Pływająca wyspa

- 1987-01-01
- 1987-01-01
- 1970-01-01
- Konrad Frejdlich
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Kup Pływająca wyspa w ulubionej księgarni
Oceny książki Pływająca wyspa
- 2012 Rok 1
- Sci-Fi 1
- Science fiction 1
Cytaty z książki Pływająca wyspa
Tavi podpłynął do mnie i zakłapał coś ze wzburzeniem, lecz tak szybko, że nic nie zrozumiałem. Prócz tego w wodzie panował niewyobrażalny zgiełk. Uprzedzając o niebezpieczeństwie, widocznie powiedział coś bardzo niecenzuralnego pod adresem rekinów. Nie odpływał ode mnie zbyt daleko, wynurzał się tylko z rzadka dla zaczerpnięcia powietrza i zjawiał się znowu. Kostia strzelił do ...
Rozwiń dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pływająca wyspa
Oryginalna, interesująca powieść przedstawiająca przyszłość komunizmu w naukowej odsłonie. Nigdy nie napotkałem czegoś podobnego, naprawdę autor miał ciekawą koncepcję. Nie wiem dlaczego, ale ta książka szczególnie zapadła mi w pamięć, mimo że czytałem ją dawno temu. Czasowo nieaktualna, ale polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka opowiada o młodych chłopcach, studentach, którzy wyjeżdżają na tytułową pływającą wyspę, gdzie prowadzone są badania naukowe nad życiem stworzeń morskich, przede wszystkim delfinów. Jest to świat przyszłości, w której oczywiście triumfuje komunizm, ale też nauka i humanitaryzm nie tylko wobec ludzi, ale też zwierząt. I to jest właśnie myśl przewodnia tej książki. Ludziom przyszłości udało się odkryć więzi łączące ich ze światem przyrody i zwierząt. Odkryli, że nie są jedynymi rozumnymi stworzeniami na planecie, dlatego nie muszą szukać innych form życia w kosmosie - poznają natomiast te, które przez wiele wieków ignorowali. Jest to jednak dopiero początek. Na razie udało im się stworzyć syntetyzator mowy, który pozwala na porozumiewanie się z delfinami. Główni bohaterowie, narrator Iw i jego przyjaciel Kostia, przyjaźnią się więc z delfinami, dbają o stada wielorybów, od których pobiera się mleko i bronią ich przed orkami-piratami, z którymi naukowcy z wyspy prowadzą niemalże wojnę. Dodajmy do tego człekopodobne roboty, legendy o prehistorycznym współistnieniu delfinów i ludzi, a także opowieści delfinów o Wielkim Kalmarze, którego darzą bojaźnią i niemal religijną czcią, a otrzymamy dość interesujący obraz świata opisanego w powieści. A, no i zapomnieć nie można o miłości obu studentów, Biance, która spełnia się naukowo na sputniku, czekając na wybuch Supernowej.
Więcej: https://lostarandliterature.blogspot.com/2020/01/o-przyszosci-ludzi-delfinow-i-robotow.html
Książka opowiada o młodych chłopcach, studentach, którzy wyjeżdżają na tytułową pływającą wyspę, gdzie prowadzone są badania naukowe nad życiem stworzeń morskich, przede wszystkim delfinów. Jest to świat przyszłości, w której oczywiście triumfuje komunizm, ale też nauka i humanitaryzm nie tylko wobec ludzi, ale też zwierząt. I to jest właśnie myśl przewodnia tej książki....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDelfiny, roboty, komunizm, natchnione dialogi studentów i narkotyki. Wszystko opromienione Gwiazdą Supernową i osnute myślą Wielkiego Kalmara.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toczytałam dawno, więc ocena jest taka, jaką bym dała wtedy. książka, którą do teraz pamiętam :)