Opowieść o prawdziwym człowieku

- 1985-09-01
- 1949-01-01
- 1966-01-01
- Jerzy Wyszomirski
Treścią książki są losy (prawdziwego) młodego lotnika radzieckiego, który, zestrzelony, utracił obie nogi. Dzięki woli i hartowi ducha odnosi zwycięstwo nad własnym kalectwem. Powieść tchnie wiarą w możliwości człowieka, ukazuje jego życie w heroicznym wymiarze.
Kup Opowieść o prawdziwym człowieku w ulubionej księgarni
Oceny książki Opowieść o prawdziwym człowieku
645 użytkowników ma tytuł Opowieść o prawdziwym człowieku na półkach głównych- Przeczytane 408
- Literatura rosyjska 8
- II wojna światowa 3
- Historyczne 3
- Lektury szkolne 3
- Z biblioteki 3
Tagi i tematy do książki Opowieść o prawdziwym człowieku
Cytaty z książki Opowieść o prawdziwym człowieku
Gdzie się podziać z taką gębą, która wyglądała, jakby na niej pijani diabli nocą groch młócili...
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Opowieść o prawdziwym człowieku
Przeczytałem tę socrealistyczną ramotę z kilku powodów: dla zgrywy, dla jaj, dla żartu, dla beki. Czyż można poważnie podchodzić do książki, gdzie padają takie zdania (str. 186): "Ptaszęcym swoim serduszkiem chłopiec wyczuł, jak ogromny ból zadał temu smagłemu lotnikowi nazywając go inwalidą". Z początku - nie było nawet tak źle, jednak... czy ktoś nabrałby się na aż tak wyidealizowaną bajkę? Autorowi nie sposób odmówić pisarskiej wprawności, jednak wiadomo; stalinizm, socrealizm - aż biją, aż wylewają się z okładek książki czerwoną farbą. a żeby było bardziej groteskowo: film nakręcony na jej podstawie jest jeszcze gorszy. Porównałem rzecz jasna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO tej książce muszę napisać.
Pomimo upływu lat , ciągle mi się przypomina.
Wydaje mi się, że była lekturą w 8 - ej klasie.
MOŻESZ MI WIERZYĆ, zrobiła na mnie ogromne wrażenie.
To historia pilota sowieckiego, podczas II wojny światowej, już nie pamiętam, ale prawdopodobnie zestrzelonego przez Niemców.
W wyniku obrażeń amputowanoi mu obydwie nogi.
Naturalnie na początku depresja, potem rehabilitacja, dwie protezy, trening, powrót do latania i do walki.
Niszczy całą niemiecką Luftwaffe dostaje medal Bohatera Związku Radzieckiego... i koniec.
W 1 - ej klasie LO polonistka na " dzień dobry " zrobiła nam klasówkę.
Temat: Opisz książkę, która podobała ci się najbardziej i dlaczego ?
Wiesz o czym pisałem ?
Na kolejnej lekcji dostaliśmy zeszyty z powrotem.
Patrzę, -5 i na czerwono notatka " uje się nie kreskuje ".
Zachwycony nie byłem, ale słyszę, że nauczycielka wywołuje moje nazwisko.
Mam przed całą klasą opowiedzieć, dlaczego wybrałem tę książkę.
Opowiadam o patriotyzmie, bohaterstwie, poświęceniu, silnej woli itd. itp.
Wszyscy się wzruszyli, chłopcy płaczą, dziewczęta szlochają.
Coo...chcesz powiedzieć, że ze śmiechu ?
Niestety, masz rację !!!
Do tej pory nie wiem, dlaczego zostałem wywołany do recenzji mojego wypracowania.
Czy polonistka była " za " czy " przeciw ".
Miałem wtedy 14 lat ( poszedłem rok wcześniej do szkoły ).
W domu wychowywany byłem raczej nie " po lini ".
Na pochody, manifestacje nie chodziłem.
Z dziadkiem słuchaliśmy Radia Wolnej Europy.
Dlaczego piszę o tej książce ?
To ostrzeżenie !!!
Parę lat póżniej, zrozumiałem, jak świetnie opakowana propaganda może zamieszać w głowie młodemu człowiekowi.
Wbrew pozorom dużo tej książce zawdzięczam.
Po pierwsze to, żeby nigdy nie wierzyć opakowaniu !!!
Nie oceniam sowieckich książek propagandowych, ale
gdyby były inne realia, inny bohater, to ....
NIE UWIERZYSZ, POLECAM !!!
Warto zobaczyć, jak robi się dobrą propagandę.
Czasy sowieckie, czy współczesne, niemieckie.
Vsyo ravno.
Gleichgultig.
O tej książce muszę napisać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomimo upływu lat , ciągle mi się przypomina.
Wydaje mi się, że była lekturą w 8 - ej klasie.
MOŻESZ MI WIERZYĆ, zrobiła na mnie ogromne wrażenie.
W wyniku obrażeń amputowanoi mu obydwie nogi.
Naturalnie na początku...
Nie pamiętam już zbyt dobrze ale wiem że wywarła ona na mnie w młodości bardzo duże wrażenie. A to własnie było celem tej książki - to zdecydowanie jedna z lepszych propagandowych utworów sławiacych ludzi (i) ZSRR. Warto więc znać tą pozycję ale podchodząc do niej ze zdrowym dystansem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapisana w socrealistycznym stylu, ociekająca stalinowską propagandą powieść wojenno-przygodowa o poziomie realizmu poniżej Karola Maya... ale opisy przyrody - przepiękne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie przebrnąłem przez warstwę propagandy na pierwszych kilkunastu stronach...
Nie przebrnąłem przez warstwę propagandy na pierwszych kilkunastu stronach...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wyjątkowa bo literatury radzieckiej z zasady po prostu nie znoszę. Ta jednak należy do tych nielicznych, które przeczytałem z prawdziwą przyjemnością.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałam tą książkę jako dziecko w podstawówce, jako lekturę. Zrobiła na mnie niesamowite wrażenie. Jako dorosła już osoba pamiętałam ją, ale nie mogłam sobie przypomnieć tytułu. W Jednym z wywiadów Daniel Olbryski wspomniał o tej książce,. Wspaniała.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałam książkę lata temu, jako lekturę szkolną. Nie znosiłam lektur, a tę książkę przeczytałam od deski do deski zafascynowana historią.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczerze to jak dla mnie książka przeciętna mimo że historia prawdziwa nie porwała mnie. Język Polewoja siermiężny socjalistyczny typowy dla tego okresu, to nie oznacza że książka jest jakaś zła. Myślę że styl pisania autora obniżył moje odczucia co do tej pozycji. Ale to tylko moja subiektywna ocena, bo każdy daną książkę odbiera inaczej (5,5)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie pamiętam ile razy już przeczytałam tę książkę polecam
Nie pamiętam ile razy już przeczytałam tę książkę polecam