ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać425
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2

- 2010-03-25
- 2010-03-25
- 2000-01-01
- Milena Wójtowicz
Kup Pieśniarz Wiatru w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Pieśniarz Wiatru
Purpurowy, pomarańczowy, kasztanowy, szary, biały. Pomyślicie, że to przecież tylko kolory, nic wielkiego. Ale kolory czasem mogą decydować o tym, jak wyglądać będzie czyjeś życie. Bzdury? Tak myślicie? To zapraszam do miasta Aramanth. Aramanth to miasto "równych szans"”, prawa, sprawiedliwości, jasnych zasad, gdzie każdy ma szansę. Szansę na to, by z dzielnicy szarej trafić do kasztanowej, a z kasztanowej do pomarańczowej, a potem może nawet do purpurowej, kto wie? Trzeba tylko uczyć się, zdawać egzamin, uczyć się, zdawać egzamin, a nade wszystko grzecznie funkcjonować w systemie. I tak od ukończenia lat dwóch aż do śmierci. Każdy członek rodziny pracuje na wspólną punktację, a ta decyduje o tym, czy będziecie się w ósemkę gnietli w jednym pokoju, korzystali z łazienki razem z sześcioma innymi rodzinami, czy też dostaniecie przestronny pałac z własnym basenem. Punktacja to życie, a życie to próby, doskonalenie i posłuszeństwo. Sprawnie działający i naoliwiony system, w którym wszyscy mogą sięgnąć szczytu, jeżeli tylko się postarają. Rywalizacja ponad wszystko, przecież każdy chce trafić na szczyt. A przyjaźń, hobby, relacje międzyludzkie? Ależ to nikomu nie jest potrzebne, rodzina musi piąć się w górę, a przyjaciele nie są potrzebni, mogą wręcz zawadzać. Spytacie: po co to wszystko? Jaki to ma sens? W imię czego? Takich pytań nikt nie zadaje, a jeżeli nawet zdarzają się takie buntownicze osobniki, to szybko trafiają do odpowiednich miejsc… W takim oto świecie żyją bliźnięta Kestrel i Bowman. Pewnego dnia wszystko idzie na opak – ich najmłodsza siostra nie przechodzi pozytywnie swojego pierwszego egzaminu, ich ojciec nie radzi sobie z egzaminami i przez to coraz bardziej grozi im przeniesienie do gorszej dzielnicy, a na dodatek bliźniaki nienawidzą systemu punktacji i wiecznego oceniania. To wszystko doprowadza do szkolnego wybuchu Kestrel i pociąga za sobą całą lawinę następstw. Bliźnięta wraz z ich niespodziewanym przyjacielem – Mumpo – uciekają kanałami z miasta, a ich rodzina objęta jest wielorakimi sankcjami. Dzieci postanawiają odnaleźć głos "Pieśniarza Wiatru", machiny, która na pewno uwolni dusze innych i zniszczy system, w kleszczach którego funkcjonuje ich miasto. Jednakże, by odzyskać głos muszą zmierzyć się z Morah, złowrogą siłą, która jest odwiecznym wrogiem miasta, a w drodze do niej wielokrotnie uniknąć śmierci. Tyle o fabule, nie jest ona skomplikowana, powiedziałabym, ze typowa dla książek fantastycznych dla młodszych czytelników. Odwieczna walka dobra ze złem, dzieci, które muszą ocalić swój świat, dojrzewanie i przemiana. I to chyba tyle wspólnego z cytowanym na okładce książki „Harry Potterem”. Więcej podobieństw nie widzę. Fabuła jest prosta, język nieskomplikowany, generalnie można byłoby powiedzieć, że książka jakich wiele. Ale odróżnia ją właśnie świat, w którym została osadzona – obrazuje ona walkę z systemem, walkę o wolność życia, wolność słowa i czynu, walkę o możliwośc bycia sobą, o możliwość bycia jednostką, bycia innym, zaplanowania własnego życia, popełniania błędów i uczenia się z nich, walkę o normalność. Jest to równocześnie baśniowa opowieść o dojrzewaniu – dzieci w drodze dojrzewają powoli do innego spojrzenia na świat dorosłych, a dorośli dojrzewają do przejrzenia na oczy i buntu. Ta książka kierowana jest głównie do młodszych czytelników, ma przesłanie jasne i dla nich. Według mnie jednak i dorosłym sprawić może wielką przyjemność, bo można w niej dostrzec wiele symboli, które dadzą nam do myślenia. To całe miasto utopia, te sysytemy, instytucje, walka z wolnością pod każdą możliwą postacią, zagrożenia – wszystko to ma wiele znaczeń i jest bardzo dobrym tematem do przemyśleń. Język jest całkiem prosty, ale dosyć barwny, a na przykład przekleństwa używane w Aramanth (a raczej nieużywane, bo jak tak można!) doprowadzały mnie do śmiechu. Bo jak tu się nie uśmiechnąć, kiedy są one takie: baja jeża, pryska liwka, plurda czy pluskaj duskaj :D. Podejrzewam, że tak sympatyczny język po części zawdzięczamy tłumaczce. Książkę tłumaczyła słynna z lekkiego stylu Milena Wójtowicz. Bohaterowie zdecydowanie zdobyli moją sympatię, a ich przygody śledziłam wręcz z zapartym tchem. Historia jest prosta, ale niezmiernie wciągająca i bardzo się cieszę, że tom drugi mam już na półce :). A jednocześnie liczę na to, że Fabryka Słów wyda ostatni tom już w przyszłym roku. Fabuła jest nieskomplikowana, jednak bardzo ciekawa, a autor stworzył bardzo barwny świat – te wszystkie plemiona, stwory, zwyczaje, zachowania są interesujące i dają dobrą bazę do dalszych części. Mam wrażenie, że to wszystko przychodzi mu z lekkością, że bawi się koncepcjami, słowami, myślami. Świat stworzony w książce ma szczególną atmosferę, jest bardzo baśniowy. Niezbyt wiem do czego mogłabym się przyczepić, naprawdę nie widzę tutaj jakiegoś słabszego punktu, wad, nieścisłości. Jeżeli jakieś są, to są najwidoczniej tak niewielkie, że ich nie zauważyłam ;). Porywająca, ujmująca, baśniowa, metaforyczna opowieść dla dużych i małych, którą według mnie naprawdę warto poznać! Polecam! [Recenzja została wcześniej opublikowana na moim blogu - www.ksiazkowo.wordpress.com]
Oceny książki Pieśniarz Wiatru
- 2012 4
Tagi i tematy do książki Pieśniarz Wiatru

Czytelnicy Pieśniarz Wiatru przeczytali również
Cytaty z książki Pieśniarz Wiatru
Czemu miałoby mnie to martwić? Nie wiem, co się stanie, póki się nie stanie.
Czemu miałoby mnie to martwić? Nie wiem, co się stanie, póki się nie stanie.
Czy mam panu dać każdą rzecz, o której pan powie, że ją lubi? Z pewnością lubi pan długie letnie popołudnia, ale chyba nie oczekuje pan, że zaraz jedno przyniosę?
Rozwiń Zwiń

Opinie i dyskusje o książce Pieśniarz Wiatru
Zaczęłam ostatnio nadrabiać stare książki, które zaszyły mi się w odmętach regału, a ta była jedną z nich. Nie pamiętam, dlaczego ją kupiłam, ale chyba czekała na swój czas zbyt długo. Na ten moment nie spełniła moich wymagań co do języka, a choć niektóre rozwiązania fabularne i pomysły były ciekawe, to całościowo okazała się tylko lekkim, przereklamowanym przez opis na okładce, czytadłem. Wielka szkoda. Ale gdybym była młodsza to być może bardziej przywiązałbym się do niej dzięki idei najważniejszych w życiu egzaminów. Teraz to wszystko już za mną.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie była zła, początek mnie zaciekawił, ogólnie był to niby typowy temat, ale jednak miał w sobie oryginalność, finał też dość satysfakcjonujący, ale bardzo na szybko. To co mi się nie podobało to przygody, które następują od połowy książki, nie są kluczowe, a jednak powinny coś ciekawego wnieść, mnie niestety, wynudziły. Na pewno kiedyś sprawdzę kolejne tomy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa, "buntownicza" seria młodzieżowa. Szkoda, że tak słabo odnalazła się na naszym rynku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie niestety dość słaba. Nie zaciekawiła, nie porwała.
Nie sięgnę po kolejną część.
Dla mnie niestety dość słaba. Nie zaciekawiła, nie porwała.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie sięgnę po kolejną część.
Genialna książka, całą trylogię przeczytałam w tydzień.
Genialna książka, całą trylogię przeczytałam w tydzień.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWziąłem książkę z półki w domu, nawet nie wiem jak tam się znalazła. Obstawiam kosz na wyprzedaży książek w Auchan - jest za parę złotych, jest logo "Fabryki Słów", pewnie dlatego kupiłem i zapomniałem. Aż któregoś dnia wychodząc na autobus do fabryki zgarnąłem pierwszą z brzegu nie ruszaną książkę.
Pierwsze podejrzenia zacząłem mieć po trzydziestu stronach. Po stu byłem już prawie pewien, po kolejnych pięćdziesięciu w końcu sprawdziłem. No tak, to jest książka dla dzieci. Bo do kogóż innego mógłby być adresowany przekaz, w którym najstraszniejsze co czeka ludzi i czego wszyscy się boją, to... egzaminy? Kto mógłby kupić sytuację, gdzie ludzie zamiast zwyczajnie się nauczyć stresują się tym i zamiast podstaw matematyki woleliby odpowiadać na pytania o typach wycieraczek do butów lub rodzajach drzemek, bo akurat to ich najbardziej interesuje? Okrutny świat w którym twoja pozycja społeczna całkowicie zależy od tego jak zdasz corocznie powtarzany egzamin. Problem jest taki, że z punktu widzenia osoby dorosłej taki świat wydaje się bardzo fajny i o wiele sprawiedliwszy niż ten w którym naprawdę żyjemy.
Z mojego punktu widzenia, poza naiwnością i śmiesznymi problemami świata przedstawionego, najgorsza była szablonowość bohaterów. Dziewczynka która jest silna (girl power!),chłopiec który może jest, za przeproszeniem, pizdowaty, ale za to czuły i uczuciowy (ach nie wstydźmy się płakać!) czy kolejny chłopiec który jest lekko upośledzony i wyszydzany, ale w końcu okazuje się być pomocny i mieć wpływowego starego.
Wszystko klisze, ale doczytałem do końca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsze podejrzenia zacząłem mieć po trzydziestu stronach. Po stu byłem...
Książka spoko, całkiem ciekawa. Najbardziej podobało mi się zakończenie. Jestem bardzo ciekawa drugiego tomu. Mam nadzieję że będzie tam Mumpo;) Bardzo interesuje mnie ta postać. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPotwornie lekko się czyta.
Nie potrafię ukryć, że urzekły mnie elementy pojawiające się w książce. Egzaminy które klasyfikują twoje miejsce w społeczeństwie, rodzinka głównych bohaterów i ich podejście do rzeczywistości, istoty dodające dreszczyku przy podróży-
Pomysły wydawały mi się naprawdę interesujące... i to na tyle, że chętnie sięgnę po kolejną książkę z serii.
Polecam szczerze, chociaż lepiej nie oczekiwać złotych gór.
Potwornie lekko się czyta.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMusząc odłożyć książkę na bok, ze zdumieniem zauważałam jak wiele stronic przebyłam. To już? Tak szybko? Prosty język i prostota samej opowieści była naprawdę relaksująca.
Czytane dawno, dawno temu... Jedyne co pamiętam, to dość pozytywnych wrażeń, by sięgnąć po kolejny tom - który okazał się zdecydowanie lepszy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety zawiodłem się trochę na tej książce. Chyba za bardzo zasugerowałem się opiniami innych czytelników i zajawką z okładki książki. W przypadku zajawki nie pierwszy raz popełniam ten błąd. Mimo iż bardzo lubię Fabrykę Słów, wydawnictwo doskonale wie co robi, opisy książek z okładek są tak napisane, że w sumie nie wiadomo o co chodzi ;) Miałem nadzieję na jakąś poważniejszą przygodę i historię, a spotkałem się z typową książką dla młodzieży. Ogólnie książka jest ok, ale do młodzieży już nie należę i mnie osobiście średnio przypadła do gustu. Duży plus, że bardzo szybko ją się czyta przez co nie zniechęciła mnie na tyle, żeby męczyć się przy niej. Książka dobra, ale dla młodszych czytelników - stąd taka ocena.
Niestety zawiodłem się trochę na tej książce. Chyba za bardzo zasugerowałem się opiniami innych czytelników i zajawką z okładki książki. W przypadku zajawki nie pierwszy raz popełniam ten błąd. Mimo iż bardzo lubię Fabrykę Słów, wydawnictwo doskonale wie co robi, opisy książek z okładek są tak napisane, że w sumie nie wiadomo o co chodzi ;) Miałem nadzieję na jakąś...