Tajemnica galopu

- literatura dziecięca
- Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai (tom 17)
- Galoppmysteriet
- 2012-10-17
- 2012-10-17
- Barbara Gawryluk
W Valleby odbywają się wyścigi konne. Widzowie obstawiają wybrane konie. Zgodnie z przewidywaniami trzech doświadczonych jeźdźców od razu zostawia w tyle debiutantkę Sarę Bernard. Ale co to? Najlepsze konie nagle tracą siły, zwalniają i zaczynają się dziwnie zachowywać. Lasse i Maja podejrzewają, że kryje się za tym jakiś spisek...
Tekst: Martin Widmark
Ilustracje: Helena Willis
Kup Tajemnica galopu w ulubionej księgarni
Oceny książki Tajemnica galopu
- 2018 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnica galopu
kocham tą książkę bo jest o koniach
kocham tą książkę bo jest o koniach
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo intrygująca książka warto przeczytać polecam
Bardzo intrygująca książka warto przeczytać polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka jest dla osób, które uwielbiają konne wyścigi! Pewnego słonecznego dnia wielu mieszkańców Valleby pojechało na wyścigi konne. Ale dlaczego tylko jeden koń dociera do mety? Lasse i Maja znów muszą wziąć się do pracy! Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKocham tą część ❤ ❤
Kocham tą część ❤ ❤
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej części, Lasse i Maja stają przed trudnym zadaniem: muszą rozwikłać tajemnicę związaną z koniem, który brał udział w wyścigach. Ktoś zaczyna sabotować zawody, a nieznany sprawca stara się ukryć swoje niecne zamiary. W miarę jak dzieci prowadzą swoje śledztwo, odkrywają sekrety związane z galopem, który jest pełen niespodzianek i niebezpieczeństw.
Lasse i Maja wykazują się niezwykłą bystrością i sprytem, potrafiąc połączyć fakty i dojść do rozwiązania zagadki. W książce nie brakuje emocjonujących momentów i wciągającej akcji, a jednocześnie jest to opowieść o przyjaźni, współpracy i pasji do rozwiązywania zagadek.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLasse i Maja wykazują...
To idealna książka na wspólne wieczorne czytanie, która wciągnie zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie pamiętam
Nie pamiętam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo niespodziewane zwroty akcji polecam 🤪
Bardzo niespodziewane zwroty akcji polecam 🤪
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna książka. Ładne ilustracje. Szybko się czyta. Polecam
Fajna książka. Ładne ilustracje. Szybko się czyta. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW Valleby odbywają się wyścigi konne, które niespodziewanie wygrywa Sara Bernard. Jej wygrana jest nie tylko niespodziewana, ale wszyscy podejrzewają, że też nieuczciwa - innym zawodnikom zasypia lub zbyt szybko męczy się koń, odpada strzemię... Lasse i Maja postanawiają dowiedzieć się, kto ustawił wynik wyścigu i dlaczego to zrobił. Sprawa okazuje się wcale nie taka oczywista.