Wiedźmin - Zbiór opowiadań

- fantasy, science fiction
- Wiedźmin. Opowiadania (tom 0.0)
- 1990-01-01
- 1990-01-01
Pierwsze wydanie książki „Wiedźmin” Andrzeja Sapkowskiego.
Okładkę zaprojektował Andrzej Bilewicz.
Wiedźmiński kodeks stawia tę sprawę w sposób jednoznaczny: wiedźminowi smoka zabijać się nie godzi. To gatunek zagrożony wymarciem. Aczkolwiek w powszechnej opinii to gad najbardziej wredny. Na oszluzgi, widłogony i latawce kodeks polować przyzwala. Ale na smoki – nie.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
W Skład tego zbioru opowiadań wchodzą :
- Droga z której się nie wraca
- Kwestia ceny
- Ziarno prawdy
- Mniejsze zło
- Wiedźmin
Kup Wiedźmin - Zbiór opowiadań w ulubionej księgarni
Oceny książki Wiedźmin - Zbiór opowiadań
3863 użytkowników ma tytuł Wiedźmin - Zbiór opowiadań na półkach głównych- Przeczytane 3 050
- Fantastyka 44
- Fantasy 32
- Literatura polska 7
- Polskie 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wiedźmin - Zbiór opowiadań
Klasyk
Klasyk
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezmiennie: klasa!
Niezmiennie: klasa!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór opowiadań zestarzał się bardzo dobrze. Opowieść o "mniejszym źle", jakkolwiek przekaz miejscami nie byłby toporny, wyróżnia się chyba najlepiej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobre!
Dobre!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam to wydanie!
Książeczka jest OHYDNA, ale w środku cudowna.
Mam to wydanie!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążeczka jest OHYDNA, ale w środku cudowna.
Uwielbiam
Uwielbiam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak dla kogoś za trudna, nie spełnia oczekiwań czy czego innego się spodziewał to naprawdę nie trzeba czytać. Nie każdy dorósł do takich książek. Każdy aspirujący powinien ja znać, bo Andrzej Sapkowski to nasza duma narodowa!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka jest prawdziwym arcydziełem, polecam każdemu
Ta książka jest prawdziwym arcydziełem, polecam każdemu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDoskonałe dzieło fantasy.
Doskonałe dzieło fantasy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo doskonałego warsztatu Sapkowskiego, najlepiej wypadają krótsze formy – opowiadania z pierwszych tomów, jak Ostatnie życzenie, oferują zwartą fabułę i świeżość. Saga, choć ambitna, czasami traci na dynamice i rozciąga wątki, co osłabia napięcie. Mocne strony to błyskotliwe dialogi i unikalny humor, ale narracja w pełnej serii bywa nierówna. Mistrzowska kreacja postaci nadrabia te mankamenty. Wiedźmin to obowiązkowa lektura dla fanów fantasy, ale w krótszej formie błyszczy najjaśniej.
Mimo doskonałego warsztatu Sapkowskiego, najlepiej wypadają krótsze formy – opowiadania z pierwszych tomów, jak Ostatnie życzenie, oferują zwartą fabułę i świeżość. Saga, choć ambitna, czasami traci na dynamice i rozciąga wątki, co osłabia napięcie. Mocne strony to błyskotliwe dialogi i unikalny humor, ale narracja w pełnej serii bywa nierówna. Mistrzowska kreacja postaci...