ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać488
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać3
Kapelusz za sto tysięcy

- literatura dziecięca
- 2007-05-29
- 1972-01-01
Kup Kapelusz za sto tysięcy w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Kapelusz za sto tysięcy
"Wczasy rodzinne polegają chyba głównie na tym, że dzieci zatruwają życie rodzicom, a rodzice dzieciom. Oczywiście, dla rodziców po to jedynie wychodzimy, żeby się przeziębić, a potem wysłuchiwać: ”A widzisz, a mówiłam, gdybyś mnie słuchała, to nie dostałabyś kataru”. Tak jakby katar czyhał na zdrowie." Na podstawie powieści Adama Bahdaja powstały seriale "Podróż za jeden uśmiech" i "Stawiam na Tolka Banana". Tymczasem w tej książce główną bohaterką jest dziewczynka, Krysia o pseudonimie "Dziewiątka". Przeżywa wakacyjne przygody z osobami poznanymi w nadmorskim miasteczku, Nieborze. Dziś niektórym trudno uwierzyć, że można spędzać czas nie wgapiając się w ekran telefonu czy laptopa, nawiązywać kontakty z bliźnimi na ulicy, plaży czy w kawiarni. Oczywiście obecne realia i świadomość zagrożeń są inne, i wiele zachowań uznalibyśmy za bardzo niebezpieczne. Powieść ma sześćdziesiąt lat, specyficzny styl i niepoprawność polityczną w pakiecie. :-D
Oceny książki Kapelusz za sto tysięcy
2034 użytkowników ma tytuł Kapelusz za sto tysięcy na półkach głównych- Przeczytane 1 764
- Dzieciństwo 27
- Z dzieciństwa 26
- Literatura polska 10
- Dla dzieci 10
Tagi i tematy do książki Kapelusz za sto tysięcy

Czytelnicy Kapelusz za sto tysięcy przeczytali również
Inne materiały dotyczące książki Kapelusz za sto tysięcy

Powieści kryminalne i detektywistyczne dla dzieci i młodzieży

Lista lektur na rok szkolny 2020/21. Jakie książki będą czytać uczniowie?

Nowe stare lektury
Cytaty z książki Kapelusz za sto tysięcy
Dni w Nieborzu dzielą się na dni pogodne i niepogodne. W pogodne dni wszyscy siedzą na plaży, w niepogodne w kawiarni (...).
Wszystko w Nieborzu jakoś się dzieli. Nawet letnicy i wczasowicze dzielą się na takich, którzy mają porażenie słoneczne pierwszego, drugiego lub trzeciego stopnia.
Wszystko...
Oczywiście, dla rodziców po to jedynie wychodzimy, żeby się przeziębić, a potem wysłuchiwać: "A widzisz, a mówiłam, żebyś mnie słuchała, to nie dostałabyś kataru." Tak jakby katar nic nie robił, tylko czyhał na zdrowie.
Rozwiń Zwiń

Opinie i dyskusje o książce Kapelusz za sto tysięcy
Czytałam wielokrotnie, zawsze bawi i angażuje, coś świetnego, lekkiego oraz zabawnego, przywołującego dziecięce emocje oraz zaangażowanie. Kapsuła czasu cofająca mnie do beztroskiej dziecięcej fantazji i poznawania świata i życia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała książka, którą jako dzieciak czytałem z zapartym tchem.
Adam Bahdaj potrafił pisać wyjątkowe książki, które nawet dziś nie straciły nic na swojej wartości.
Szkoda, że takich książek obecnie nikt już nie pisze.
A dzieci i młodzież wolą internet, media społecznościowe, wirtualną rzeczywistość, niż mądre książki.
Tym bardziej polecam młodym i starszym czytelnikom.
Wspaniała książka, którą jako dzieciak czytałem z zapartym tchem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo powieść przygodowo-kryminalna dla młodzieży, z wartką akcją i zaskakującym finałem.
Szkoda, że takich książek obecnie nikt już nie pisze.
A dzieci i młodzież wolą internet, media społecznościowe,...
Interesująca.
Interesująca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLektura
Lektura
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWakacje nastrajają nostalgicznie. Jako dorośli wracamy myślami do lat szkolnych, kiedy przerwa wakacyjna trwała ponad 2 miesiące. Jedyny problem z czasem polegał na tym, jak go spożytkować.
Dla odświeżenia wspomnień sięgnąłem, może już po raz ostatni, po „Kapelusz za 100 tysięcy”. „Dziewiątka”, szefowa podwórkowej bandy, nie nudzi się nawet na wakacjach i potrafi odnaleźć sposób na emocjonującą przygodę, nawet w takim Nieborzu. Choć prywatnie mam wrażenie, że pierwowzorem miejsca akcji było zachodniopomorskie Niechorze, uzupełnione o „drobne” szczegóły w postaci portu i baszty.
Książka może teraz wydawać się anachroniczna; obecne pokolenie raczej nie bawi się w indiańskie podchody i nie rozwiązuje zagadek kryminalnych. Wśród dorosłych zanikła moda na grę w brydża, a totolotka wypierają inne gry liczbowe. I nawet chyba kalafiory, bób czy rurki z kremem inaczej wtedy smakowały. Przypuszczam, że za kolejne półwiecze nasze gry i zajęcia także będą uchodzić za staroświeckie. Walor tej książki tkwi przede wszystkim w dialogach; rozmowy głównej bohaterki z Maćkiem „Ornitologiem” czy Panem Walerym nadal śmieszą. Natomiast po latach mam wrażenie, że nie zostały dopracowane postacie drugoplanowe, zwłaszcza tajemnicza Pani Monika z Rzeszowa. Papierowo wypadają rodzice „Dziewiątki”. Chyba jednak większą sympatią darzyłem inne książki Pana Adama Bahdaja, bo ten tom byłby jednak poza podium. Czy to tylko sprawka udanych ekranizacji książek tego poczytnego niegdyś pisarza ?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla odświeżenia wspomnień sięgnąłem, może już po raz ostatni, po „Kapelusz za 100 tysięcy”. „Dziewiątka”, szefowa podwórkowej bandy, nie nudzi się nawet na wakacjach i potrafi odnaleźć...
Kolejna podróż sentymentalna do czasów dzieciństwa. Takich książek już się niestety nie pisze. Bo i dzieciaki przeżywają teraz przygody w świecie wirtualnym, a nie na podwórku. A szkoda.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiesamowita książka przygodowa z elementami kryminału oraz komedii. Przyjemnie się czyta. Napewno wrócę do tej pozycji, serdecznie polecam wszystkim czytelnikom dużym i małym.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJuż nie ma takich książek. Super. I dorosły ma tutaj co czytać
Już nie ma takich książek. Super. I dorosły ma tutaj co czytać
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Kapelusz za sto tysięcy" Adama Bahdaja to klasyczna powieść młodzieżowa, która wciąga czytelników w wartką akcję i pełną humoru intrygę kryminalną. Bahdaj, mistrz literatury młodzieżowej, stworzył opowieść, która bawi, uczy i trzyma w napięciu do samego końca. Główną bohaterką jest "Dziewiątka", rezolutna i odważna dziewczyna, która podczas wakacji nad morzem wpada na trop tajemniczej afery. Wraz z przyjaciółmi prowadzi śledztwo, próbując rozwikłać zagadkę tytułowego kapelusza, który okazuje się być wart fortunę. Bahdaj umiejętnie łączy elementy kryminału, komedii i powieści przygodowej, tworząc mieszankę, która przypadnie do gustu czytelnikom w każdym wieku. Autor z dużą swobodą posługuje się językiem, tworząc dialogi, które są zabawne i naturalne. "Kapelusz za sto tysięcy" to nie tylko wciągająca opowieść, ale także książka, która uczy wartości takich jak przyjaźń, lojalność i odwaga. Bahdaj pokazuje, że nawet w trudnych sytuacjach można zachować poczucie humoru i optymizm.
"Kapelusz za sto tysięcy" Adama Bahdaja to klasyczna powieść młodzieżowa, która wciąga czytelników w wartką akcję i pełną humoru intrygę kryminalną. Bahdaj, mistrz literatury młodzieżowej, stworzył opowieść, która bawi, uczy i trzyma w napięciu do samego końca. Główną bohaterką jest "Dziewiątka", rezolutna i odważna dziewczyna, która podczas wakacji nad morzem wpada na trop...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoje czasy, mój klimat. Fantastyczna opowieść tocząca się w czasach gdy przyjaźń rodziła się na podwórku a nie w cyberprzestrzeni. I ten język... Ach!
Polecam!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam!!!