Pan Samochodzik i Adam z Wągrowca

Okładka książki Pan Samochodzik i Adam z Wągrowca autora Tomasz Olszakowski, 8385875700
Okładka książki Pan Samochodzik i Adam z Wągrowca
Tomasz Olszakowski Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza "Warmia" Cykl: Pan Samochodzik (tom 56) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Pan Samochodzik (tom 56)
2003-10-30
2003-10-30

Kup Pan Samochodzik i Adam z Wągrowca w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pan Samochodzik i Adam z Wągrowca

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pan Samochodzik i Adam z Wągrowca

Nie udało się skończyć przed północą ;) więc pozycja wpada jako pierwsza Anno Domini 2026.
Pan Samochodzik i Adam z Wągrowca, czyli kolejna odsłona autorstwa Tomasza Olszakowskiego.

Może zacząłem się powtarzać w miarę lektury kolejnych tomów, albo to już efekt przyzwyczajenia bo coraz bardziej podoba mi się poznawanie perypetii duetu Pan Tomasz i Paweł Daniec (w zmiennych proporcjach)

Akcja osnuta wokół poszukiwań tajemniczego utworu, którego fragmenty skrywają księgi spoczywające sobie spokojnie w bibliotekach, muzeach i magazynach, oraz ekwilibrystyczne wyczyny Wileńskiego kompozytora włamywacza pochłania i wciąga od pierwszych stron.

Ku swojemu zaskoczeniu ponownie wystawiam 7 na 10. Więc albo się starzeje albo na prawdę jest tak dobrze. ;)

Kto nie miał do tej pory przyjemności, szczerze polecam ...

I tak, wiem, że nie nie przekonam nieprzekonanych w kwestii kontynuacji itp. ale na ten rok planuje wrócić do oryginalnych części autorstwa Nienackiego i z wielką przyjemnością porównam ile z pierwowzoru jest u epigonów Jego twórczości ... :)

Pozdrawiam serdecznie Moi Państwo

Zdecydowanie najsłabsza z kontynuacji autorstwa Pilipiuka, które czytałem. Zalążek pomysłu może i był, ale wykonanie fatalne.
Raz, że fabuła - sama w sobie nieprawdopodobnie infantylna i naiwna - wydaje się być wyraźnie wtórną wobec "Pana Samochodzika i Arsena Lupina". Dwa, że ten cały genialny, nieuchwytny złoczyńca i jego metody, czego to on jeszcze przebiegłego nie wymyśli, zaczynają już być po prostu nudne - bo i tak wiadomo, że po raz kolejny wszystkich wykołuje, obejdzie każdy system alarmowy, otworzy każdy sejf, wymknie się z każdej matni... Zresztą już gdzieś od połowy książki wiemy przecież, kim jest, czego szuka i dlaczego to robi, więc dalsze czytanie jest w sumie nużącą formalnością, a i sam finał trudno nazwać ekscytującym.
Zdecydowanie za dużo jest miernickopodobnego wypełniacza - tu w postaci szczegółowych opisów wykopalisk archeologicznych, których przebieg i rezultaty nie mają najmniejszego związku z główną intrygą. Nieprzyjemnym zgrzytem - biorąc pod uwagę kanony serii - jest też wprowadzenie przesadnie dużej ilości narracji w trzeciej osobie, i to nie tylko osobie Pana Samochodzika, ale i Vytautasa. Książka zawiera dużo informacji historycznych, obiektywnie nawet ciekawych, ale bardzo topornie wklejonych w treść.
No i Daniec mimo, że przecież nienajstarszy, cierpi już najwyraźniej z powodu demencji (może to skutkiem nieskończonej liczby uderzeń w głowę, które inkasuje u Niemirskiego) - nie ma tu pojęcia co to jest "trójkąt murarski", mimo że w tegoż Pilipiuka "Zaginionym pociągu" objaśniał ten termin Zosi. Świadczy to, niestety, o cokolwiek małej wadze przykładanej przez Pilipiuka do pisania kontynuacji PS - skoro sam nie pamięta, co pisał we wcześniejszych tomach.

Ta wersja jest przeciętna.
Trochę się dzieje ale to nie jest to czego oczekiwałem.
Czyta się szybko i z zaciekawieniem.
Chociaż niektóre wydarzenia za bardzo przerysowane, wyimaginowane . Trochę to takie proste.
Czyta się bez żadnych fajerek i egzaltacji.
Poczekamy na bardziej intratne tomy .

Ta wersja jest przeciętna.
Trochę się dzieje ale to nie jest to czego oczekiwałem.
Czyta się szybko i z zaciekawieniem.
Czyta się bez żadnych fajerek i egzaltacji.
Poczekamy na bardziej intratne tomy .

192 użytkowników ma tytuł Pan Samochodzik i Adam z Wągrowca na półkach głównych
21 użytkowników ma tytuł Pan Samochodzik i Adam z Wągrowca na półkach dodatkowych

Tomasz Olszakowski
Tomasz Olszakowski
Andrzej Pilipiuk – polski pisarz i publicysta, z wykształcenia archeolog. Jego twórczość zalicza się do fantastyki, najbardziej znany jest cykl o przygodach bimbrownika i egzorcysty Jakuba Wędrowycza. W 2005 bezskutecznie kandydował do Sejmu w okręgu gliwickim z listy Platformy Janusza Korwin-Mikkego. Z tym samym skutkiem w 2009 kandydował do Parlamentu Europejskiego w okręgu warszawskim 1 z listy Unii Polityki Realnej. W 2002 otrzymał Nagrodę Fandomu Polskiego im. Janusza A. Zajdla. W 2009 otrzymał odznakę honorowego członka Astrachańskich Wojsk Kozackich i medal 300 lat Krzyża św. Jerzego - oficjalne odznaczenie państwowe Federacji Rosyjskiej (po inwazji Rosji na Ukrainę odesłał te odznaczenia do ambasady Rosji).

Okładka książki Zabójczy pocisk. Dziedzictwo Krzysztof Bochus, Wojciech Chmielarz, Ałbena Grabowska, Joanna Jax, Katarzyna Kacprzak, Grzegorz Kapla, Jacek Ostrowski, Małgorzata Rogala, Alek Rogoziński, Magdalena Witkiewicz, Agnieszka Zakrzewska

Cytaty z książki Pan Samochodzik i Adam z Wągrowca

Dodaj cytat z książki Pan Samochodzik i Adam z Wągrowca