Ostatnie Lato

- 1984-01-01
- 1975-01-01
- 1977-01-01
- Urszula Gutowska
„Ostatnie lato” Konstantina Simonowa - wybitnego radzieckiego pisarza, poety i dramaturga - to trzecia (po „Żywych i martwych” oraz „Nikt nie rodzi się żołnierzem”) powieść wielkiego cyklu wojennego. Simonow mocno akcentuje zmiany, jakie w ostatniej fazie wojny zaszły w psychice zarówno żołnierzy, jak i dowódców. Los człowieka na tle wielkich wojennych wydarzeń, jego osobiste przeżycia, wzloty, upadki, załamania i ambicje - oto główny problem skupiający uwagę autora. Na froncie poza walką, poza sukcesami i porażkami toczy się również życie, ludzie podlegają tym samym prawom, rodzą się przyjaźnie, powstają konflikty, miłość jest tylko trudniejsza, pośpieszna, ale może właśnie - na tle śmierci - tym bogatsza, bardziej gwałtowna...
Kup Ostatnie Lato w ulubionej księgarni
- Typ A: Literatura piękna 1
- Historia 1
- Powieść wojenna 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ostatnie Lato
Ostatni tom trylogii Simonowa skończony, zajęło mi to jakieś 18 dni przeczytanie prawie 2000 stron. Warto było spędzić czas na tej opasłej trylogii napisanej z wielkim rozmachem. Myślę że po lekturze z chęcią obejrzę ekranizację wszystkich trzech tomów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie drobne rozczarowanie, po innych opiniach spodziewałem się czegoś lepszego
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapiszę krótko: ta część jest znacznie ciekawsza i lepsza od "Żywych i martwych". Głównie dlatego, że w okrucieństwie Wielkiej Wojny Ojczyźnianej Simonow dostrzega przede wszystkim los zwyczajnego człowieka. Polityka pobrzmiewa tu tylko echem. Wielka literatura.