Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać229
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać6
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11

- literatura dziecięca
- 1984-01-01
- 1965-07-01
- 48 min.
Zbiór zabawnych wierszyków przedstawiających typowe ludzkie przywary na przykładzie młodzieży szkolnej.
W zbiorze:
- Basia- płaczka;
- Dyżurny Ptyś;
- Wisia strojnisia;
- Ada- co podpowiada;
- O Felku, który nigdy nie kładł niczego na swoje miejsce;
- I po co zmyślać;
- Kubuś spóźnialski.
Kup Ananasy z naszej klasy w ulubionej księgarnii
Oceny książki Ananasy z naszej klasy
117 użytkowników ma tytuł Ananasy z naszej klasy na półkach głównych- Przeczytane 99
- Dzieciństwo 6
- Dla dzieci i młodzieży 3
- Z dzieciństwa 3
- Literatura polska 3
- Książki dzieciństwa 2
- E2) Podstawówka 1-3 2
- 1aa) Posiadam 2
Tagi i tematy do książki Ananasy z naszej klasy
Sekscytacje. Antologia polskiej literatury frywolnej, rubasznej i obscenicznej Stanisław Barańczak, Tadeusz Boy-Żeleński, Aleksander Fredro, Marian Hemar, Mieczysław Jagoszewski, Świętopełk Karpiński, Szymon Kobyliński, Leszek Mazan, Janusz Minkiewicz, Andrzej Możdżonek, Adam Naruszewicz, Tadeusz Różewicz, Maciej Słomczyński, Wisława Szymborska, Stanisław Trembecki, Julian Tuwim, Tadeusz Wittlin, Marian Załucki
Z dziejów cnoty. Szpilki 1935-85 Wiesław L. Brudziński, Jan Brzechwa, Maria Czubaszek, Feliks Derecki, Jerzy Dobrowolski, Stanisław Ryszard Dobrowolski, Tadeusz Fangrat, Witold Filler, Konstanty Ildefons Gałczyński, Zuzanna Gilczanka, Jerzy Górzański, Stefania Grodzieńska, Ryszard Marek Groński, Tadeusz Hollender, Krzysztof Jaroszyński, Jerzy Jurandot, Świętopełk Karpiński, Ludwik Jerzy Kern, Jerzy Kleyny, Jonasz Kofta, Lech Konopiński, Adam Kreczmar, Tadeusz Kubiak, Joanna Kulmowa, Stanisław Jerzy Lec, Eryk Lipiński, Ryszard Liskowacki, Antoni Marianowicz, Janusz Minkiewicz, Zbigniew Mitzner, Arnold Mostowicz, Sławomir Mrożek, Andrzej Nowicki, Jerzy Ofierski, Janusz Osęka, Agnieszka Osiecka, Edmund Jan Osmańczyk, Daniel Passent, Leon Pasternak, Jan Pietrzak, Anatol Potemkowski, Józef Prutkowski, Jeremi Przybora, Kazimierz Rudzki, Magdalena Samozwaniec, Włodzimierz Scisłowski, Jerzy Skokowski, Antoni Słonimski, Artur Maria Swinarski, Edward Szymański, Krzysztof Teodor Toeplitz, Julian Tuwim, Jerzy Urban, Marek Wasilewski, Stefan Wiechecki, Joanna Wilińska, Jerzy Wittlin, Marian Załucki
Czterdzieści lat minęło… Andrzej Bianusz, Bronisław Brok, Bogusław Choiński, Andrzej Czekalski, Jerzy Ficowski, Edward Fiszer, Jan Gałkowski, Zdzisław Gozdawa, Zbigniew Kaszkur, Ludwik Jerzy Kern, Janusz Odrowąż, Ryszard Pluciński, Roman Sadowski, Tadeusz Śliwiak, Wacław Stępień, Kazimierz Szemioth, Kazimierz Winkler, Krystyna Wodnicka, Marian Załucki, Zbigniew Zapert, praca zbiorowa

Marian Załucki
Poeta, satyryk i pisarz.
Dzieciństwo spędził we Lwowie, po wojnie mieszkał w Krakowie gdzie zadebiutował w Teatrze Satyryków, w którym prezentował swoje wiersze. W latach 1956-67 występował w kabarecie Wagabunda, a od 1962 w teatrach warszawskich Buffo, Syrena oraz kabaretach "U Lopka", "Dudek" i w popularnych programach Podwieczorek przy mikrofonie, Poznajmy się, Zgaduj zgadula.
Współpracował z takimi pismami jak Przekrój, Szpilki i Życie Literackie.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ananasy z naszej klasy
Książka z mojego dzieciństwa, którą odziedziczyły po mnie moje dzieci. Od dwóch lat czytamy z synem co jakiś czas do niej wracając. Jest napisana w fajny, lekki sposób, chociaż niektóre słowa staropolskie muszę przetlumaczac na współczesne:) Syn lubi, ja też, córka za mała ale i na nią przyjdzie czas i podejrzewam, że też lektura jej przypadnie do gustu:))
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toksiążka mojego dzieciństwa!
książka mojego dzieciństwa!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo topiękne rymowanki z czasów dzieciństwa...łezka się w oku kręci:)
piękne rymowanki z czasów dzieciństwa...łezka się w oku kręci:)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWierszyk o Kubie spóźnialskim jest chyba najbardziej znanym utworkiem z tej książki, ale Ada co podpowiada i Wisia strojnisia też są świetne! Trzeba byłoby na nowo przemyśleć tę książeczkę - w dzieciństwie naprawdę ją lubiłam :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWierszyki może odrobinkę trącą dydaktycznym smrodkiem, podobnie jak te pisane przez Stanisława Jachowicza, ale czyta się to przecież z przyjemnością, całość ma urok pedagogicznej ramotki. :)