Z Fizyką za Pan Brat

- nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
- Physic selbst erlebt
- 1974-01-01
- 1974-01-01
- Izabela Godlewska
Książka dla osób zainteresowanych materialnymi relacjami otaczającego świata, przybliżająca w przystępny sposób najważniejsze zagadnienia fizyki współczesnej.
Kup Z Fizyką za Pan Brat w ulubionej księgarni
Oceny książki Z Fizyką za Pan Brat
21 użytkowników ma tytuł Z Fizyką za Pan Brat na półkach głównych- Przeczytane 10
- Nauka 1
- Chce kupić 1
- Fizyka 1
- Popularno - naukowe 1
- Niedokończone 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Z Fizyką za Pan Brat
Książka prezentuje łatwe (domowe, szczególnie kuchenne) sposoby wykonania dziesiątek czy setek eksperymentów z fizyki szkolnej i konstrukcji fizycznych przyrządów. Fizyki współczesnej (w sposób jawny i podkreślany) tu za wiele nie ma, choć to nawet i dobrze. Część uwag się zestarzała (np. ta o rtęciowych świetlówkach w metrze),wielu rzeczy nie znajdziemy pod ręką czy w sklepie (np. żarówki z prawdziwym żarem ;)),ale i tak warto zainteresować książką siebie i jakiegoś młodego (choćby duchem) człowieka, któremu chcemy zapewnić ciekawsze rozrywki niż yt czy netfliks.
Cenię ją sobie na równi z ,,Poradnikiem UNESCO do nauczania przedmiotów przyrodniczych'' z lat 50. (tłumaczenie z 1960 r.) - co za czasy... no ale co ja narzekam: teraz za to mamy w podstawówce programowanie i wszystko sobie zasymulujemy!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiem, że czytałem, chociaż słabo pamiętam.
Wiem, że czytałem, chociaż słabo pamiętam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBiblia mojego dzieciństwa.
Biblia mojego dzieciństwa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiązka dość starawa.Czytałam ją jeszcze w liceum będąc ,,kochanką" nauk ściaslych,ale wciągnęła mnie tak bardzo,że zdecydowałam się na zakup