100 najsłynniejszych obrazów świata

Okładka książki 100 najsłynniejszych obrazów świata autorstwa Dariusz Konstantynów, Katarzyna Nowakowska-Sito, Małgorzata Omilanowska, Stanisław Szabłowski, Katarzyna Zalewska-Lorkiewicz
Małgorzata OmilanowskaDariusz Konstantynów Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN sztuka
sztuka
2010-01-01
2010-01-01
978-83-01-16502-4
Album prezentuje 100 najpiękniejszych dzieł wielkich mistrzów, wybranych ze zbiorów największych galerii malarstwa: Luwru, National Gallery, Prado, Galerii Uffizi. Dzięki tej kolekcji arcydzieł poznajemy najważniejsze epoki i prądy artystyczne od średniowiecza aż po czasy współczesne. Monumentalne sceny historyczne, wnikliwe portrety, tajemnicze kompozycje z martwą naturą, sentymentalne pejzaże i intrygujące obrazy sztuki abstrakcyjnej.

Każdemu obrazowi towarzyszy ciekawy opis, wyjaśniający przystępnie znaczenie dzieła i prezentujący historię jego powstania oraz metryczka informująca o formacie, technice malarskiej i miejscu przechowywania, a także życiorys artysty. Wśród nich są m.in.: Boticelli, Bosch, Rafael, Caravaggio, Rubens, Rembrandt, Goya, Manet, Degas, Renoir, Van Gogh, Gauguin, Picasso, Dali i Warhol.

Eleganckie wydanie, piękny papier, solidna twarda oprawa - i gwarancja jakości PWN.

Kup 100 najsłynniejszych obrazów świata w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki 100 najsłynniejszych obrazów świata

OPINIE i DYSKUSJE o książce 100 najsłynniejszych obrazów świata

Wyzwanie czytelnicze LC na czerwiec

Gdyby zmienić tytuł tego albumu ze „100 najsłynniejszych obrazów świata” na „100 słynnych, choć niekoniecznie najpopularniejszych obrazów”, wszystko by się zgadzało. Nie jestem żadnym znawcą malarstwa, choć bardzo nad tym boleję. Sądzę, że ten album jest adresowany właśnie dla takich amatorów jak ja. Więc jak coś jest zgodnie z tytułem najsłynniejsze, to nawet laik powinien to znać. Z wyjątkiem Rembrandta i da Vinci każdego malarza reprezentuje jeden obraz. Dlatego zgrzyta mi np. „Kobieta czytająca list” zamiast „Dziewczyny z perłą” Vermeera. Przy van Goghu można dyskutować, czy „Słoneczniki”, czy „Gwiaździstą noc”, ale na pewno nie „Autoportret z zabandażowanym uchem” jest najbardziej znany. Przy nieznanych mi malarzach nie mam więc zaufania, czy przedstawione obrazy są rzeczywiście najważniejsze.

Oprócz dyskusyjnego wyboru zdjęć, co z pewnością nie było proste, album spełnił moje oczekiwania. Jest przejrzysty, świetnie wydany, na pięknym papierze, z doskonałej jakości reprodukcjami. Najbardziej charakterystyczny szczegół jest powiększony na stronie obok i skomentowany. Dzięki szczegółowemu opisowi obrazu wiedziałam na co zwrócić uwagę, ale nie czułam się przytłoczona informacjami. Do tego krótki dwu-, trzyzdaniowy życiorys artysty metryczka obrazu informująca o formacie, technice malarskiej i miejscu przechowywania oraz krótki szkic zawierający anegdoty i historie z życia twórców, sekrety związane z technikami malarskimi, ciekawostki związane z losami dzieł.

Znawcom malarstwa album pewnie nie przypadnie do gustu. Dla mnie wszystkiego było w sam raz, poszerzyłam wiedzę, poobcowałam ze sztuką. To było dobrze spędzone kilka godzin.

Wyzwanie czytelnicze LC na czerwiec

Niezbyt lubię sztukę.Więc...

Niezbyt lubię sztukę.Więc...

"Malarstwo jest milczącą poezją, a poezja - mówiącym malarstwem"

"100 najpopularniejszych obrazów świata" to album z - wbrew temu co sugeruje tytuł - 116 najpiękniejszych i najpopularniejszych dziełami wybitnych mistrzów rzemiosła malarskiego. Znajdziemy tu dzieła takich artystów jak Rafael Santi, Michał Anioł, Caravaggio, Rembrandt, Rubens, Delacroix, Degas, van Gogh, Klimt czy Picasso. Każdy obraz zaopatrzony jest w informacje na temat daty jego powstania, wymiarów, techniki w jakiej został wykonany, miejsca przechowania a także nazwę epoki lub prądu malarskiego który reprezentuje. Każdy obraz zaopatrzono również w ciekawy opis oraz życiorys - streszczony w kilku zdaniach - autora tegoż dzieła. Nie jest to może pozycja obowiązkowa dla miłośników sztuki, aczkolwiek książkę i tak polecam - ze względu chociażby na piękne, eleganckie wydanie, świetne reprodukcje, ciekawe opisy i informacje. Jedyny minus - wybór tych dzieł jest zdecydowanie subiektywny niż obiektywny, bowiem są to najsłynniejsze obrazy według autorów książki; obrazy które według autorów każdy powinien znać. No cóż, nie wiem jak inni, ale ja większość Czytelników obrazów nie znałam. Choć oczywiście są tu dzieła których nie da się nie kojarzyć - choćby "Narodziny Wenus" Botticellego, "Krzyk" Muncha albo "Mona Lisę" da Vinci.

"Sam akt malowania jest modlitwą"

Po ten album sięgnęłam po pierwszego dlatego, że od lat interesuje się sztuką - sama nie Najbardziej lubię malarstwo z epoki renesansu quattrocento, romantyzmu (twórczość Turnera i Friedricha),postimpresjonizm (van Gogh i jego piękne "Gwiaździste niebo" - mój najukochańszy obraz) oraz dzieła prerafaelitów ("Ofelia" J.E. Milleta czy "Beata Beatrix" Rossettiego). Po drugie: piszę maturę z historii sztuki - w dodatku rozszerzoną - więc muszę gruntownie się przygotować żeby otrzymać w miarę przyzwoity wynik :p

"Malarstwo - coś pośredniego między myślą a rzeczą"

_______________________________
cytaty:
[1] Symonides
[2] Balthus
[3] Samuel Taylor Coleridge

"Malarstwo jest milczącą poezją, a poezja - mówiącym malarstwem"

122 użytkowników ma tytuł 100 najsłynniejszych obrazów świata na półkach głównych
45 użytkowników ma tytuł 100 najsłynniejszych obrazów świata na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki 100 najsłynniejszych obrazów świata

Okładka książki Architektura Utracona Zbigniew Beiersdorf, Irma Kozina, Jan Łaś, Joanna Majczyk, Małgorzata Omilanowska, Agnieszka Tomaszewicz, Michał Wiśniewski (architekt)
Okładka książki Pionierki Hanna Faryna-Paszkiewicz, Grażyna Hryncewicz-Lamber, Marta Leśniakowska, Joanna Majczyk, Małgorzata Omilanowska, Grzegorz Piątek, Agnieszka Tomaszewicz
Okładka książki Rozmowy drugie Marta Leśniakowska, Ewa Mańkowska-Grin, Małgorzata Omilanowska, Grzegorz Piątek, Jacek Purchla, Roman Rutkowski, Kuba Snopek, Andrzej Szczerski, Marta Urbańska
Małgorzata Omilanowska
Małgorzata Omilanowska
historyk sztuki, profesor nauk humanistycznych, od 2012 podsekretarz stanu w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego, a od 2014 minister kultury i dziedzictwa narodowego

Alfons Mucha 1860-1939. Mistrz Art nouveau Renate Ulmer
Alfons Mucha 1860-1939. Mistrz Art nouveau
Renate Ulmer
Ten niewielki album, jak zwykle świetnie wydany przez Taschen, to prawdziwa uczta. Piękno obrazów Muchy (a w zasadzie przecież plakatów i reklam) za każdym razem gdy go przeglądam - zaczarowuje mnie na wiele dni. O ile reklama sztuki teatralnej w formie cudownego plakatu nie dziwi, to już coś tak paskudnego jak papierosy czy środki wybielające w ten sposób promowane to prawdziwe zaskoczenie! Przebogate, secesyjne wzornictwo, sylwetki pięknych kobiet o wyglądzie leśnych nimf ukryte pośród bogactwa kwiatów, symboli i wzorów bizantyjskich - rzucają na kolana. Szkoda, że format książki nie jest większy - człowiek chciałby się w tym baśniowym świecie zanurzyć po czubek głowy... Krótki opis twórczości autora na początku książki i życiorys na końcu to akurat tyle informacji ile trzeba. Stanowczo polecam każdemu miłośnikowi piękna (nie w klasycznej, lecz właśnie takiej baśniowej postaci). Nie dziwię się wcale, że firma Goebel od lat wykorzystuje te prace jako wzornictwo swojej porcelany. Szkoda, że te cudeńka są tak niesamowicie drogie w przeciwieństwie do papierowego albumu, który nie tylko w przystępnej cenie zazwyczaj można kupić, ale i z gwarancją , że się nie stłucze... Jedynym felerem książki jest brak tłumaczeń z jęz. francuskiego niektórych tekstów na plakatach lub nazw obrazów. Czasem można wyczytać w tekście czego dotyczą, czasem jednak osoba nie znająca tego języka może być lekko rozczarowana...
Katarzyna - awatar Katarzyna
oceniła na94 lata temu
Słownik symboli Władysław Kopaliński
Słownik symboli
Władysław Kopaliński
Zachwyca. Bogactwem cytatów, odniesień do literatury, filozofii. Co rusz to można tu spotkać cytaty z Szekspira, Izajasza, Hioba, ale i Dantego, Nietzschego, Goethego, z eposu o Gilgameszu, i naszych np. Kochanowskiego. Jedno hasło można czytać i czytać. Przeważają odniesienia do kultury judeo-chrześcijańskiej, która stanowi fundament naszej kultury, ale można też znaleźć echo innych cywilizacji. Indyjskiej w moim odczuciu zbyt słabe. Nie znalazłam tu cytatów z Mahabharaty, czy Upaniszad, Rygwedy. Być może są, ale nie aż tak wiele, bym na nie trafiła. Brakuje mi tego. Co prawda mam Mity i symbole w indyjskiej sztuce i kulturze Heinricha Zimmera, ale ciekawie byłoby przeczytać o tym więcej w kontekście różnych kultur. I właśnie w ujęciu Kopalińskiego. Niestety jednak nawet w takich hasłach jak ogień, czerwień, taniec, czy tygrys kojarzonych też z Indiami nie ma żadnych odniesień. Znalazłam je natomiast w związku z takimi hasłami jak: 3 Trójka symbolizuje bóstwo, świętość, swastykę, światło, Słońce, ogień, medytację. W hinduizmie Trimurti to Brahma -Stwórca, Wisznu-Życie i Śiwa - Śmierć. 4 Czwórka to symbol Wszechświata materialnego. W hinduizmie i buddyzmie Lokopala to poruszający się na słoniach strażnicy czterech stron świata: Indra panujący nad wschodem, Waruna - nad zachodem, Jama - nad południem i Kubera - nad północą. W buddyzmie obowiązują cztery prawdy: życie jest cierpieniem; pragnienie i chęć życia są źródłem cierpienia; pokonanie pragnień kończy cierpienie; i kończy cykl reinkarnacji. BIAŁY Na Wschodzie bywa kolorem żałoby i śmierci, kolorem całunu. Białość łączy się z absolutem, z początkiem i końcem, stąd często stosowana w ceremoniach narodzin, wtajemniczenia, ślubu i śmierci. "Oznacza nieobecność lub sumę barw". BLIŹNIĘTA Mitra i Waruna - w mitologii indyjskiej para bogów, których wzywa się łącznie. Mitra reprezentuje związek między człowiekiem a człowiekiem, a Waruna - związek między bóstwem a człowiekiem. Rama i Lakszman to w indyjskim eposie "Ramajana", przyrodni bracia, pierwszy jest królem, wcieleniem cnoty, czczonym w Indiach jako awatar boga Wisznu. Aświnowie - to bóstwa wedyjskie. Przedstawiają sobą gwiazdę zaranną i wieczorną wędrujące w orszaku słońca po niebie. Brakuje mi bliźniąt spośród pięciu braci Pandawów z "Mahabharaty". DOLINA w Indiach północno-zachodnich symbolizuje szczęście. Kaszmir słynie z Doliny Szczęścia, które budzi doświadczane w tym miejscu uczucie oddzielenia od reszty świata. DRZEWO w tradycji indyjskiej odwrócone korzeniami do góry przedstawia Kosmos; korzeniami wysysa ono z nieba moc Słońca i światła duchowego, oddając je w postaci liści opadających na ziemię; Wg Upaniszad gałęzie tego drzewa to ogień, woda, ziemia i powietrze. Figowiec pagodowy jest symbolem wiedzy duchowej, wszechświata i Trimurti (trójcy bogów Śiwy, Wisznu i Brahmy) - to drzewo określa całość Wszechświata i sytuację człowieka w świecie; w niektórych miejscach w Indiach drzewa są obiektem kultu, związanego z nadzieją na potomstwo; drzewo to też znak wiecznego odradzania się; zrzucając liście umiera częściowo trwając jako całość; iglaste - symbolizuje wiecznego ducha i nieśmiertelność. LOTOS Kwiat otwarty ku słońcu, znak medytacji, dążenia do spokoju, prawdy absolutnej, nirwany. Lotos jest też symbolem Koła Życia, nieustającego cyklu narodzin, życia i śmierci. W mitologii indyjskiej z pępka Wisznu wyrasta lotos ruchomy zmienny Wszechświat zrodzony z nieruchomej centralnej siły Słońca. Lotos jest też atrybutem żony boga Wisznu Lakszmi, bogini pomyślności. Brahmę, boga stwórce przedstawia się na liściu lotosu, Buddę na jego kwiecie. Lotos dla Wschodu jest odpowiednikiem symbolu róży i lilii dla Zachodu. "Lotos 5-płatkowy symbolizuje narodziny, wtajemniczenie, małżeństwo, odpoczynek po pracy, zgon. 8-płatkowy - harmonię kosmiczną. 1000-płatkowy - ogół objawień duchowych". "Om mani padme hum (sankryt) - Om, klejnot jest w kwiecie lotosu, amen - mantra oznaczająca nirwanę utajoną w realnym świecie". To formuła mistyczna lamaistycznego buddyzmu (bezustanna modlitwa lub zaklęcie). MAŁPA W mitologii indyjskiej Hanuman to boska małpa o czerwonej twarzy, czczona w postawie stojącej. Pojawia się w eposie "Ramajana" jako wzór bohaterskiej przyjaźni okazanej Ramie, awatarowi Wisznu. MOTYL w buddyzmie jest atrybutem Buddy. OBOJNAK Indyjski lingam, symbol falliczny przedstawiany razem z swym żeńskim odpowiednikiem joni reprezentuje prasiłę, światło z którego promieniuje życie". ODDECH Tchnienie, Atman (sanskryt: dusza, jaźń, Najwyższy Duch, Jaźń Uniwersalna) to sedno osobowości człowieka, niezmienne w cyklu reinkarnacji. "Oddychanie w ćwiczeniach jogi (pranajama- kontrola oddechu),prowadzi do samadhi, stanu koncentracji doskonałej, kiedy organizm wchłania nie tylko powietrze, ale i światło słoneczne. Trudności w oddychaniu symbolizują trudności w przyswajaniu zasad ducha i Kosmosu". OKO "Wszechwidzące "oko świata" (Słońce) to także indyjski bóg ognia Agni i Budda." PAW - "kontrast między świetnymi pozorami a szpetną treścią"; "paw płacze patrząc na swe nogi", zgodnie z indyjską legendą paw stracił swoje równie piękne jak upierzenie nogi zamieniając się na czas konkursu tanecznego na nogi z przepiórką; konkurs się skończył, a przepiórka uciekła na pawich nogach. Paw jest symbolem Indii, ptasim godłem Indii, tak jak Polski orzeł i bocian. SŁOŃ A architekturze hinduskiej używa się figury słonia jako podpory (kariatydy),bo w mitologii indyjskiej na słoniu wspiera się świat.jawi się jako symbol ziemi o strukturze kosmosu - kula wsparta na czterech słupach. Występuje w hinduizmie w postaci słoniowogłowego boga Ganeśa, syna Śiwy i Parwati, pana początku i wejścia, tego, kto usuwa przeszkody, kto troszczy się o literaturę i naukę. Bywa wierzchowcem bogów (Indry) i królów. W buddyzmie Mahajanie bodhisattwa symbolizujący uprzejmość i szczęście dosiada trój- lub sześciogłowego słonia. Słoń odgrywał rolę w walkach między innymi z Aleksandrem Macedońskim podczas jego najazdu na Indie. Zgodnie z legendą Budda pod postacią białego słonia wszedł w łono swej matki Mai. SWASTYKA (sanskryt: svastika- tworzący dobrobyt; svasti-powodzenie, su-dobrze, asti - on jest) - znak dobrobytu i pomyślności u hindusów, buddystów i dżinistów. U dżinistów swastyka symbolizuje cztery możliwe miejsca odrodzenia się duszy: w świecie zwierząt, roślin, w piekle, w ludziach i duchach. Swastyka u buddystów oznacza Buddę, to obraz Koła Prawa obracającego się wokół nieruchomego Centrum. TRÓJZĄB to atrybut hinduskiego boga Śiwy. Poszczególne zęby oznaczają "przeszłość, teraźniejszość i przyszłość lub stawanie się, istnienie i przemijanie". WĄŻ Wąż Kundalini (z sanskrytu o Kali "ozdobiona kolczykami"). Według Tantra-jogi przedstawia on sobą energię kosmiczną, pociąg seksualny, umiejscowioną u podstawy kręgosłupa człowieka. Tatra -joga dąży do przebudzenia w człowieku węża Kundalini i rozciągnięcia go w górę aż do ośrodka siły duchowej,który znajduje się tuż pod czaszką. Fascynująca książka. Kopalnia i studnia wiedzy jednocześnie. Boleję jednak, że mam ją w klejonym wydaniu, więc coraz częściej mam w ręce nie tylko książkę, ale i pojedynczą kartkę.
Tamanna - awatar Tamanna
oceniła na88 lat temu
Walt Disney. Czarny Książę Hollywood Marc Eliot
Walt Disney. Czarny Książę Hollywood
Marc Eliot
rzetelna biografia "księcia Hollywood". Opisuje dzieciństwo, młodość, ambicje młodego Disneya. Liczne anegdoty np. jak z królika powstała Myszka Mickey itp. Historia pełnometrażowych filmów animowanych to także wyraz obsesji które nękały młodego twórcę. Biografia tłumaczy jego artystyczne decyzje i fabuły takich filmów jak Dumbo pokręconą psychiką samego Walta, szuka w psychoanalizie odpowiedzi na nurtujące czytelnika/widza pytania odnośnie motywów działania niepokornego Walta. zasłynął także jako zasłużony współpracownik tajnych służb, które inwigilowały Hollywood pod kątem sympatii komunistycznych, wielu rysowników czy aktorów, którzy zaleźli mu za skórę miało potem nieprzyjemności. Walt Disney był bezwzględnym zwierzchnikiem, który eksploatował swoich utalentowanych rysowników, i tę mroczną stronę jego postaci ujawnia Marc Eliot. Teoretycznie jego kreskówki miały być uroczą rozrywką dla całej rodziny, pozbawiona kontrowersyjnych momentów. Tymczasem w historii Dumbo czy Pinokia odnajdujemy pewne echa przeszłości Disneya. Nie wiedział, kto naprawdę jest jego ojcem, czuł się nie na miejscu w swojej rodzinie (przecież Dumbo wcześnie rozstał się z matką, a jak drewniany pajacyk mógłby być synem człowieka, starego Gepetta? Interesujące jest jak wielkie wytwórnie filmowe walczyły z tworzącymi się związkami zawodowymi, które miały za zadanie bronić interesów filmowców i wielkich gwiazd. Liczne strajki były bezwzględnie łamane, wielu artystów zniknęło bezpowrotnie i złamano im kariery bo ośmielili się sprzeciwić nielegalnym praktykom gigantów tego przemysłu.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na611 lat temu
Andersen. Życie baśniopisarza Jackie Wullschlager
Andersen. Życie baśniopisarza
Jackie Wullschlager
Andersen dorastał w surowych warunkach w domu, gdzie zawsze czegoś brakowało, wychowywany był przez niepiśmiennych prostych ludzi skupionych na zapewnieniu bytu sobie i dzieciom. Sytuacja rodziny drastycznie się pogorszyła po przedwczesnej śmierci ojca przyszłego pisarza. Jan od zawsze uwielbiał słuchać baśni i opowieści, sam lubił je także opowiadać i chyba od dzieciństwa często uciekał od tego - aż nazbyt realnego świata - w wyobraźnię. A miał ją nad wyraz nieposkromioną. Pociągała go sztuka. Marzył o balecie, ale długo w nim miejsca nie zagrzał, bo był za chudy i niezgrabnie się poruszał. Z chóru go wyrzucono, gdy jego głos dotknęła mutacja. Gdziekolwiek się pojawił kroczył za nim pech lub wydawał się śmieszny niedopasowany, jak prawdziwe "brzydkie kaczątko". W wieku dorosłym udało mu się wyrwać z rodzinnego prowincjalnego miasteczka, zdobyć wykształcenie, zaistnieć wśród opiniotwórczych elit i zdobyć uznanie dla własnej twórczości. Ale sukces był okupiony ciężką pracą. Nie było to łatwe, gdyż - jak twierdzi autorka tej biografii - Andersen był uciążliwy dla otoczenia i miał wiele fobii. Podobno zawsze woził ze sobą sznur, który miał mu umożliwić szybką ucieczkę z hotelu, gdyby wybuchł w nim pożar. Obawiał się, że go okradną, więc chował cenne drobiazgi w butach i tak nabawił się dokuczliwych odcisków. Panicznie bał się, że zostanie pochowany żywcem. Plotka, którą utrwaliła literacka anegdota, głosiła, że Charles Dickens, u którego baśniopisarz zatrzymał się będąc w Anglii, po jego wyjeździe umieścił w pokoju gościnnym napis: "Hans Christian Andersen spał w tym pokoju przez pięć tygodni, które rodzinie wydawały się WIEKIEM." Może tak nie było, a anegdota jest tylko dowodem na to, że Andersen był w środowisku literackim obiektem niewybrednych żartów, złośliwości i kpin. [To nic nowego. Wielu twórców tego doświadczyło. Wystarczy zerknąć na polskie podwórko literackie i przywołać chociażby przygody Słowackiego, Leśmiana czy Tuwima]. Autorka - zgodnie ze współczesną modą panującą wśród biografów - drobiazgowo drąży tematy związane z życiem intymnym pisarza. Powołuje się na prywatne listy pisane przez Andersena, w których on sam określał siebie jako istotę połowicznie męską. I zwraca uwagę na fakt, że Andersen żył w czasach i w kraju, w którym społeczeństwo było wyjątkowo pruderyjne, np. za posiadanie nieślubnego dziecka w dziewiętnastowiecznej Danii karano więzieniem. Andersen przedstawiony w tej biografii jawi się jako przewrażliwiony i skupiony na sobie egocentryk, borykający się z licznymi traumami wyniesionymi z dzieciństwa. Autorka zwraca uwagę na fakt, że duński pisarz przez całe dorosłe życie był nieszczęśliwie zakochany w kobietach i mężczyznach (zwłaszcza w jednym młodzieńcu),ale za każdym razem były to uczucia platoniczne, gdyż miłości fizycznej i kontaktu fizycznego się brzydził, więc tak już zostało. Tego mu się nie udało przełamać. Nawet wizyty w domu publicznym, składane z w wiadomymi intencjami, nie kończyły się według z góry założonych planów, gdyż Andersen poprzestawał na rozmowach. Biografistka uważa, że w swoich baśniach Andersen zapisał osobiste życiowe rozterki i uczuciowe dramaty. Może ma rację. Doświadczenia brzydkiego kaczątka, małej syrenki i cynowego beznogiego żołnierzyka mogą odzwierciedlać życiowe zmagania pisarza. Osoby nie akceptowanej, odrzuconej, innej, której marzenia zawsze boleśnie zderzały się z rzeczywistością. Brzydkie kaczątko pomimo bolesnego dzieciństwa odniosło sukces - tak jak twórca tej baśni, ale mała syrenka i ołowiany żołnierzyk kochają i tęsknią beznadziejnie. W ich przypadku tam, gdzie miało być spełnienie marzenia jest tylko albo morska piana, albo popiół i cynowe serduszko. W wielu baśniach tego autora jedna osoba kocha ponad wszystko, a druga zazwyczaj tego nie odwzajemnia. Książka jest znakomitym obrazem dziewietnastowiecznej Danii i Europy. Wiele tu interesujących informacji oraz ciekawostek na temat znanych europejskich twórców literatury i muzyki. Wullschläger potrafi jednak panować nad prezentowanym materiałem i trzyma się tematu nie ulegając modzie ukazywania "szerokiej panoramy", która dominuje nad głównym wątkiem książki. Jednak nie wszystkie pomysły interpretacyjne biografistyki jestem skłonna zaakceptować. Niektóre jej oceny i wnioski są nazbyt subiektywne i zbyt daleko idące. Myślę, że książka byłaby lepsza, gdyby biografistka ograniczyła ilość własnych opinii i komentarzy. Czytelnik jest przecież istotą myślącą i na podstawie prezentowanych faktów z życia pisarza, może dokonać własnych ocen prezentowanej postaci.
Iwona ISD - awatar Iwona ISD
ocenił na71 miesiąc temu
Andy Warhol. Życie i śmierć Victor Bockris
Andy Warhol. Życie i śmierć
Victor Bockris
Biografia "Andy Warhol. Życie i śmierć" napisana została przez człowieka, który należał do słynnej Fabryki Warhola, znał go osobiście i doświadczył na sobie zmienności i przedmiotowego potraktowania przez swego mistrza, który "potrafił być bardzo czuły, bardzo dobry, bardzo hojny, a jednak zrywał znajomość, gdy nie służyła jego karierze" choć i tak Bockris miał szczęście, że ustrzegł się losu tych, którym chwilowy sukces u boku Warhola zawrócił w głowie do tego stopnia, że zatracili umiejętność trzeźwej oceny rzeczywistości. A przecież chyba nie powinno się być tym wszystkim zaskoczonym. To, że Andy Warhol nie tworzył w pracowni, tylko produkował sztukę metodą taśmową w warsztacie pełnym ludzi, który nazwał Fabryką wydaje się znamienne. Wszakże sama nazwa "Fabryka" nie ma żadnych romantycznych konotacji, a wręcz przeciwnie. Wszyscy wiedzieli na czym to polega, także i ci, którzy padli ofiarą Warhola, a przede wszystkim własnej naiwności i złudzeń, i jeśli już, to sami powinni przeprowadzić rachunek własnego sumienia bo przecież wiedzieli z kim się wiązali, a samooszukiwanie nie jest przecież usprawiedliwieniem. Nie da się ukryć, że Bockris jest krytyczny wobec środowiska Warhola, wiele jego uwag, jak choćby te o "przegiętych ciotach" w ustach kogoś innego zapewne potraktowane byłoby jako homofobiczne. A czego jak czego, to homoseksualizmu bohatera swojej książki i jego otoczenia Bockris nie ukrywał, pisząc o Fabryce jako o świecie mężczyzn homoseksualistów i otwarcie przyznając, że to "przychylne przyjęcie wśród gejowskich odbiorców przyczyniło się głównej mierze do sukcesu" Warhola. Nie ma to jednak charakteru oskarżenia, czy deprecjacji niezależnie, od tego jak bardzo bulwersujące ekscesy z życia Warhola i jego otoczenia opisuje Bockris. Powiedziałbym raczej, że oddaje on sprawiedliwość swojemu ex-mentorowi nie zamiatając brudów pod dywan i dostrzegając w nim postać mimo wszystko rozdartą co widoczne było w jego sztuce. Jednocześnie z jego książki wyraźnie wyłania się obraz Warhola jako człowieka żądnego sławy, pieniędzy i władzy.
krisoporanku - awatar krisoporanku

Cytaty z książki 100 najsłynniejszych obrazów świata