Jak kochać dziecko

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 1998-01-01
- 1998-01-01
Klasyczna publikacja pedagogiczna wielkiego polskiego pedagoga.
Korczak spokojnie ale stanowczo pisze o niewygodnych prawdach. O tym co rodzice wyprawiają w tym swoim macierzyństwie, a do czego się wstydzą przyznać. Książka Korczaka to nie podręcznik z dobrymi radami, to 116 przykazań (z tylu krótkich, tytułowanych rozdziałów się składa) do których możemy, nie musimy się odnosić.
Kup Jak kochać dziecko w ulubionej księgarni
Oceny książki Jak kochać dziecko
806 użytkowników ma tytuł Jak kochać dziecko na półkach głównych- Chcę przeczytać 496
- Psychologia 7
- Poradniki 6
- 2023 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak kochać dziecko
Bardzo aktualna
Bardzo aktualna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrótki ale treściowy poradnik o opiece nad dziećmi. Niby lata ma a jednak rady tam przytoczone wciąż są na czasie. Strasznie lubię podejście Korczaka do dzieci.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWartościowa książka, skłaniająca do refleksji, nie jest to poradnik, a raczej krótka forma, która zmusza do zrewidowania swojego postrzegania istoty dziecka, koi trudy macierzyństwa. Piękno można dostrzec również w niespotykanej dzisiaj polszczyźnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedyny wniosek który mi się nasuwa po przeczytaniu tej książki to: Jak kochać dzidcko .Odp: Być z nim blisko... ( pozwalać się mu rozwijać próbować różnych rzeczy, słuchać, wyznaczać granice, prowadzic, pozwalac popelniac bledy)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężki przestarzały język.
Ciężki przestarzały język.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO dziwo, książka jest nadal aktualna. Napisana z szacunku i miłości do dzieci.
O dziwo, książka jest nadal aktualna. Napisana z szacunku i miłości do dzieci.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW szczególności pierwsza część książki budzi podziw, potem trochę rozwleka się i dłuży.
Nieustannie wzrusza, zachwyca i budzi podziw
Nieustannie wzrusza, zachwyca i budzi podziw
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jestem rodzicem, ale to bez znaczenia, ponieważ byłem dzieckiem, więc doświadczyłem relacji rodzic-dziecko. To niezwykłe, jak bardzo aktualna i świeża jest ta książka po ponad 100 latach od publikacji. Korczak zza grabu bez najmniejszego wysiłku staje w szranki z całym parentingowym kontentem, jaki można znaleźć w internecie. Kilka rzeczy jest co prawda przeterminowanych (teraz chyba nikt nie wynajmuje "mamki" do karmienia swojego dziecka),ale cała reszta (przede wszystkim przypominanie, że dziecko to człowiek, a nie kandydat na człowieka) będzie mi towarzyszyć, jeżeli kiedyś rodzicem zostanę.
Nie jestem rodzicem, ale to bez znaczenia, ponieważ byłem dzieckiem, więc doświadczyłem relacji rodzic-dziecko. To niezwykłe, jak bardzo aktualna i świeża jest ta książka po ponad 100 latach od publikacji. Korczak zza grabu bez najmniejszego wysiłku staje w szranki z całym parentingowym kontentem, jaki można znaleźć w internecie. Kilka rzeczy jest co prawda...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMilion pytań w tej książce. Aż się słuchać nie dało momentami.
Milion pytań w tej książce. Aż się słuchać nie dało momentami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajny poradnik, ale trochę zestarzał się sposób przekazywania wiedzy, sporo wstawek zapychających, zwłaszcza te pytania dzieci na całe strony. Poza tym – naprawdę przydatne, świetne i piękne rady.