Zupa z pokrzyw, duch i tajemnica

Okładka książki Zupa z pokrzyw, duch i tajemnica autora Izabela Chojnacka, 9788393436842
Okładka książki Zupa z pokrzyw, duch i tajemnica
Izabela Chojnacka Wydawnictwo: Sprzedaż Dobrej Książki literatura piękna
2015-03-01
2015-03-01

Kup Zupa z pokrzyw, duch i tajemnica w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zupa z pokrzyw, duch i tajemnica

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zupa z pokrzyw, duch i tajemnica

Pomimo intrygi i klimatu wsi czytało mi się tę książkę dosyć ciężko. Pierwsza połowa w ogóle mnie nie porwała, później było już lepiej. Nie spodobał mi się jednak styl autorki, a główna bohaterka momentami była irytująca.

Książka z tajemnicą. Ciepła i pełna humoru, która jednocześnie zabierając czytelnika w przeszłość osobistych i trudnych wydarzeń porusza do łez. Lektura, która przypomina i pokazuje jak istotna jest miłość, przyjaźń i obecność bliskich w życiu człowieka, ale również pamięć o tych którzy odeszli.

Czym jest tytułowa „Zupa z pokrzyw, duch i tajemnica”? Ciężko mi przypisać odpowiedni gatunek, ale mógłbym powiedzieć, że jest „zupą”. Dlaczego? Podobnie jak zupa ma w sobie wiele składników takich jak wątek fantastyczny (duch),wątek historyczny (na potrzeby opowieści lekko zmodyfikowany, ale jak najbardziej realny!),wątek miłości (a nie powiem, bo byłby spoiler) i tak dalej.
Pani Izabela ma lekkie pióro, widać to chociażby po tym, że czyta się tekst łatwo, szybko oraz przyjemnie. Potrafiła przykuć moją uwagę na tyle żebym śledził z ciekawością losy jej postaci. Wędrówka po Kleciu jak i okolicach była dla mnie frajdą do tego stopnia, że mam ochotę przyjechać kiedyś i zrobić sobie wyprawę śladami niektórych postaci. Opisy są dobre, podejrzewam, że od rzeczywistości nie różnią się zbytnio.
Może niektórych budynków nie będzie, ale to nie jest dla mnie istotne. Ważna jest fabuła, którą mógłbym wyrecytować jednym tchem, więc polecam z całego serca.
Mogę powiedzieć tylko tyle, że główna bohaterka kupuje stary dom w wiosce Klecie niedaleko Malborka i wraz ze swoją rodziną zamieszkują w nim. Okazuje się, że posiadłość skrywa tajemnice, ale o tym dowiecie się z książki!
Byłbym jeszcze skłonny stwierdzić, że Pani Izabela jest moim prywatnym żeńskim odpowiednikiem Andrzeja Pilipiuka z tego względu, iż widzę podobieństwa w opowiadaniu historii. Zresztą sami zobaczycie czytając Zupę!
Książce wystawiam najwyższą ocenę, ponieważ darzę ją ciepłym wspomnieniem, wszedłem w jej posiadanie zdobywając trzecie miejsce w konkursie literackim i jestem z siebie dumny, bo jest to moje trofeum, które napędza do tworzenia własnych historii!

61 użytkowników ma tytuł Zupa z pokrzyw, duch i tajemnica na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Zupa z pokrzyw, duch i tajemnica na półkach dodatkowych

Okładka książki Książka pełna słów : II antologia Alternatywnego Elbląskiego Klubu Literackiego Izabela Chojnacka, Łucja Dudzińska, Zuzanna Gajewska, Małgorzata A. Jędrzejewska, Ewa Krefft, Wojciech Pelc, Anna Peplińska, Bogumiła Salmonowicz, Jacek Żukowski

Lilianna Dorota Ponińska
Lilianna
Dorota Ponińska
Zaczęłam słuchać „Lilianny” i poczułam się skonfundowana…No bo miała być Lilianna, a tu jakaś Marta i to w mocno współczesnym wydaniu, zamiast pierwszej połowy XX wieku…Na całe szczęście szybko okazało się, że Marta to wnuczka Lilianny i w momencie, gdy odnosząca sukcesy młoda kobieta zostaje wysłana na przymusowy urlop, w jej ręce wpada pamiętnik babci Lilki. Zapiski krewnej sprawiają, że Marta, podobnie jak wcześniej jej babcia, wyrusza w podróż za ocean. Oczywiście będzie to podróż po miłość. Ponińska prowadząc opowieść dwutorowo zestawia obraz Ameryki tej z lat trzydziestych i współczesnej. Elementem wspólnym obu czasów są bohaterki, które mocno szukają szczęścia, same nie wiedząc, co tak naprawdę szczęście oznacza i czego chcą od życia. Lilianna odcisnęła na spojrzeniu Marty na świat mocne piętno. Wpoiła w nią ogromną potrzebę samodzielności, zabierając jednocześnie prawo do słabości. Marta powoli odkrywa, co tak naprawdę ją cieszy. Przy okazji odzywają się geny prababki Marii i dziewczyna wraca do porzuconego malowania. Babcia Lilianna była silną, zasadniczą kobietą. Marta na kartach pamiętnika znajduje zupełnie inny obraz babki. Lilka była spragniona wrażeń, miłości. Przy czym miała dość nierealistyczne oczekiwania. Nieudane pierwsze małżeństwo sprawiło, że wyjechała do Ameryki. Podroż na Key West odmienił jej życie, bo tam poznała Ernesta…Ernesta Hemingwaya. W poprzednich tomach „Podróży po miłość” bardzo podobało mi się, że w bardzo realistyczny sposób pisarka przedstawiała sylwetki znanych twórców: poety Rumiego i malarza Ajwazowskiego. Już w poprzednim tomie losy fikcyjnej bohaterki były styczne z życiorysem marynisty, ale w tym przypadku ścieżki Lilki i Hemingwaya mocno się splatają. Nie do końca mnie przekonuje ten zabieg, natomiast rozumiem, że mógł on być kuszący dla pisarki. Nie lubię takich kobiet jak Liliana. Marta jest dużo sympatyczniejszą bohaterką, mimo tego, że jest jak babcia pogubiona w swoim życiu. Lilka, zanim się stała niezależną osobą, była bluszczem, który karmił się swoimi fantazjami i pobożnymi życzeniami, nie zwracając uwagi na szepty zdrowego rozsądku. Ale mimo irytacji zachowaniem Lilianny, dobrze słuchało mi się tej opowieści w interpretacji pani Ponińskiej. Odniosłam wrażenie, że autorka bardzo wczuła się w historie swoich bohaterek, a jej głos doskonale się sprawdza, gdy trzeba ckliwość pewnych scen podkreślić. „Podróż po miłość” to idealny cykl dla wielbicielek romansów, ale wątki postaci historycznych znakomicie rozszerzają potencjalne grono odbiorców. Jeżeli nadmiar słodkości i ckliwości nie powoduje u Was zgrzytania zębami, całkiem miło można spędzić czas, towarzysząc bohaterkom w ich podróżach po miłość.
onika - awatar onika
oceniła na65 lat temu
Człowiek z sową Robert Nowakowski
Człowiek z sową
Robert Nowakowski
Muszę przyznać, że "Człowiek z sową" to nie jest łatwa lektura. Trudno jest powiązać poszczególne wydarzenia i bohaterów. Autor przeskakuje z jednego miejsca akcji do drugiego, nie daje nam szansy, by oswoić się z postaciami i lepiej je poznać. Oczywiście z czasem wszystkie puzzle wskakują na swoje miejsca, ale początek jest trudny. Również styl autora nie należy do najłatwiejszych. Momentami wydawał mi się nawet trochę patetyczny, ale w gruncie rzeczy taki właśnie pasuje do tej powieści, której daleko do lekkich czytadeł. Język książki wypada dobrze, szczególnie jak na początkującego pisarza, ale były też fragmenty, które moim zdaniem brzmiały trochę sztucznie, jakby autor zupełnie niepotrzebnie próbował udziwnić opisy i jednocześnie wzbić się na wyżyny literackie. Z pewnością na uwagę zasługuje główny bohater tej powieści – skrzydlaty Michał, który musi żyć ze swoim defektem. Dla większości ludzi jest garbusem, tylko nieliczni znają jego tajemnicę. Jest on barwną postacią, której życie nieustannie się komplikuje. Chłopak ma też dar, który jednocześnie jest przekleństwem – a mianowicie widzi duchy, może z nimi rozmawiać, współpracować, korzystać z ich pomocy, co niejednokrotnie bardzo się przydaje, a że przy okazji duchy wciągają go w bardzo dziwaczne historie, to inna sprawa. To właśnie Michał jest narratorem sporej części tej powieści, dzięki czemu mamy szansę dobrze go poznać i się z nim zaprzyjaźnić. "Człowiek z sową" to ciekawa i niebanalna opowieść, która zapada w pamięć. Chociaż jej początek nie jest łatwy, a całość jest trochę nierówna, to jednak warto zwrócić na nią uwagę, poznać losy lwowian, którzy opuścili swoje miasto, ale o nim nie zapomnieli. Nie jest to powieść na jeden wieczór, lektura wymaga spokoju i skupienia. Zachęcam do czytania, do zabawy w łączenie poszczególnych elementów układanki. Jest to bardzo obiecujący debiut. Jestem ciekawa, czym jeszcze zaskoczy nas Robert Nowakowski. http://korcimnieczytanie.blogspot.com/2016/04/robert-nowakowski-czowiek-z-sowa.html
korcia - awatar korcia
oceniła na79 lat temu
Bat na koty Jerzy Niemczuk
Bat na koty
Jerzy Niemczuk
Nie jestem miłośnikiem telewizyjnych serialowych tasiemców. Jednak tym razem autor scenariuszy do ,,Złotopolskich" i ,,Rancza" porwał mnie swoim opowiadaniem dla ,,gospodyń domowych". Asia, młoda mama 3-letniej Mai, samotnie opiekuje się córką. Jej mąż tyran uciekł, pozostawiając po sobie gorycz i… długi. Dziewczyna mieszka w biednej wsi pod Lidzbarkiem, przygarnięta przez byłych teściów, którzy jej nie lubią i w dodatku obwiniają o rozbicie małżeństwa. Brakuje jej pieniędzy, pracy, wsparcia serdecznych ludzi i nadziei na lepsze jutro. Nikt w nią nie wierzy, nawet ona sama. O miłości już chyba nawet nie marzy… Lecz gdy w życiu wyczerpuje się limit nieszczęścia, okazuje się, że może się jeszcze zdarzyć wiele, wiele dobrego… W tą opowieść z ,,życia wziętą" wplątany zostaje wątek kryminalno-biznesowy. Dzięki splotowi akcji oraz agentowi policji z sekcji do walki z przestępczością gospodarczą, nieporadnej dotąd życiowo Asi udaje się stanąć na nogi i to całkiem porządnie. Ludziska są jednak zawistni i nieprzychylnym okiem patrzą na to, że komuś zaczyna się powodzić. Czy Asia będzie miała na tyle siły, by zmierzyć się z rzeczywistością warmińskiej wsi? Książka, tak jak serial wciąga z każdym kolejnym rozdziałem (odcinkiem) i nie można doczekać się końca. A kiedy następuje koniec, chciałoby się prosić o drugi sezon. https://panksiazka.blogspot.com/
Pan Książka - awatar Pan Książka
oceniła na86 lat temu
Kołysanka dla Rosalie Renata Kosin
Kołysanka dla Rosalie
Renata Kosin
Kołysanka dla Rosalie to drugi tom cyklu Tajemnice Luizy Bein i warto przeczytać pierwszą część zanim sięgnięcie po drugą. Ponownie spotykamy się z Klarą i Jakubem, którzy aktualnie prowadzą hotel w wyremontowanym pałacu w Wartemborgu. Pierwsi goście hotelowi to swoista mieszanka wybuchowa: starsze niemieckie małżeństwo, znany pisarz, tajemniczy wędkarze, architekt, pracownica wielkiej korporacji szukająca oddechu oraz typowe małżeństwo, któremu dosłownie wszystko się nie podoba. Trudy prowadzenia hotelu oraz praca zawodowa sprawiają, że Klara po 7 latach ogromnego wysiłku, staje na krawędzi załamania. Sytuacji nie ratuje wizyta Alexa i Sary Beinów i ich dzieci. Pewnego dnia dochodzi do zniknięcia małej Rosalie i jej niani, a Klara i Kuba odkrywają tajemniczą przeszłość pałacu, gdzie kiedyś spotykało się tajne bractwo parające się czarną magią. Czy ma to związek z zaginięciem małej? A może za ich zniknięciem stoi któryś z hotelowych gości? Każdy wydaje się być podejrzanym! Czy głównym bohaterom uda się rozwiązać zagadkę i czy mała Rosalie odnajdzie się cała i zdrowa? Kołysanka dla Rosalie to książka od której nie będziecie mogli się oderwać. Podczas czytania czułam ciągłe napięcie, nie byłam w stanie znaleźć żadnej wskazówki, a wręcz z każdą kolejną stroną historia coraz bardziej się komplikowała. Cała opowieść pełna była zaskakujących zwrotów akcji, historycznych ciekawostek, a cała intryga była niesamowicie przemyślana. Mocno polecam! <3
podartastrona - awatar podartastrona
oceniła na73 lata temu

Cytaty z książki Zupa z pokrzyw, duch i tajemnica

Dodaj cytat z książki Zupa z pokrzyw, duch i tajemnica