Córka rzeźbiarza

Bildhuggarens dotter
2016-01-13
1999-01-01
Teresa Chłapowska

Kup Córka rzeźbiarza w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Córka rzeźbiarza i

Przeczytane 4777 Opinie 277 Oficjalne recenzje 108

Opinia społeczności książki Córka rzeźbiarzai

Książki 1697 Opinie 836

Oceny książki Córka rzeźbiarza

OPINIE i DYSKUSJE o książce Córka rzeźbiarza

Nie była to klasyczna biografia i samą książkę zaliczyłabym raczej do literatury pięknej. Są to opowiadania – wspomnienia z życia Tove, ale to bardziej powroty do lat dziecięcych. Niesamowita wyobraźnia, pisana obrazami oderwanymi od rzeczywistości.
„Im jest się mniejszym, tym Boże Narodzenie jest większe’’.
Napisane pięknie i niektóre fragmenty nawet ciekawe, ale nie wciągnęła mnie autorka w swój dziecięcy świat i cieszę się, że była to krótka przygoda.

„Im jest się mniejszym, tym Boże Narodzenie jest większe’’.
Napisane pięknie i niektóre fragmenty nawet ciekawe, ale nie...

Od zawsze byłam wielką fanką Muminków, oglądałam je kiedy byłam jeszcze malutka i od jakiegoś czasu kolekcjonuje książki z serii Muminków. W końcu wzięłam się za inne książki Tove Jansson, to właśnie była pierwszą z nich. Muszę przyznać, że ta książka nada ma w sobie Vibe Muminków ale w taki totalnie inny sposób. To w jaki sposób Tove opowiada o różnych sytuacjach ze swojego dzieciństwa jest naprawdę piękne i wprowadza mnie w nostalgię. (Nawet jeśli nasze dzieciństwa nie są do siebie tak bardzo podobne) Wiele z rozdziałów sprawiło, że się zaśmiałam w niektórych było mi nawet dosyć smutno i to właśnie uwielbiam w jej twórczości. Różnorodność. Polecam każdemu fanowi Tove.

To wszystko przez muminki.
Bo to ich wina, że przeczytałam tę "Córkę rzeźbiarza"!
Bo gdybym wiedziała wcześniej i więcej, to...i tak bym przeczytała, żeby sprawdzić i mieć swoje zdanie.
Bo dla muminków warto się poświęcić, bo one są takie, że nie sposób im odmówić i to, co się z nimi kojarzy, chce się poznać i sprawdzić w czym rzecz.

Idźmy po kolei. Mamy opowiadania czy też krótkie opowiastki, których główną postacią i narratorką jest mała dziewczynka, w domyśle autorka. Ma kilka lat i przynależny wiekowi ogląd świata. Jest małą dziewczynką w świecie dużych ludzi. Prócz niej jest w tym świecie tatuś i mamusia, jacyś kuzyni, ciotki, wujkowie, babcia z dziadziusiem I wiele innych postaci, których nie sposób spamiętać. Dla małej Tove wszystko jest nowe i ciekawe, wciągające. Lubi pytać, pytać i poznawać. Jest grzeczna, posłuszna i po dziecięcemu zabawnie naiwna. Ma też swój świat, w którym jej fantazja lubi skrzypieć podłogą, duć wiatrem, straszyć cieniem na ścianie czy ruchem firany. Ma wybujałą wyobraźnię, jak to dzieci w jej wieku.

Język opowiadań jest znany każdemu, kto zna muminki. Różnica polega na tym, że nie ma żadnych trolli, bo są ludzie, którzy jednak przypominają nam postaci z książeczek o muminkach.

A tak na serio, czy mi się podobało?
Patrzę krytycznym okiem laika i myślę sobie, że pewnie nie jest łatwo pisać w taki sposób. Tak, czyli po dziecięcemu dla dorosłych. Z drugiej strony autorka pewnie "przywykla" do tego stylu, wiecnie zmęczyła się zbytnio pisząc kolejną taką książkę.
Pozostawuajac dywagacje i dzielenia włosa na czworo podsumuję całość tak:
- na swoj sposób ciekawe i wciągające
- dla niepoprawnych wielbicieli pisarstwa Tove Jansson
- spędziłam miły czas z tą książką, ale gdybym miała przeczytać jakąś jej kontynuację i kolejną część to wiałabym gdzie pieprz rośnie i tak że aż by się kurzyło.

To wszystko przez muminki.
Bo to ich wina, że przeczytałam tę "Córkę rzeźbiarza"!

Idźmy po kolei. Mamy opowiadania czy...

1513 użytkowników ma tytuł Córka rzeźbiarza na półkach głównych
255 użytkowników ma tytuł Córka rzeźbiarza na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Córka rzeźbiarza

Tove Jansson
Tove Marika Jansson (ur. 9 sierpnia 1914 w Helsinkach, zm. tamże 27 czerwca 2001) – fińska pisarka szwedzkojęzyczna, malarka, ilustratorka i rysowniczka komiksowa, znana najbardziej jako autorka książek o Muminkach. Publikacja pierwszej powieści Jansson, Małe trolle i duża powódź, napisanej w 1939, miała miejsce w 1945 (wyd. polskie 1995),jednak największą sławę przyniosły jej utwory przedstawiające świat Doliny Muminków. Kometa nad Doliną Muminków ukazała się w 1946, odnosząc znaczący sukces, podobnie jak kolejne powieści z serii. Dolina Muminków w listopadzie, ostatnia z cyklu, została wydana w 1980. Seria o Muminkach zyskała szczególną popularność dzięki unikatowej atmosferze świata w niej przedstawionego, bezpośredniemu i humorystycznemu językowi, bez przesadnego moralizatorstwa, niespotykanemu dotąd w literaturze dziecięcej, a także ilustracjom autorstwa samej Jansson. W latach 1947–1948 oraz 1954-1959 Jansson stworzyła (czasem współtworzyła z bratem Larsem) 22 komiksy o przygodach Muminków. Później seria była kontynuowana przez Larsa Janssona, który był samodzielnym autorem kolejnych 52 komiksów. Oprócz cyklu o Muminkach Jansson jest także autorką książek dla dorosłego odbiorcy, twórczynią dzieł plastycznych (obrazów i fresków) i ilustratorką książek, takich jak m.in. Hobbit, czyli tam i z powrotem Tolkiena, czy Alicja w Krainie Czarów Lewisa Carrolla. Tove Jansson została uhonorowana Nagrodą Szwedzkiej Akademii w 1994 (nagrody takie otrzymali również m.in. Astrid Lindgren i Ingmar Bergman). W 1966 została odznaczona Medalem Hansa Christiana Andersena – międzynarodową nagrodą dla twórców książek dla dzieci. Książki o Muminkach zostały przetłumaczone na 34 języki i wydane w milionach egzemplarzy. Po fińskim eposie Kalevala i utworach literackich pisarza Miki Waltariego są one najczęściej tłumaczonymi dziełami literatury fińskiej. Fińskim wydawcą książek Tove Jansson jest Schildts Forlags Ab.

Lato Tove Jansson
Lato
Tove Jansson
Bardzo chciałem przeczytać tę książkę, poznać coś nie-muminkowego autorki. A jednak jest w tym zbiorku opowiadań coś z tamtego świata. Może dlatego, że świat Doliny Muminków jest w pewnym sensie łagodnym odbiciem rzeczywistości. Wrażliwość, wyobraźnia i zwyczajne życie, wszystko to łączy się w literackiej postaci Tove Jansson. Momentami miałem wrażenie, że to nie ludzie są bohaterami ale Paszczaki, Muminki czy Mimble. Inspiracją było proste życie na wyspie Klovharu. Archetypem Babci była matka Tove - Signe "Ham" Hammarsten-Jansson, urodzonej w 1882 roku (wspomina się o tym w książce). Dziewczynką jest Sophie Jansson, siostrzenica autorki. Tata? Odzywa się jedynie raz, ale jest obecny, sprawczy, mądry i wciąż pracuje... może to sama Tove? By czytać te opowiadania trzeba mieć spokój, chwilę pod kocykiem i z herbatą. Może chwilę przed snem. Przepełnia je melancholia, spokój samotnej wyspy w archipelagu szkierów, zapach morza. Dialogi żywcem przypominają te muminkowe... niby dotyczą rzeczywistości, jednak dziecięca, uproszczona perspektywa sprawia, że jest to nowy wymiar "normalności", tak charakterystycznej dla Jansson. Jednym to może przeszkadzać innych pociągać i cieszyć... ja byłem gdzieś po środku. Opowiadanie o kocie osiadło we mnie najbardziej. Zasmuciło mnie, zezłościło na Sophie... ale potraktowałem je (tak jak wszystkie opowiadania) symbolicznie. Na tym poziomie ma niezwykłą głębię. To książka do której się wróci. Nie jutro, nie za rok... przyjdzie czas, że się za nią zatęskni. Kiedy spojrzy się na świat oczami Babci. Warto wspomnieć o rysunkach Tove, tak dla niej charakterystycznych. No i film! Książkę zekranizowano w 2024, a muzykę stworzyła Hania Rani. Koniecznie obejrzę.
Lis Gracki - awatar Lis Gracki
ocenił na712 dni temu
Przejęzyczenie. Rozmowy o przekładzie Zofia Zaleska
Przejęzyczenie. Rozmowy o przekładzie
Zofia Zaleska
Niesamowicie inspirujące rozmowy ze wspaniałymi, kochającymi literaturę osobami. Tłumaczkami i tłumaczami literatury pięknej. Dwanaście rozmów. Dwanaście światów. Dwanaście podejść i definicji przekładu literackiego. Wszystkie rozmowy mnie zachwycały, ale ostatnia w tomie, z Janem Gondowiczem, wprawiła mnie w euforię. Erudycja, poczucie humoru, lekkość, wnikliwość, miłość do literatury. To książka dla każdego, kto kocha czytać, bo ona uczy, nienachalnie, jak czytać uważnie, głęboko nie tracąc przy tym przyjemności obcowania z tekstem i wyobraźnią autora/autorki i tłumacza/tłumaczki. I cała masa cytatów, które warto zapamiętać: „…muszę wpychać pierzynę do naparstka” Jan Godnowicz „Sukcesu nie odniosłem, ale nie tracę nadziei” Jan Gondowicz „Nie wiem i nie doskwiera mi, że nie wiem” Piotr Sommer „Zdanie bywa nieprześcignionym nośnikiem różnych subtelnych możliwości,” Piotr Sommer „Chodzi o odkrywanie tego, co jest wartością samą w sobie, a nie o wyłączne skupianie się na tym, co przyniesie nam w jakiejś perspektywie wymierną korzyść.” Jerzy Jarniewicz „Stereotypowe myślenie sprawia, że pozostajemy na bezpiecznym poziomie uogólnień” Jerzy Jarniewicz „Nie ma na świecie lepszego zajęcia niż bawienie się w wielkiej piaskownicy języka” Małgorzata Łukaszewicz „Dobrze mi robi cisza i inne niedzisiejsze atrakcje.” Michał Kłobukowski „Ludzkie życie pozbywa się stopniowo substancji, materii, autentycznego przeżywania na rzecz ersatzów” Ireneusz Kania „Każdy z nas marnuje nieprawdopodobną ilość czasu! Przy czym za marnowanie nie uważam na przykład chwil lenistwa, włóczenia się wiele godzin po lasach i polach…” Ireneusz Kania. Jak widzicie te wywiady to nie tylko erudycyjne opowieści o pracy tłumacza i trudach i przyjemnościach tłumaczenia tekstów, ale, może przede wszystkim, o patrzeniu na literaturę i życie, jako splatających się nierozerwalnie wartościach.
jolasia - awatar jolasia
oceniła na101 miesiąc temu