ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać10
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać42
Szósta klepka

- literatura młodzieżowa
- Jeżycjada (tom 1)
- Jeżycjada - edycja jubileuszowa
- 1977-01-01
- 1977-01-01
Tytuł należy do popularnego cyklu Jeżycjada. Bohaterką jest Cesia Żakówna, mająca kompleksy na tle własnej urody (...). Trudno ich nie mieć, gdy ma się superatrakcyjną siostrę o romantycznym imieniu Julia, piękne koleżanki i w dodatku musi się znosić dziwne spojrzenia kolegi z klasy Jerzego Hajduka. Zapewne są to spojrzenia krytyczne... Do tego dochodzą jeszcze klasówki z matmy i wybryki kuzynka o niespożytej energii Bobcia, który z uśmiechem na ustach... podpala balkon albo rysuje wizerunki Hitlera na wielkanocnych pisankach. A jednak do domu Żaków z przyjemnością się wraca. Zawsze czeka tam liczna rodzinka i pyszne a niedrogie potrawy, przygotowane przez mamę Żakową..
Kup Szósta klepka w ulubionej księgarnii
Szósta klepka
Dawno temu przeczytałam jedną książkę Małgorzaty Musierowicz i teraz zapragnęłam wrócić do szczenięcych lat i przeczytać całą serię Jeżycjady. W nastoletnim wieku czytałam wielu polskich pisarzy, a jakimś dziwnym trafem te książki akurat ominęłam, więc teraz nadrabiam zaległości. W międzyczasie seria urosła do miana wręcz kultowej (przynajmniej jak na polskie warunki). Co prawda obecnie wiele poruszonych problemów (szczególnie sfery materialnej) może się jawić jako niezrozumiałe lub trudne do wyobrażenia. Jednak uczucia i dylematy nastolatków pozostają takie same. "Szósta klepka" to pierwsza książka w serii. Szczerze poleciłabym do przeczytania wszystkim młodszym nastolatkom i nie tylko, bo mam wrażenie że można je czytać w każdym wieku. Pełne ciepła i humoru, dobre na chandrę i niepogodę i na każdą inną okazję.
Oceny książki Szósta klepka
16590 użytkowników ma tytuł Szósta klepka na półkach głównych- Przeczytane 15 605
- Posiadam 1 964
- Jeżycjada 186
- Dzieciństwo 126
- Literatura polska 79
- Z biblioteki 77
- Młodzieżowe 76
Tagi i tematy do książki Szósta klepka

Inne materiały dotyczące książki Szósta klepka

Quiz o Jeżycjadzie. Sprawdź swoją wiedzę o cyklu Małgorzaty Musierowicz!

Kolejność książek Małgorzaty Musierowicz: jak czytać „Jeżycjadę”?

„Jeżycjada” dostępna w Legimi

Literacka mapa Polski: 6 miejsc opisanych w książkach

Małgorzata Musierowicz: dwie strony Jeżycjady

Pan Samochodzik, Tomek Wilmowski i Borejkowie. Powieści młodzieżowe sprzed paru(dziesięciu) lat
Cytaty z książki Szósta klepka
Nic nie mija bez śladu. Cokolwiek zrobię, będę to miała zapisane w historii życia, podobnie jak do historii choroby wpisuje się każdy drobiazg. Coś, co się już stało, stało się na zawsze. Minęło i już nie mogę tego zmienić. Niby nie ma, a jest. Ktoś o tym pamięta i ja pamiętam, i nie można zrobić nic, żeby to wymazać.
Rozwiń ZwińPracować nad sobą trzeba do końca życia, bo zawsze jeszcze można coś poprawić.
Pracować nad sobą trzeba do końca życia, bo zawsze jeszcze można coś poprawić.
Los puka do drzwi na różne sposoby. Niekiedy odbywa się to rozgłośnie, w pełni dramatycznie - niekiedy zaś cicho i podstępnie.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szósta klepka
Nie wiem jak odbierają "Jeżycjadę" dzisiejsze nastolatki; mnie wciąż bawi, wzrusza i cieszy każdy powrót do Borejków - w tym tomie do Żaków i mojej kochanej Cielęciny. Wróciłam do liceum, mam solenne postanowienie powtórzenia całej sagi i zaraz rozpoczynam "Kłamczuchę". Nie mogę ocenić swoich sentymentów niżej niż 10 z wykrzyknikiem i serduszkiem! 💕
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie zliczę ile razy czytałam tę książkę. Uwielbiam. Najlepsze lekarstwo na chandrę. Z "Szóstą klepką" pod ręką świat za oknem wydaje się mniej straszny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest fajna i sie nie znudsisz z ta ksiazka!
Jest fajna i sie nie znudsisz z ta ksiazka!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Szósta klepka” Małgorzaty Musierowicz to książka, do której wraca się z ogromną przyjemnością, nawet po wielu latach od pierwszej lektury. Czas obszedł się z nią wyjątkowo łagodnie, bo humor, lekkość i ciepło tej historii wciąż działają tak samo dobrze jak kiedyś.
Największą siłą powieści jest genialne poczucie humoru autorki, subtelne, inteligentne i zupełnie nienachalne. Dialogi bawią, sytuacje wywołują uśmiech, a bohaterowie są pełni uroku i autentyczności. To śmiech bez złośliwości, raczej ciepły i życzliwy, który sprawia, że książkę czyta się z prawdziwą przyjemnością.
Musierowicz w mistrzowski sposób uchwyciła klimat tamtych lat. Codzienność, relacje rodzinne, drobne problemy i radości są opisane tak sugestywnie, że wszystko wraca jak wspomnienie. Czytając, miałam wrażenie, że dokładnie tak to pamiętam, bez upiększeń, ale też bez przesadnej nostalgii.
„Szósta klepka” to lektura ponadczasowa. Dla młodszych może być odkryciem, dla starszych sentymentalnym powrotem do znanych emocji i realiów. Niezależnie od wieku czytelnika, to książka, która nadal bawi, wzrusza i daje poczucie domowego ciepła.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajwiększą siłą powieści jest genialne poczucie humoru autorki, subtelne, inteligentne i zupełnie...
Audiobook, czytała Małgorzata Musierowicz
To jest jedna z nielicznych książek, którą czytałam wielokrotnie i do których wracam co parę lat. Zazwyczaj, gdy jest mi smutno i potrzebuję czegoś miłego i prostego. Mając lat naście zakochałam się w książkach Małgorzaty Musierowicz i jak widać nigdy z nich nie wyrosłam (mam już 53 lata). Szczególny sentyment mam do kilku pierwszych części.
Po raz pierwszy wysłuchałam "Szóstą klepkę" i po raz pierwszy poddałam ją ocenie. Z sentymentu, biorąc pod uwagę wcześniejsze mile spędzone chwile z tą książką nie mogę dać mniej jak 10 bo to jedna z ważniejszych książek w moim życiu.
Szczerze mówiąc po raz pierwszy słuchając zauważyłam jej mankamenty. Po pierwsze nie jestem zachwycona Małgorzatą Musierowicz jako lektorką, zbyt piskliwy głos i czasami bezsensowna intonacja. Niepotrzebne są też te dodane hałasy.
Co do treści to zgrabna historia, aczkolwiek oczywiście bardzo naiwna. Cesia trochę irytująca, zwłaszcza te jej kompleksy, fochy i historie miłosne. Aczkolwiek całkiem ładnie i zgrabnie to Musierowicz zakończyła.
To co mnie urzekło w tej książce kiedyś i wciąż, to obraz tej wspaniałej rodziny, pełen ciepła i humoru. Moja ukochana postać to oczywiście Bobek. Idealny. Zawsze lubiłam też dziadka, tatę i mamę Żak.
Audiobook, czytała Małgorzata Musierowicz
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jest jedna z nielicznych książek, którą czytałam wielokrotnie i do których wracam co parę lat. Zazwyczaj, gdy jest mi smutno i potrzebuję czegoś miłego i prostego. Mając lat naście zakochałam się w książkach Małgorzaty Musierowicz i jak widać nigdy z nich nie wyrosłam (mam już 53 lata). Szczególny sentyment mam do kilku...
Żałuje, że nie przeczytałam jej parę lat temu, gdzie młodzieńcze rozterki były mi bliższe i bardziej na czasie. Jako mieszkance Poznania milo było czytać o miejscach, które się zna. Fajnie tez, że można powspominać jak się kiedyś żyło "na kupie" z rodziną. Rodzina Żaków zdobyła moja sympatie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam wracać do tego swojskiego klimatu...
Uwielbiam wracać do tego swojskiego klimatu...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWracam do tej serii po ponad 15 latach.
Musierowicz ma niesamowity talent do obserwacji ludzkiego zachowania i natury. Poczucie humoru i wartości płynące z tej książki są tak samo aktualne, jak kiedyś.
Akcja toczy się w 1975 (to już ponad 50 lat temu!),i choć tak wiele od tego czasu się zmieniło (chociażby postępny w nauce czy medycynie),to pewne rzeczy zostały takie same. My, ludzie, jesteśmy tak naprawdę od poszewki niezmienni. Bardzo pięknie ilustruje to wypowiedź głównej bohaterki Cesi, która krzyczy do tat ''Samontość to choroba XX wieku''. A przecież któż niesłyszał tego samego w ciągu ostatnich lat?
Cieszę się, że książki Musierowicz dalej są czytane i ukochane przez czytelników. Ja też będę kontynuować powrót do tej serii!
Wracam do tej serii po ponad 15 latach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedyś czytałam Jeżycjadę, gdy byłam jeszcze dzieckiem oraz dorastającą nastolatką. Teraz poznaje ją już jako kobieta z kredytem, bobasem i innymi zobowiązaniami. Dochodzę do wniosku, że to książka dla każdego, niezależnie od ich wieku.
Lubie wracac i powspominac - jestem z tamtej epoki. Bez internetu, ba i telefonu :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBobcio skradł moje serce 😁❤️
Bobcio skradł moje serce 😁❤️