Rozpustne nasienie

The Wanting Seed
2003-01-01
2003-01-01
Robert Stiller

Kup Rozpustne nasienie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Rozpustne nasienie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rozpustne nasienie

"Mechaniczna pomarańcza" to nie jest i warto spojrzeć na tą książkę trochę inaczej, chociaż może to jest to samo uniwersum lub zabawy lingwistyczne autora/tłumacza (słownictwo "syntemesk" - MP, "syntemlek", "synteczekl" - RN oraz podział na Związek Anglojęzyczny - Enspun oraz Związek Rosyjskojęzyczny - Ruspun). Spodobało mi się, cały czas coś się działo! Zakwalifikowałabym tą książkę (oprócz antyutopii) do bizzaro-fiction. W następnej kolejności z antyutopii wjedzie Orwell, a następnie powrót Burgessa na salony.

Czyta się przyjemnie, jest dystopijnie i z czarnym humowem. Tak jak w Pomarańczy, fabula jest tłem dla społecznych, filozoficznych, politycznych czy innych rozważań autora. Tyle, że tutaj czuć (jak ktoś trafnie ujął) boomerskie prawilne ciągoty. I tu się zgodzić muszę. Burgess niewątpliwie jest inteligentnym i utalentowanym pisarzem, ale z tej powieści przebija woń moralizatorstwa którego nie kupuję. Początkowo brałam je za prowokację, ale posłowie pozostawia bez złudzeń.

Burgess dość celnie (lata 60) rozpoznaje cywilizacyjne zakręty i społeczne kierunki - głównie chodzi o fakt, że ludzkość zaczyna się rozmnażać bez opamiętania, ale inne aspekty też się pojawiają. Bardzo mocno to przerysowuje, powieść staje się szybko teatralnie groteskowa, z całym bagażem, czyli grą gruby obrysem, wyraźnymi akcentami, załatwianiem spraw absurdem oraz postaciami mocno uproszczonymi - kukiełkami wygłaszającymi frazesy i slogany w miejsce dialogów.

"Rozpustne nasienie" to powieść dystopijna, która miała szansę być głosem pierwszego rzędu. Niestety niegłupie spostrzeżenia leżące u podstaw koncepcji, dobajone są sporą garścią dość durnych teorii społecznych czy psychologicznych, uproszczeniami mechanik, błędami w rozumowaniu. Rozumiem, że autor w świadomie wykorzystał formę tragifarsy, jednak moim zdaniem niezbyt udolnie. Pewnych rzeczy nie przemyślał jak należy.

Powieść stoi gdzieś na granicy "z braku laku" a "można przeczytać". Czytelnikowi krzywda się nie stanie, ale za wiele też nie zyska - w zasadzie tylko tyle, że bezrozumne rozmnażanie doprowadzi nas kiedyś do katastrofy.

6/10

1132 użytkowników ma tytuł Rozpustne nasienie na półkach głównych
228 użytkowników ma tytuł Rozpustne nasienie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Rozpustne nasienie

Okładka książki The Improbable Adventures of Sherlock Holmes Stephen Baxter, Anthony Burgess, Neil Gaiman, Dominic Green, Barbara Hambly, Edward D. Hoch, H. Paul Jeffers, Laurie R. King, Stephen King, Mary Robinette Kowal, Geoffrey A. Landis, Tim Lebbon, Tanith Lee, Sharyn McCrumb, Vonda N. McIntyre, Amy Myers, Naomi Novik, Anne Perry, Tony Pi, Chris Roberson, Barbara Roden, Rob Rogers, Robert J. Sawyer, Darrell Schweitzer, Bradley H. Sinor, Peter Tremayne, Mark Valentine, praca zbiorowa

Cytaty z książki Rozpustne nasienie