Pan Samochodzik i sekret alchemika Sędziwoja

Okładka książki Pan Samochodzik i sekret alchemika Sędziwoja autora Tomasz Olszakowski, 8385875417
Okładka książki Pan Samochodzik i sekret alchemika Sędziwoja
Tomasz Olszakowski Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza "Warmia" Cykl: Pan Samochodzik (tom 28) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Pan Samochodzik (tom 28)
2001-01-01
2001-01-01

Kup Pan Samochodzik i sekret alchemika Sędziwoja w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pan Samochodzik i sekret alchemika Sędziwoja

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pan Samochodzik i sekret alchemika Sędziwoja

Przygody Pana Samochodzika i ekipy tym razem skupione są na poszukiwaniach kamienia filozoficznego. Konkurencja tym razem pod postacią dwóch kuzynek Kruszewskich, a nie jak zazwyczaj pod postacią Batury.
Akcja ksiazki rozgrywa się w moim ulubionym mieście Krakowie i jego żydowskiej dzielnicy- Kazimierzu.
Motywem przewodnim jest poszukiwanie kamienia filozoficznego, więc znajdziemy tu bardzo dużo informacji na temat alchemii, historii najsłynniejszego polskiego alchemika Sędziwoja oraz urządzenia zwanego atanatorem i Niemej Księgi. Również chwilowy powrót słynnych harcerzy Wilhelma Tella, Wiewióry i Sokolego Oka przywodzi na myśli oddalone w ksiazce już o 30 lat dawne przygody.
Książkę czyta się bardzo przyjemnie, kuzynki trochę nieroztropne, momentami przyponajace Chucka Norrisa, walczące jak lwice by dotrzeć do celu, Paweł Daniec i Pan N.N. cierpliwe wchodzą y im w paradę do momentu osiągnięcia wspólnego celu. Trochę zbyt dużo wiadomosci o różnych związkach chemicznych i procesach wytwarzania kamienia filozoficznego powodują od czasu do czasu znużenie. Jakkolwiek książkę czyta się przyjemnie, wartka akcja i jej zwroty powodują rosnące napięcie z rodzialu na rozdział. Polecam fanom przygód Pana Samodzika

Motywem przewodnim jest poszukiwanie kamienia filozoficznego, więc...

Sekret alchemika Sędziwoja

Kolejny tom z cyklu przygód Pana Samochodzika sygnowanym nazwiskiem Tomasza Olszakowskiego

Co dostajemy w tym przypadku?
Zwartą, momentami zabawną i przepełnioną mnóstwem informacji z dziedziny alchemii historie zręcznie nawiązującą do cyklu Kuzynki. I mimo iż nie był to mój ulubiony tematycznie zbiór opowieści Wielkiego Grafomana to w tym przypadku czyta się bardzo dobrze. Zaskakująco miło było wrócić do tych postaci i zobaczyć jak mierzą się z postawionym przez autora zadaniem.
Jeśli dobrze pamiętam, to w Po drugiej stronie książki, sam AP opowiada jak pomysły które się wtedy zrodziły, znalazły swoje rozwinięcie w/w cyklu Kuzynki.
Wielkie słowa uznania należą się za sumiennie i zaskakująco lekko przedstawiony cały wątek alchemiczny, bo dzięki temu lektura jest nie tylko zabawą ale i nauką.
Kolejna 6 na 10 w mojej ocenie, jak najbardziej zasłużona.
No a przedemną, bodaj że jeszcze 14 czy 15 kolejnych tomów Samochodzików Olszakowskiego, więc jest nadzieja że w oczekiwaniu na premierowe tytuły AP będę miał sposobność podzielić się z Wami moimi odczuciami z następnych przygód Pana Tomasza ...
P.s. i tyko jakoś tego "samochodzika" mało 🤔🤔🤔

Sekret alchemika Sędziwoja

Co dostajemy w tym przypadku?

Pociągająca, zaciekawiająca i wciągająca .
Jeżeli pominąć całe rozważania alchemiczne to bardzo ciekawe sytuacje antykwariatowe.
Dużo historii , ciekawej historii i dlatego jest wciągająca. Mam nadzieje , że dla innego czytelnika również.
Akcja rozgrywa się w Krakowie . Muzea, antykwariaty, sklepy z antykami oraz włamania i spotkanie z PRL-em to w skrócie fabuła książki . Zapraszam do zapoznania się.

Pociągająca, zaciekawiająca i wciągająca .

326 użytkowników ma tytuł Pan Samochodzik i sekret alchemika Sędziwoja na półkach głównych
34 użytkowników ma tytuł Pan Samochodzik i sekret alchemika Sędziwoja na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pan Samochodzik i sekret alchemika Sędziwoja

Tomasz Olszakowski
Tomasz Olszakowski
Andrzej Pilipiuk – polski pisarz i publicysta, z wykształcenia archeolog. Jego twórczość zalicza się do fantastyki, najbardziej znany jest cykl o przygodach bimbrownika i egzorcysty Jakuba Wędrowycza. W 2005 bezskutecznie kandydował do Sejmu w okręgu gliwickim z listy Platformy Janusza Korwin-Mikkego. Z tym samym skutkiem w 2009 kandydował do Parlamentu Europejskiego w okręgu warszawskim 1 z listy Unii Polityki Realnej. W 2002 otrzymał Nagrodę Fandomu Polskiego im. Janusza A. Zajdla. W 2009 otrzymał odznakę honorowego członka Astrachańskich Wojsk Kozackich i medal 300 lat Krzyża św. Jerzego - oficjalne odznaczenie państwowe Federacji Rosyjskiej (po inwazji Rosji na Ukrainę odesłał te odznaczenia do ambasady Rosji).

Cytaty z książki Pan Samochodzik i sekret alchemika Sędziwoja

Dodaj cytat z książki Pan Samochodzik i sekret alchemika Sędziwoja