Tajemnica Sędziwoja

9 użytkowników ma tytuł Tajemnica Sędziwoja na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Tajemnica Sędziwoja

Jadwiga Żylińska
Jadwiga Żylińska
Pisarka, eseistka, felietonistka, publicystka. Autorka powieści historycznych (Złota włócznia, Gwiazda spadająca),opowiadań historycznych (Hervör i jej bracia),fantastycznych (Wyspa dziwnego żartu) i współczesnych (Gospoda samobójców, Dzikie ptaki). W jej literackim dorobku ważne miejsce zajmują także słuchowiska radiowe (ponad 30 tytułów),scenariusze filmowe (Rozstania w reż. W.J. Hasa),twórczość dla dzieci i młodzieży (zróżnicowana pod względem gatunkowym),a nade wszystko szkice historyczne (Piastówny i żony Piastów, Do kogo należy świat?, Spotkania po drugiej stronie lustra) i mitograficzne (Kapłanki, amazonki i czarownice). Wśród rozlicznych tekstów autobiograficznych można wyróżnić tomy wspomnieniowe (stanowiące całość: Dom, którego nie ma oraz Drogi, które prowadzą dalej, a także późniejsze: Podróż w głąb czasu),obok których, na takich samych warunkach, funkcjonują teksty apokryficzne, łączące historię Europy, historię rodziny pisarki, mity i fantastykę naukową: np. Podróż brekiem, niepublikowane w całości Opowiadania greckie (Lament Demeter) oraz rozproszone w czasopismach i dziennikach mikroformy: Rzeczy prawdziwe i fantasmagorie.

Cytaty z książki Tajemnica Sędziwoja

Dodaj cytat z książki Tajemnica Sędziwoja