Ananasy z naszej klasy
- Wydawnictwo Literackie
- 1984-01-01
- 1965-07-01
- 48 min.
- szkoła charakter zachowanie poezja humor
Zbiór zabawnych wierszyków przedstawiających typowe ludzkie przywary na przykładzie młodzieży szkolnej.
W zbiorze:
- Basia- płaczka;
- Dyżurny Ptyś;
- Wisia strojnisia;
- Ada- co podpowiada;
- O Felku, który nigdy nie kładł niczego na swoje miejsce;
- I po co zmyślać;
- Kubuś spóźnialski.
Książka z mojego dzieciństwa, którą odziedziczyły po mnie moje dzieci. Od dwóch lat czytamy z synem co jakiś czas do niej wracając. Jest napisana w fajny, lekki sposób, chociaż niektóre słowa staropolskie muszę przetlumaczac na współczesne:) Syn lubi, ja też, córka za mała ale i na nią przyjdzie czas i podejrzewam, że też lektura jej przypadnie do gustu:))
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo topiękne rymowanki z czasów dzieciństwa...łezka się w oku kręci:)
piękne rymowanki z czasów dzieciństwa...łezka się w oku kręci:)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWierszyki może odrobinkę trącą dydaktycznym smrodkiem, podobnie jak te pisane przez Stanisława Jachowicza, ale czyta się to przecież z przyjemnością, całość ma urok pedagogicznej ramotki. :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWierszyk o Kubie spóźnialskim jest chyba najbardziej znanym utworkiem z tej książki, ale Ada co podpowiada i Wisia strojnisia też są świetne! Trzeba byłoby na nowo przemyśleć tę książeczkę - w dzieciństwie naprawdę ją lubiłam :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toksiążka mojego dzieciństwa!
książka mojego dzieciństwa!