Złota księga bajek. Wróżki

Okładka książki Złota księga bajek. Wróżki autora Walt Disney, 9788323768494
Okładka książki Złota księga bajek. Wróżki
Walt Disney Wydawnictwo: Egmont Polska Seria: Złota Księga Bajek literatura dziecięca
literatura dziecięca
Złota Księga Bajek
2013-10-23
2013-10-23

Kup Złota księga bajek. Wróżki w ulubionej księgarnii

Oceny książki Złota księga bajek. Wróżki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Złota księga bajek. Wróżki

Wszystkie książki, które przeczytałam z tego cyklu są bardzo dobrze wydane. Pełne ładnych, przyciągających ilustracji, które ta o wróżkach również ma. Historie znajdujące się w niej są lepsze i gorsze, natomiast całościowy odbiór jest pozytywny. Mały minus to niektóre strony, które mają ciemne tło, przez co trudno czyta się tekst.

Przyznam, że temat elfów, wróżek, Nibylandii... zawsze mnie jakoś z założenia odrzucał. Córka wygrzebała w bibliotece zbiór opowiadań o Dzwoneczku i przepadliśmy całą rodziną na długo.

Zbiór składa się z czterech opowiadań o dzwoneczku: Dzwoneczek, Dzwoneczek i zaginiony skarb, Dzwoneczek i uczynne wróżki oraz Dzwoneczek i sekret magicznych skrzydeł. Poznajemy Cynkę Dzwoneczek od momentu jej przyjścia na świat z pierwszym uśmiechem dziecka, obserwujemy trudne początki jej pracy w Przystani Elfów i dalej śledzimy kolejne przygody i pomysły niesfornej elfy.

Wszystko to niby dziewczęce, przesłodzone, ale bardzo wdzięczne i nawet mój ośmioletni syn, mimo iż się wzbraniał jak ja wcześniej, również się zaciekawił. Cynka Dzwoneczek ma coś w sobie co sprawia, że pomimo iż czasami jej zachowanie może być irytujące, da się ja bardzo polubić. Nie jest idealna, popełnia błędy, podejmuje kiepskie decyzje, które później stara się naprawić. Jej ciekawość świata, dość specyficzny charakter oraz zazdrość o talenty innych wróżek często wpędza ją w niemałe kłopoty.

Po opowiadaniach uzupełnialiśmy całość wersjami filmowymi i była przy tym naprawdę dobra zabawa, która jeszcze w sumie się nie skończyła, bo mamy kolejne książeczki o Dzwoneczku na oku, może jeszcze Piotruś Pan i kolejne filmy. I nadzieję na dużo przyjemnie spędzonych chwil.

Do sięgnięcia po tę piękną książkę zachęca już sama jej połyskująca i bajkowa okładka. W środku natomiast na młodego czytelnika czeka nie lada gratka bo aż cztery znane z ekranów TV tytuły: Dzwoneczek, Dzwoneczek i zagubiony skarb, Dzwoneczek i uczynne wróżki, Dzwoneczek i sekret magicznych skrzydeł. A czy pamiętacie jaki był początek niezwykłej historii Dzwoneczka? Wróżka przyszła na świat gdy po raz pierwszy gdzieś w Londynie zaśmiało się niemowlę. Jego uśmiech powędrował daleko w świat do Przystani Elfów, krainy zwanej Nibylandią i właśnie tam przemienił się we wróżkę. Wróżka ta jak się szybko okazało posiadała wyjątkowy talent ślusarski, potrafiła budować i naprawiać, otrzymała też imię - Cynka Dzwoneczek. Cynka była pełna energii i miała bardzo wybuchowy charakter co sprawiało, że dość często pakowała się w tarapaty. Miała jednak na szczęście wiernych przyjaciół na pomoc których zawsze mogła liczyć...

Bardzo cieszy fakt, że w jednym zbiorze znalazły się aż cztery opowieści. Cieszą również kolorowe ilustracje, które dominują na kartach książki i są przy tym oryginalne, zaczerpnięte wprost z Disney'owskich ekranizacji. Takie spotkania z ulubionymi bohaterami zawsze zachęcają maluchy do czytania/słuchania, rozwijają wyobraźnię i bawią. Mimo iż każda z bajek jakie znajdują się w zbiorze jest fanom Dzwoneczka dobrze znana, podczas czytania odkrywamy ją na nowo, na nowo też przeżywamy wszystkie przygody, a przyznacie, że Cynka miała ich wiele i były bardzo niezwykłe, czasem niebezpieczne innym razem wzruszające. Na szczęście Dzwoneczek zawsze wychodził z nich cało i zdrowo co nie rzadko zawdzięczała swoim oddanym przyjaciołom.

Jeśli chodzi o tekst to nie odbiega znacząco od tego co maluchy zapamiętały z ekranów TV. Jedyne co go różni to częste zastępowanie nazwy wróżek - elfami. Poza tym treść pozbawiona jest jakiś dłuższych opisów miejsc czy bohaterów a skupia się na akcji. Mnie taka forma jak najbardziej odpowiadała a widząc z jaką uwagą w bajki wsłuchiwały się moje dzieci jestem przekonana, że jeszcze nie raz zasiądziemy wspólnie do tej lektury. Polecam książeczkę na prezent dla dzieci, szczególnie dziewczynek oraz na wakacyjne wojaże. Zmieści się bowiem bez problemu w walizce i na pewno dostarczy wielu niezapomnianych wrażeń maluchom w czasie podróży i daleko od domu ;)

24 użytkowników ma tytuł Złota księga bajek. Wróżki na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Złota księga bajek. Wróżki na półkach dodatkowych

Okładka książki Kaczor Donald. Przygody mimo woli. Walt Disney, praca zbiorowa
Kaczor Donald. Przygody mimo woli. Walt Disney, praca zbiorowa
Okładka książki Sknerus. Smok z Glasgow Joris Chamblain, Walt Disney, Fabrizio Petrossi
Sknerus. Smok z Glasgow Joris Chamblain, Walt Disney, Fabrizio Petrossi
Okładka książki Elektryczna 313 Walt Disney, Redakcja magazynu Kaczor Donald, praca zbiorowa
Elektryczna 313 Walt Disney, Redakcja magazynu Kaczor Donald, praca zbiorowa

Okładka książki Szarka Ewa Nowak, Anna Wielbut
Szarka Ewa Nowak, Anna Wielbut
Okładka książki Święta Tupcia Chrupcia Marco Campanella, Anna Casalis
Święta Tupcia Chrupcia Marco Campanella, Anna Casalis
Okładka książki Thor i Loki. O tym, jak karły wykuły młot dla Thora Magdalena Kozieł-Nowak, Zofia Stanecka

Cytaty z książki Złota księga bajek. Wróżki

Dodaj cytat z książki Złota księga bajek. Wróżki