Bo jesteś człowiekiem, czyli jak żyć z depresją, ale nie w depresji

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2012-02-01
- 2012-02-01
Ewa Woydyłło podejmuje temat depresji.
Rozpoczyna od zdiagnozowania choroby i odróżnienia jej od okresowego obniżenia nastroju, z którym często depresja bywa mylona. Autorka namawia czytelnika do uważnej samoobserwacji, ale i do korzystania z pomocy psychologa i lekarza. Opisuje możliwości leczenia depresji, poczynając od sposobów niemedycznych, a kończąc na różnych wariantach terapii profesjonalnych Przekonuje, że psychoterapia, terapia indywidualna czy grupowa lepiej służą walce z chorobą niż leczenie farmakologiczne.
Książka pozwala zrozumieć depresję i przekonuje, że z tej choroby można się wyleczyć.
Kup Bo jesteś człowiekiem, czyli jak żyć z depresją, ale nie w depresji w ulubionej księgarni
Oceny książki Bo jesteś człowiekiem, czyli jak żyć z depresją, ale nie w depresji
660 użytkowników ma tytuł Bo jesteś człowiekiem, czyli jak żyć z depresją, ale nie w depresji na półkach głównych- Chcę przeczytać 351
- Psychologia 14
- 2025 6
- Legimi 5
- Psychologia 4
- E-book 4
- POSIADAM 3
Tagi i tematy do książki Bo jesteś człowiekiem, czyli jak żyć z depresją, ale nie w depresji
Cytaty z książki Bo jesteś człowiekiem, czyli jak żyć z depresją, ale nie w depresji
Dodaj cytat z książki Bo jesteś człowiekiem, czyli jak żyć z depresją, ale nie w depresji
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bo jesteś człowiekiem, czyli jak żyć z depresją, ale nie w depresji
Nie jestem raczej tym typem czytelnika, który zaczytuje się w literaturze faktu, a kiedy już zdarza mi się po nią sięgnąć, wybieram przeważnie jakiś reportaż. „Bo jesteś człowiek. Żyć z depresją, ale nie w depresji” to dla mnie zupełnie obce obszary literatury, ale od dawna intrygowała mnie twórczość Ewy Woydyłło. Mam jednak wrażenie, że niezbyt fortunnie dobrałam tytuł na pierwsze spotkanie. Wbrew moim założeniom, niniejsza pozycja nie stanowi poradnika, ale raczej zbiór teoretycznej wiedzy w zakresie depresji - jej przyczyn i szeregu działań leczeniem pozafarmakologicznym. Nie da się ukryć, że w tekście przebijają prywatne poglądy autorki, a niektóre z nich są mocno krzywdzące (zwłaszcza biorąc pod uwagę jej wykształcenie i pozycję). Czy polecam? Nie do końca. Może i jest to małe kompendium wiedzy z zakresu depresji, ale nie tego oczekiwałam po tym tytule. A niektóre z przedstawianych informacji wydają się nie do końca sprecyzowane i krzywdzące.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapisany prostymi słowami podręcznik wiedzy o depresji dla każdego.
Dodatkowo krótka ściąga z metod leczenia, opisy dot. grup wsparcia, w międzyczasie krótkie testy do sprawdzenia siebie.
A wszystko polane sosem ciepła i życzliwości ale także motywującego wiatru w plecy, by mimo wszystko cieszyć się życiem i dostrzegać w nim piękno.
Aby naszym życiem nie kierowała choroba ale my sami.
I co bardzo mocno z tej pozycji wybrzmiewa to fakt że najcięższa praca musi być wykonana przez nas. Terapia, leki nie pomogą gdy my nie chcemy się zmienić.
Tylko tyle i aż tyle.
Napisany prostymi słowami podręcznik wiedzy o depresji dla każdego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpisy rodzajów choroby, podzielone kategoriami wiekowymi, płciowymi, czy związanymi z zawodami.
Bardziej przewodnik po depresji niż poradnik.
Bardziej przewodnik po depresji niż poradnik.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka dobra, dobrze się ją czyta, pokazuje rodzaje depresji , jak ja zauważyć jak z nią żyć w najbliższym otoczeniu. Podoba mi się że autorka nie jest wyłącznym zwolennikiem farmakologicznego sposobu leczenia , otwiera oczy na osoby starsze. Uważam że warto sięgnąć po tą pozycję.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawe spojrzenie na depresje i na to jak jej uniknąć, jak walczyć o swoje zdrowie psychiczne. Książka stara bo z 2012 ale treść warta przyswojenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBo jesteś człowiekiem ... to według mnie książka o kondycji człowieka: o zmaganiach, słabościach, a jednocześnie o mocy, jaką w sobie mamy... możemy żyć z depresją (w stanie kruchości czy w bólu),ale nie w depresji (spróbować wskrzesić iskrę życia, spróbować znaleźć wsparcie, po prostu spróbować ... zadbać o sobie i siebie otoczyć czułością).
Książka poruszająca ... mnie pomogła zrozumieć świat osoby z depresją. Cenna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka poruszająca ... mnie...
Nie zaleca się praktykowania wdzięczności osobom w ciężkiej depresji, bo może to doprowadzić do frustracji lub jeszcze gorszych reakcji. Nie pamiętam czy autorka o tym wspomniała, wydaje mi się, że nie. Trafiłem na tę informację w "Szczęśliwy mózg. Wykorzystaj odkrycia neuropsychologii, by zmienić swoje życie". Sam gdy pierwszy raz natrafiłem na ćwiczenie z praktykowaniem wdzięczności (pojawiło się w książce) miałem właśnie takie paradoksalne reakcje i na nic mi się wtedy nie zdało. Rok później natrafiłem na nie ponownie w lepszym stanie i wypisywałem sobie 5 rzeczy, za które jestem wdzięczny codziennie przez jakiś czas, a potem raz w tygodniu, tak już trwa to rok. Trudno oczywiście rozdzielić wszystkie czynniki jakie wchodzą w grę, niemniej odczuwam wyraźnie więcej przyjemnych emocji.
Mam mieszane uczucia do tej książki, bo raczej mi się podobała i tak to jest, że aby wyjść z depresji trzeba podejmować z nią walkę, ale ma trochę protekcjonalny ton, który mógłby w kimś wzbudzić poczucie winy, że nie radzi sobie lepiej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWe współczesnym, zabieganym świecie, trzeba umieć zadbać o siebie, o swój komfort psychiczny. Trzeba umieć odpocząć! Wszystko po to, by się nie wypalić, nie popaść w stan marazmu, chronicznego zmęczenia czy chociażby depresji. Ale jak rozpoznać, że konkretny przypadek to nie zwyczajne lenistwo lub chwilowa niemoc, a depresja? W jaki sposób sobie pomóc? Czy wystarczą leki? Co jeszcze warto wdrożyć, by poczuć się lepiej?
Polecam 🙂
We współczesnym, zabieganym świecie, trzeba umieć zadbać o siebie, o swój komfort psychiczny. Trzeba umieć odpocząć! Wszystko po to, by się nie wypalić, nie popaść w stan marazmu, chronicznego zmęczenia czy chociażby depresji. Ale jak rozpoznać, że konkretny przypadek to nie zwyczajne lenistwo lub chwilowa niemoc, a depresja? W jaki sposób sobie pomóc? Czy wystarczą leki?...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak jak bezrefleksyjne "weź pigułkę" nie jest dobrym rozwiązaniem, tak "żyj z depresją ale nie bierz pigułek" też w moim odczuciu jest przekazem nie w porządku.
Z drugiej strony rady psychoterapeutyczne tu zawarte służą dobrostanowi psychicznemu i warto je wdrożyć w życie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozumiem, że tak wyszło przez wrzucenie wszystkich depresji do jednego worka. Ale powinno to być wyraźnie zaznaczone.
Świetna książka o praktycznym radzeniu sobie z depresją. Lepszej nie spotkałam.
Drogie osoby w depresji krytykujące książkę - praca z depresją polega dokładnie na tym, o czym pisze autorka. Od chorego wymaga pracy nad sobą. Jak ktoś oczekuje, że zostanie z zewnątrz cudownie uleczony, to to się nie wydarzy. Trzeba się samemu zabrać do roboty (wiem, bo tam byłam).
Świetna książka o praktycznym radzeniu sobie z depresją. Lepszej nie spotkałam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWyjście z tej choroby wymaga czułej dyscypliny wobec siebie i autorka doskonale to pokazuje.