Karol I

- 1993-01-01
- 1993-01-01
- 83-06-02239-4
- Anna Soszyńska
Napisana w 1983 r. biografia Karola I, plon wieloletnich badań autora, została udokumentowana imponującym wykazem źródeł, głównie zaś listów, których autorami sa osoby współczesne Karolowi I, nierzadko członkowie jego własnej rodziny, ludzie z jego najbliższego otoczenia, a w końcu i on sam. Czytelnik znajdzie tu takie postacie, jak Jakub I, George Villiers, królewski faworyt, arcybiskup Laud czy Henrietta Maria. Dowie się też, jak wyglądały zmagania między Koroną a Parlamentem oraz zapozna się z przebiegiem wojny domowej, która zapoczątkowała rewolucję angielską. Karol I Stuart widziany oczyma Carltona jest postacią tragiczną. Ów dogłębnie wykształcony, subtelny człowiek i jeden z najwybitniejszych koneserów sztuki swoich czasów nie znajduje w sobie dość siły, aby być dobrym władcą. Karol ponosi klęskę, bo nie umie wyciągać wniosków z kolejnych niepowodzeń i wciąż popełnia te same błędy. Od dzieciństwa wyrosły w przekonaniu, że władza pochodzi od Boga, nie potrafi zrozumieć ambicji politycznych nowo wzbogaconych klas średnich i próbuje rządzić w sposób arbitralny, narzucając własne poglądy religijne i polityczne, co ostatecznie prowadzi do konfliktu z narodem i ścięcia króla.
Kup Karol I w ulubionej księgarni
- Biografie Sławnych Ludzi 2
- Stuartowie 2
- Historia Anglii i Wielkiej Brytanii 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Karol I
Nie da się ukryć, że autor darzy swojego bohatera zauważalną sympatią. Biografia rzeczywiście koncentruje się na sylwetce Karola raczej , bez szczegółowego opisu wojny domowej. Mamy zatem postać monarchy w sumie słabego , niezdecydowanego, zapatrzonego w tradycję królewskiego majestatu jednak nie przygotowanego do twardych realiów starcia z parlamentem. Niezła pozycja
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak już inni czytelnicy to opisali jest to dobra biografia króla Karola I. Książka ta nie jest jednak wolna od pewnych wad: Życie rodzinne i wczesny okres panowania władcy są przedstawione znakomicie, natomiast okres wojny domowej już nie co gorzej dość trudno na podstawie tego dzieła zorientować się jaki ta wojna miała przebieg bo opis działań zbrojnych jest dość skrótowy i chaotyczny, widać że autor bardziej skupił się na Karolu jako człowieku a mniej na jego dokonaniach i klęskach militarnych i politycznych.
Jak już inni czytelnicy to opisali jest to dobra biografia króla Karola I. Książka ta nie jest jednak wolna od pewnych wad: Życie rodzinne i wczesny okres panowania władcy są przedstawione znakomicie, natomiast okres wojny domowej już nie co gorzej dość trudno na podstawie tego dzieła zorientować się jaki ta wojna miała przebieg bo opis działań zbrojnych jest dość skrótowy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytana, biblioteczna. Wkrótce o niej na blogu "Historycznik" .
Przeczytana, biblioteczna. Wkrótce o niej na blogu "Historycznik" .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam wszystkim tym, którzy są zainteresowani jego historią.
Polecam wszystkim tym, którzy są zainteresowani jego historią.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKarol I (1600-1649) to władca kojarzony przede wszystkim z wojną domową oraz procesem i ścięciem. W istocie jednak był postacią interesująca także z innych względów. Dotyczy to choćby jego życia rodzinnego (jakże różnego od tego, jakie wiódł jego syn Karol II!),czy podejścia do spraw wiary. Charles Carlton przedstawił w swojej biografii całe 49-letnie życie króla dużo uwagi przykładając właśnie do tego, jaki był na co dzień, jak wyglądało jego małżeństwo i relacje z dziećmi. Ta pierwsza część pracy, która poświęcona jest okresowi do roku 1640, a więc nie ciągłej walce z Parlamentem oraz wojnie domowej, udała się Autorowi bardziej. W opisie lat 1640-1649 wypada Carlton nieco gorzej, ponieważ w opisie życia tytułowego bohatera zbyt skąpo relacjonuje wydarzenia wojenne (o tzw. II wojnie domowej niemalże nie wspomina),przez co trudno wszystko dobrze zrozumieć. Do tego jeszcze dochodzą problemy z chronologią, która jest zarysowana niezwykle skąpo, tak że miejscami nie wiadomo, kiedy poszczególne wydarzenia miały miejsce. Ogólnie rzecz biorąc jest to jednak dobra biografia mocno oparta na źródłach i literaturze naukowej i można ją polecić osobom zainteresowanym dziejami Anglii i losami dynastii Stuartów.
Tomasz Babnis
Karol I (1600-1649) to władca kojarzony przede wszystkim z wojną domową oraz procesem i ścięciem. W istocie jednak był postacią interesująca także z innych względów. Dotyczy to choćby jego życia rodzinnego (jakże różnego od tego, jakie wiódł jego syn Karol II!),czy podejścia do spraw wiary. Charles Carlton przedstawił w swojej biografii całe 49-letnie życie króla dużo...