w której dotychczas opieszałość daje się we znaki. Ważne pytania dla ciebie: 1. Co skorygowałbyś lub zmieniło się w twoim życiu, gdyby jutro wygrał milion na loterii? 2. Co naprawdę lubisz w domu lub w pracy (robić)? 3. Jakie są twoje trzy najważniejsze cele życiowe? 4. Jaki ambitny cel postawiłbyś przed sobą mając pewność,że go osiągniesz? 5. Co napisałbyś w autobiografii? 6. Za co mi płacą? Za co jestem odpowiedzialny? 7. Kim chcę być w przyszłości? 8. Czego muszę się nauczyć, żeby to zdobyć? Żeby posiąść tą posadę? 9. Z czego muszę zrezygnować, żeby dążyć do tego co chcę? 10. Co się stanie jeśli nie zrobię, tego na czas? 11. Jakie pojedyncze zadanie na tej liście jest najważniejsze? Co takiego zabierze najwięcej czasu albo wymaga największych wysiłków? 12. Kto zna się na tym lepiej ode mnie? Komu mogę powierzyć to zadanie? 13. Czym dla mnie jest sukces? 14. Czy robię coś przez co tracę czas? Jak mógłbym skorygować swoje działania, a żeby przynosił mi większy pożytek? 15. Czy robię coś, co zabiera innym czas? 16. Czy zjawiam się o stosownej porze, a może porozmawiamy później? 17.Jakich osiągnięć spodziewa się po mnie pracodawca? 18.co jest obecnie moim głównym celem lub dążeniem? 19. Co powinienem robić akurat w tej chwili? 20. Jakie rezultaty powinienem osiągnąć? 21. Czy to, czym zajmuje się w danej chwili, sprzyja osiągnięciu przeze mnie zasadniczych celów i dążeń? 22. Co właściwie chcę osiągnąć? 23. Jak należy zrealizować (konkretne działanie zamknij ( 24. W jakich godzinach najlepiej mi się pracuje? Przydatne cytaty z książki: "Sukces to skupienie wszystkich sił na tym, co gorąco pragniemy osiągnąć." -Witferd a. Peterson "Po zaangażowaniu w danym celu wszystkich zasobów fizycznych i mentalnych skuteczność w rozwiązywaniu problemów wzrasta wielokrotnie i w sposób niezwykły". – Norman Vincent peale "Umysł wyznacza granicę. Jeśli wyobraźnia podpowiada że coś można uczynić, to rzeczywiście rzecz jest możliwa – jeśli tylko ktoś wierzy w to z całym przekonaniem." – Arnold Schwarzenegger "Ty także możesz określić, na czym ci zależy. Potrafisz sformułować najważniejsze dążenia, cele, zamiary i kierunki." – w. Clement Stone. "Przede wszystkim skoncentruj się na jednym: określ rozsądne i pożyteczny cel i poświęć się bez reszty jego osiągnięciu." James Allen "Skoncentruj wszystkie myśli na najważniejszym życiowym pragnieniu. Takie skupienie musi być ciągłe, nieustanne – trwać przez kolejne minuty, godziny, dni, tygodnie." – Charles e.popllestone "Ameryka jest wyjątkowa, ponieważ kusi drabiną ekonomiczną, po której można się wspinać. Ciekawe jednak, że wciąż tłoczono u dołu, a nie na szczycie tej drabiny." – Jim Rohn "Jeśli coś umiesz lub sądzisz, że potrafisz, zajmij się tym. Śmiałość ma w sobie geniusz, moc i magię." Johan Wolfgang von Goethe "To nie okoliczności kształtują człowieka, tylko człowiek kształtuje okoliczności. Mamy swobodę wyboru i jesteśmy potężniejsi od materii." – Benjamin disraelli
masztylkowska - awatar masztylkowska
oceniła na810 dni temu
Być jak Steve Jobs. Jeśli chodzi o pomysły, wszystko jest dozwolone. Leander Kahney
Być jak Steve Jobs. Jeśli chodzi o pomysły, wszystko jest dozwolone.
Leander Kahney
Któż nie kojarzy nadgryzionego jabłka na sprzętach elektronicznych. Chyba nie ma osoby, która (choć trochę) korzysta ze sprzętu elektronicznego i nie słyszała o słynnej firmie Apple. Jednak najlepszą firmę komputerową na świecie musiał, ktoś stworzyć. Tą osobą był Steve Jobs. Wykreował nową markę komputerów, która zrewolucjonizowała rynek i nadal jest pionierem wszystkich nowych gadżetów. Leander Kahney ukazuje Jobsa jeszcze za jego życia. Od lat młodzieńczych stara się przybliżyć czytelnikowi sylwetkę niezwykłego człowieka. Jak to się stało, że dwóch młodych facetów zakłada firmę i po kilku latach jest ona wart kosmiczne sumy pieniędzy? Jak to jest, ze w wieku 23 lat młody chłopak może być wart ponad milion dolarów, a dwa lata później już 100 milionów? Pokaż mi faceta, który w tym wieku, w dzisiejszych czasach, sta warząc biznes „od zera” dorobił się takich pieniędzy… I to jest właśnie wartość Steve Jobsa. Nietuzinkowy, fenomenalny, kreator, geniusz, biznesmen. Profesjonalista w każdym calu, pracoholik, ekscentryk – różnie ludzie go oceniają. Jedno jest pewne, jakkolwiek by go nie nazywać to i tak nie zmieni faktu, był jednym z największych geniuszy wszech czasów. „Być jak Steve Jobs” nie jest biografią samą w sobie. Te szczegółowe pozycje dotyczące życia Jobsa posiadają 400-500 stron. W tej publikacji autor zawarł najważniejsze informacje i przedstawił je w bardzo przystępny sposób. Tytuł „Być jak Steve Jobs” może sugerować, iż czytelnik po przeczytaniu znajdzie receptę na sukces i osiągnie takie rezultaty w biznesie jak Jobs, ewentualnie się do nich zbliży. Ale czy istnieje coś takiego jak, jednoznaczna recepta na sukces? Raczej nie… dlatego nadal na pułkach w księgarniach, w kategorii biznes i psychologia możemy znaleźć mnóstwo pozycji dotyczących tego problemu. Więc nie spodziewaj się drogi czytelniku, iż dostanie jednoznaczną odpowiedz na to jak zarobić tyle pieniędzy co twórca Apple. Spodziewaj się jednak, fajne krótkiej, pouczającej biografii człowieka, który zrewolucjonizował rynek komputerowy na świecie i od którego na pewno możesz się czegoś nauczyć. http://po-czytane.blogspot.com/2014/03/byc-jak-steve-jobs-leander-kahney.html
Magdalena K - awatar Magdalena K
Kto zabrał mój ser? Spencer Johnson
Kto zabrał mój ser?
Spencer Johnson
"Kto zabrał mój ser?" Spencera Johnsona to książka, o której mówi się często w kontekście zmian w życiu i pracy. I faktycznie, jest to jedna z tych pozycji, które w bardzo krótkiej formie próbują opowiedzieć o czymś dużym. Historia jest alegorią: labirynt, ser i czterech bohaterów (dwie myszki i dwa ludziki) symbolizują różne podejścia do sytuacji, w której tracimy coś, co było dla nas źródłem komfortu. Ser może oznaczać stabilizację, sukces, miłość, pieniądze, poczucie bezpieczeństwa. Cokolwiek, co w danym momencie życia jest "nasze". I kiedy znika, nie da się uniknąć pytania: co teraz? Najciekawsze w tej książce jest pokazanie czterech postaw wobec zmiany: od natychmiastowej adaptacji, przez paraliż i gniew, aż po stopniowe oswajanie strachu i ruszenie dalej. To proste, ale trafne. Dzięki temu książka może działać jak lustro: nie tyle uczy, co pozwala nazwać mechanizmy, które często w nas siedzą. Z drugiej strony trzeba uczciwie powiedzieć, że jest to pozycja bardzo uproszczona. Momentami ma się wrażenie, że autor zbyt mocno wierzy w "jedno przesłanie, które zmieni wszystko". A życie, szczególnie w trudnych momentach, rzadko daje się tak łatwo sprowadzić do metafory. Finalnie: to nie jest książka, która diametralnie zmieniła moje podejście, ale jest taką, którą można przeczytać szybko i wynieść z niej przynajmniej jedno ważne pytanie do siebie. Dobra jako początek refleksji: nie jako rozwiązanie.
KuchniaKsiazkaKino - awatar KuchniaKsiazkaKino

Cytaty z książki Steve Jobs: Sztuka prezentacji. Jak świetnie wypaść przed każdą publicznością

Problem wielu ludzi polega na tym, że za bardzo chcą olśnić innych posiadanymi informacjami i przekonać słuchaczy o własnej inteligencji." (Suze Orman, s. 144)

Carmine Gallo Steve Jobs: Sztuka prezentacji. Jak świetnie wypaść przed każdą publicznością Zobacz więcej