ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać411
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać14
LubimyCzytać12
The Program

- fantasy, science fiction
- Program (tom 1)
- 2013-04-30
- 2013-04-30
- angielski
In Sloane’s world, true feelings are forbidden, teen suicide is an epidemic, and the only solution is The Program.
Sloane knows better than to cry in front of anyone. With suicide now an international epidemic, one outburst could land her in The Program, the only proven course of treatment. Sloane’s parents have already lost one child; Sloane knows they’ll do anything to keep her alive. She also knows that everyone who’s been through The Program returns as a blank slate. Because their depression is gone—but so are their memories.
Under constant surveillance at home and at school, Sloane puts on a brave face and keeps her feelings buried as deep as she can. The only person Sloane can be herself with is James. He’s promised to keep them both safe and out of treatment, and Sloane knows their love is strong enough to withstand anything. But despite the promises they made to each other, it’s getting harder to hide the truth. They are both growing weaker. Depression is setting in. And The Program is coming for them.
Kup The Program w ulubionej księgarnii
The Program
Ostatnio coraz rzadziej czytam antyutopie - może czuję przesyt tym tematem, a może kilka razy mocno się zawiodłam, trafiając na pozycje wtórne, nudne i po prostu słabe? Oprócz kilku ulubionych, antyutopie niestety coraz mniej wzbudzają we mnie emocji... Po "Plagę samobójców" sięgnęłam tylko i wyłącznie ze względu na interesującą mnie tematykę samobójstwa. I nie mogę powiedzieć, że to zła książka - jest dobrze napisana, mniej w niej akcji, a więcej skupienia na stanach emocjonalnych bohaterów, co tutaj akurat jest dużym plusem. Jednak niestety we mnie ta powieść nie wzbudziła oczekiwanych wrażeń. Może postaci zostały zbyt słabo nakreślone, by się z nimi naprawdę zżyć? Właściwie ich losy, ich życie i śmierć - były mi raczej obojętne, co świadczy o tym, że czegoś w tej książce zabrakło. Powinnam przecież czuć żal, gdy ktoś odbiera sobie życie... Powinnam pragnąć, by miłość Sloane i Jamesa przetrwała, by nie zapomnieli o niej... A mnie na tym zupełnie nie zależało... Ta powieść zawiodła mnie też pod innym względem - temat samobójstwa, który wyróżnia ją spośród zalewu tego rodzaju literatury, został potraktowany zdecydowanie zbyt mało wnikliwie. Wiemy jedynie, że panuje epidemia wśród nastolatków, że to choroba, na którą jedynym lekarstwem okazuje się odebranie wspomnień. I tyle, nie wiemy, jaki był początek epidemii, skąd się wzięła. Autorka nie zagłębiła się w coś, co mogłoby sprawić, że ta powieść z czytadła dla nastolatek, skupionego prawie wyłącznie na miłości, zamieni się w coś więcej. "Plaga samobójców" miała ogromny potencjał, ale uważam, że nie został on wykorzystany. Przeczytam kolejny tom, ale już z mniejszym entuzjazmem.
Oceny książki The Program
3887 użytkowników ma tytuł The Program na półkach głównych- Chcę przeczytać 2 172
- Przeczytane 1 672
- 2016 16
- 2018 15
- Fantastyka 14
- 2015 13

Cytaty z książki The Program
Tak bardzo za nim tęskniłam, a przecież siedział tuż obok.
Tak bardzo za nim tęskniłam, a przecież siedział tuż obok.
Są rzeczy, które trwają wiecznie i odrodzą się w każdych okolicznościach.
Są rzeczy, które trwają wiecznie i odrodzą się w każdych okolicznościach.
- Mam zły dzień dzisiaj.
- Rzadko zdarzają się inne.
- Mam zły dzień dzisiaj.
- Rzadko zdarzają się inne.

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Program
„Plaga samobójców” to trzecia część serii i, moim zdaniem, zdecydowanie najlepsza. To właśnie tutaj w pełni rozwija się główny wątek, czyli tytułowa plaga samobójców. Główna bohaterka, Sloan, oraz jej chłopak James zaczynają coraz lepiej rozumieć swoich bliskich – przyjaciół i członków rodziny, którzy odebrali sobie życie. Nie są jednak pewni, czy była to wyłącznie choroba, czy też efekt działania tajemniczego programu.
Niestety, program dosięga również ich. Najbardziej poruszającym i jednocześnie najokrutniejszym elementem jest wymazywanie pamięci. Mimo silnego charakteru i prób oporu, bohaterowie zostają „wyczyszczeni” – ich wspomnienia znikają.
Ta książka doskonale pokazuje, jak silna jest nasza tożsamość. Niezależnie od tego, co zostało wymazane, uczucia, które w nich pozostały, nie znikają – trwają mimo wszystko, nawet jeśli bohaterowie nie pamiętają już, kim są i kim byli dla siebie.
To piękna, a jednocześnie przerażająca historia. Bardzo frustrujący motyw wymazywania pamięci uświadamia, jak ważne są nasze wspomnienia i z czego tak naprawdę składa się nasze „ja” jako ludzi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPonad dziesięcioletnia młodzieżówka, a jednak naprawdę dobrze się zestarzała i na pewno sięgnę po następną część.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę czyta się bardzo szybko i z zainteresowaniem - wciąga na tyle, że chciałam wiedzieć, co wydarzy się dalej. To zdecydowanie jej największy atut. Niestety, wątek romantyczny w wielu momentach okazał się zbędny, a niektóre sceny były dość niezręczne i wręcz „cringowe”.
Podsumowując - przyjemna, lekka lektura, ale z elementami, które spokojnie mogłyby zostać pominięte bez szkody dla fabuły.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodsumowując - przyjemna, lekka lektura, ale z elementami, które spokojnie mogłyby zostać pominięte...
OH. MY. GOD. To było takie fantastyczne!!!
Styl pisania był idealny a tempo akcji było takie szybkie, że kiedy słuchałam audiobooka czułam się jakbym oglądała film. Świat przedstawiony był tak świetnie wykreowany a wątek romantyczny cudowny! I do tego lepszy i bardziej złożony niż można się spodziewać. Bawiłam się niesamowicie, bo było tu tyle plot twistów, że poprostu musiałam wiedzieć co będzie dalej. Giga polecajka naprawdę warto a jakoś w polsce jest zbyt cicho o tej serii także czytajcie!!!
OH. MY. GOD. To było takie fantastyczne!!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStyl pisania był idealny a tempo akcji było takie szybkie, że kiedy słuchałam audiobooka czułam się jakbym oglądała film. Świat przedstawiony był tak świetnie wykreowany a wątek romantyczny cudowny! I do tego lepszy i bardziej złożony niż można się spodziewać. Bawiłam się niesamowicie, bo było tu tyle plot twistów, że poprostu...
intrygująca dystopia, która wyróżnia się nietypowym podejściem do tematu depresji i kontroli emocji. Fabuła jest wciągająca, a wizja świata, w którym nastolatkowie poddawani są przymusowej terapii, budzi niepokój i skłania do refleksji. Bohaterowie są dobrze wykreowani, a ich relacje naturalne, choć momentami wpadają w schematy typowe dla młodzieżówek. Tempo akcji jest dynamiczne, choć zdarzają się fragmenty nieco przeciągnięte. Styl autorki jest lekki i przystępny, dzięki czemu książkę czyta się szybko. Plusem jest interesujący świat przedstawiony i napięcie, które utrzymuje się do końca. 7/10 – ciekawa, wciągająca historia, choć nie bez wad.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja relacja z tą książką jest tak skomplikowana że kurwa japierdole. Fabuła i zamysł świetny ale bohaterowie mnie wkurwiaja
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo mi się podobała nie wiem czy póki co nie była najciekawszą z całej serii także bardzo polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZupełnie szczerze myślałam, że książka będzie lepsza. Niestety nie sięgnę po dalsze pozycje
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHmm... Widzę, że książka ma dość sporo komentarzy jej nieprzychylnych. Rozumiem to, każdy ocenia wg własnej opinii, lecz ja się trochę z tym rozminę.
I tak - zgodzę się z częścią opinii, że te "połówki", poprzednie części, były bardziej wciągające, ale tej części, moim zdaniem, niczego nie brakuje. Akcja jest wartka, bohaterowie dobrze napisani, nic się nie dłuży, wątek Sloane jest moim zdaniem dobrze wykonany, wyjaśnienie epidemii i pociągnięcie tematu z poprzednich części jest naprawdę dobre, a język i styl autorki, jak dla mnie, jest naprawdę przyjemny w czytaniu.
Raczej nie mam do czego się przyczepić. Polecam, przyjemna dystopia, fakt, z elementem romansu, ale nie jakiegoś, w mojej opinii, bardzo nachalnego (a fanką romansów nie jestem, więc myślę, że moja opinia jest dość adekwatna).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść mnie naprawdę wciągnęła, w pewnym momencie, gdy zdecydowałam się na odłożenie książki po dość dłuższym czytaniu, aż byłam w szoku, że już tyle stron za mną, a tylko tyle przede mną.
I tak - zgodzę się z częścią...
KOCHAM ale... Coś ty zrobił w tym epilogu Realm ?
KOCHAM ale... Coś ty zrobił w tym epilogu Realm ?