Córka bajarza

Okładka książki Córka bajarza autora Monika Biała, Monika Radzikowska, 9788380731288
Okładka książki Córka bajarza
Monika RadzikowskaMonika Biała Wydawnictwo: Zielona Sowa Seria: Piórko. Nagroda Biedronki za książkę dla dzieci literatura dziecięca
48 str. 48 min.
literatura dziecięca
Piórko. Nagroda Biedronki za książkę dla dzieci
2016-11-28
2016-11-28
48 min.

Kup Córka bajarza w ulubionej księgarnii

Oceny książki Córka bajarza

OPINIE i DYSKUSJE o książce Córka bajarza

Jesteśmy z córką oczarowane tą historią. Oraz ilustracjami.
Córka bajarza prosi wiedźmę o pomoc dla ojca, który poważnie zachorował. Wiedźma pomaga, ale stawia warunki - chce od rodziny to, co mają najcenniejszego. Ich skarb. Dziewczynka się dziwi, jaki skarb? Przecież żyją bardzo skromnie. Kiedy wraca do domu z ziołami od wiedźmy, jeszcze nie wie co się zmieniło. Dopiero kiedy ojciec szybko wraca do siebie już po kilku dniach, okazuje się, że stracił swój bezcenny dar - moc opowiadania. Ludzie są smutni. Bajarz ich wspierał w ciężkich czasach, teraz nie pamięta ani słowa.... Co robić? Dziewczynka wybiera się po pomoc za siedem gór i za siedem rzek do Króla Bajarzy. To długa i niebezpieczna podróż. Jak się skończy? Przeczytajcie. Dawno nie czytałam tak pięknej, spójnej i jednocześnie wciągającej baśni. Polecam!!!

Jesteśmy z córką oczarowane tą historią. Oraz ilustracjami.

Piękna opowieść dla małych czytelników, opowiadająca, o tym co jest ważne w życiu oraz, że są rzeczy/cechy, które każdy ma w sercu, trzeba je tylko (albo raczej aż) odkryć.

Pięknie napisana baśń dla dzieci, która zawiera wszystko co powinna...

Pięknie napisana baśń dla dzieci, która zawiera wszystko co powinna...

250 użytkowników ma tytuł Córka bajarza na półkach głównych
95 użytkowników ma tytuł Córka bajarza na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Córka bajarza

Okładka książki Ewolucja, czyli wycieczki do dalekich krewnych Monika Radzikowska, Katarzyna Urbaniak
Okładka książki Początki chrześcijaństwa na pograniczu mazowiecko-ruskim w świetle wyników badań wybranych cmentarzysk Wiesław Bogdanowicz, Andrzej Buko, Dominik Chudzik, Judyta J. Gładykowska-Rzeczycka, Elżbieta Jaskulska, Joanna Kalaga, Dariusz Krasnodębski, Martyna Molak, Kamil Niemczak, Hanna Olczak, Kazimierz Pacuski, Monika Radzikowska, Katarzyna Skrzyńska, Grzegorz Skrzyński, Łukasz Maurycy Stanaszek, Agata Wójcik
Monika Radzikowska
Monika Radzikowska
Pochodząca z Ząbek, 26-letnia Monika Radzikowska z wykształcenia jest archeologiem. Uwielbia góry, książki, stare mapy i ruiny ukryte w najdziwniejszych miejscach. Na co dzień pracuje w Zamku Królewskim w Warszawie, opowiadając dzieciom baśnie i legendy. W czasie wakacji pakuje plecak i rusza na wykopaliska lub na dalekie wędrówki, tam, gdzie kończy się asfalt, a zaczyna szlak. Wierzy, że niemożliwe nie istnieje i każdy może dotrzeć na koniec świata, aby spełniać swoje marzenia. Podróże są jej pasją i inspiracją – uwielbia poznawać ludzi z innych krajów, regionów, rozmawiać z nimi, słuchać ich historii. Nade wszystko przywiązana jest jednak do Polski - lubi wracać i opowiadać o tym, co spotkało ją na szlaku. Zawsze chciała pisać książki. Motyw podróży i odkrywania siebie samego znajduje odzwierciedlenie w jej pracy konkursowej.

Okładka książki Tru Emilia Dziubak, Barbara Kosmowska
Tru Emilia Dziubak, Barbara Kosmowska
Okładka książki Szary domek Natalia Jabłońska, Katarzyna Szestak
Szary domek Natalia Jabłońska, Katarzyna Szestak
Okładka książki Nieustraszony strach na wróble Maria Giemza, Grzegorz Majchrowski
Nieustraszony strach na wróble Maria Giemza, Grzegorz Majchrowski
Okładka książki Pszczoły Wojciech Grajkowski, Piotr Socha