Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać207
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać11
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Pan Samochodzik i diable wiano

- literatura dziecięca
- Pan Samochodzik (tom 64)
- 2004-08-11
- 2004-08-11
W Lublinie nieoczekiwanie pojawia się złota moneta wybita jakoby przez króla, który nigdy nie zasiadł na polskim tronie. Z kolei ktoś wyzywa na pojedynek dyrektora zamku w Janowcu, a także podpala stolarnię i kamienicę, zaś z aukcji dzieł sztuki w biały dzień zostaje skradziona cenna szabla. Jedynym śladem nieuchwytnego szaleńca jest herb pojawiający się w miejscu kolejnych przestępstw. Kluczem do rozwikłania tej zagadki są dzieje pewnego siedemnastowiecznego warchoła.
Kup Pan Samochodzik i diable wiano w ulubionej księgarnii
Oceny książki Pan Samochodzik i diable wiano
168 użytkowników ma tytuł Pan Samochodzik i diable wiano na półkach głównych- Przeczytane 86
- Pan Samochodzik 4
- Dla Oskara 1
- 2009 1
- 2013 1
- Nienacki - Pan Samochodzik 1
Tagi i tematy do książki Pan Samochodzik i diable wiano

Tomasz Olszakowski
Andrzej Pilipiuk – polski pisarz i publicysta, z wykształcenia archeolog. Jego twórczość zalicza się do fantastyki, najbardziej znany jest cykl o przygodach bimbrownika i egzorcysty Jakuba Wędrowycza. W 2005 bezskutecznie kandydował do Sejmu w okręgu gliwickim z listy Platformy Janusza Korwin-Mikkego. Z tym samym skutkiem w 2009 kandydował do Parlamentu Europejskiego w okręgu warszawskim 1 z listy Unii Polityki Realnej. W 2002 otrzymał Nagrodę Fandomu Polskiego im. Janusza A. Zajdla. W 2009 otrzymał odznakę honorowego członka Astrachańskich Wojsk Kozackich i medal 300 lat Krzyża św. Jerzego - oficjalne odznaczenie państwowe Federacji Rosyjskiej (po inwazji Rosji na Ukrainę odesłał te odznaczenia do ambasady Rosji).

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pan Samochodzik i diable wiano
Fajna fabuła, która powoduje chęć ciągłego czytania.
Raczej zabawna niż interesująca.
Oczywiście ciekawych rzeczy można się dowiedzieć jak to u Pana Samochodzika o historii itp.
Ale bywało lepiej, bardziej sensacyjnie i z zaangażowaniam .
To czytadło jest takie lekkie. Można się ubawić .
Polecam .
Fajna fabuła, która powoduje chęć ciągłego czytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRaczej zabawna niż interesująca.
Ale bywało lepiej, bardziej sensacyjnie i z zaangażowaniam .
To czytadło jest takie lekkie. Można się ubawić .
Polecam .
Znana historia i cooodne wakacyjne miejsca - Lublin, Kazimierz, Janowiec, Łańcut, Leżajsk - nic tylko jechać na wakacje i zwiedzać, zwiedzać, zwiedzać!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDość przeciętna i jeszcze mniej prawdopodobna.
Do łez ubawiła mnie sytuacja:
[Cytat] Wskoczyli do samochodu. Więźnia wsadzili do bagażnika i po kilku minutach byli już daleko (...)
A nieco wcześniej:
(...) - Chyba mamy towarzystwo - zauważył szef. - Już od dłuższego czasu siedzi nam na ogonie MAŁY BEŻOWY FIAT.
- Może Sumo i jego bracia? - mruknąłem. (...) [Koniec cytatu]
Wieki temu miałem fiata 126p i doskonale pamiętam, że do bagażnika dało się zmieścić zapasową oponę, kanister 5 l, podnośnik i na apteczkę już nie było miejsca. Jakim cudem Daniec, jako ex komandos, który przecież rosłym facetem był (bo pokurczów do komandosów raczej nie biorą) zmieścił się w bagażniku małego fiata? Nawet jeśli był to 'bis'- to i tak bagażnik był mikroskopijny.
Dość przeciętna i jeszcze mniej prawdopodobna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo łez ubawiła mnie sytuacja:
A nieco wcześniej:
- Może Sumo i jego bracia? - mruknąłem. (...) [Koniec...